“ESSKA- AFAS (Ankle & Foot Assoc.) tarafından organize edilen “2nd International Congress on Cartilage Repair of the Ankle” Toplantısı

Geçen haftaki Prag izlenimlerim ve olgu sunumum kısaca şu şekilde:
 
ESSKA’nın bir alt kolu olan AFAS (Ankle & Foot Assoc.) tarafından organize edilen “2nd International Congress on Cartilage Repair of the Ankle” 11-12 Nisan tarihlerinde Çek Cumhuriyeti’nin Prag kentinde yapıldı. Kongreye A.B.D.’nden John G. Kennedy ve Hollanda’dan C.N. van Dijk başkanlık yaptılar. Bilimsel komite kongreden bir gün öncesinde yarım gün boyunca “Consensus Meeting” yani fikir birliği toplantısı yaptı. Bu yarım günde mevcut tedavi prensipleri literatür ışığında ortaya konarak tartışıldı. Tartışma sonunda bir de canlı cerrahi sunumu yapıldı (talusta hemicap uygulaması). 
 
İki günlük kongre bu “Fikir Birliği tartışması”nın özeti ile başladı, paneller, konferanslar ve olgu tartışmaları ile devam etti. 
 
Kongrede sunum yapan ve bilimsel komitede yer alan isimlerden en göze çarpanlar şu şekildeydi: van Dijk, Kennedy, Calder, Ferkel, Hangody, Hintermann, Nakamura, Schon, Vannini. 
 
Ben de bilimsel komitede yer alarak olgu tartışmalarında yer aldım ve çok eğitici bulunan bir de olgu gösterdim. 
 
Olgu 45 yaşında, 20 senedir günde bir pakete yakın sigara içen bir kadın hastaydı. 2 senedir geçmeyen ayak bileği ağrısı ile başvurmuştu. Daha önce yapılan tetkiklerinde EMG ile tarsal tünel tanısı da konmuştu. Muayenesinde posterior sıkışma bulgusu negatif olan hastanın presyonla şiddetli posteromedial ayak bileği ağrısı ve lokal parestezisi vardı. Yürürken ağrıyı tüm ayak bileğinde yaygın ve özellikle derinden hissediyordu. Uzun yol yürüyemiyordu. 
 
Hastaya başka bir merkezde açık cerrahi ile tarsal tünelin gevşetilmesi ve talustaki kıkırdak lezyonuna da “otolog osteokondral transplantasyon” önerilmişti. 
 
Hastaya biz 2 sene önce ardayak artroskopisi uyguladık. Artroskop ile girdiğimizde ayak bileği arkasının masif skar dokusu ile kaplı olduğunu gördük ve bu fibröz dokuyu sabırla traşladık. Bu skar doku tarafından sıkıştırılmış olan FHL tendonunu rahatlattıktan sonra “tibialis posterior” sinirini de skar dokulardan gevşeterek 3 cmlik bir alanda rahatlattık. Ayak bileği arkasını skar dokulardan tamamen temizledikten sonra FHL tendonu ile sinir arasından ayak bileği eklemine girerek osteokondral lezyonu bulduk, debride ettik ve mikrokırık uyguladık. 
 
Hastaya prp veya herhangi başka bir biyolojik tedavi uygulanmadı. Hasta ertesi gün taburcu edildi, erken hareketlere başlandı ve postop 2 hafta sonra basmasına izin verildi. 
 
Hastanın 2 sene sonraki kontrol MRı eklenmiştir. 2 sene sonraki muayenesinde hiçbir ağrısı yoktu; uzun yol yürüyebildiğini ve spor yapabildiğini ifade etti. 
 
 
Dr.Tahir Öğüt

  • Konu:
    “ESSKA- AFAS (Ankle & Foot Assoc.) tarafından organize edilen “2nd International Congress on Cartilage Repair of the Ankle” Toplantısı
  • Haber Eklenme Tarihi:
    24 Ocak 2018 Çarşamba
  • Konum:
    Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği
  • Yayında geçen süre:
    6 yıl önce
  • Paylaş:
Yorum Yazmak için tıklayınız