İstanbul Gezici Kursu (Ocak 2014)

Değerli Meslektaşlarım,
 
Sizlere TUSYAD İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen 13-18 Ocak 2014 tarihlerinde ilk kez düzenlenen İstanbul Gezici Kursunda geçirdiğim dönemle ile ilgili bazı bilgiler aktarmak istiyorum. Öncelikle belirtmek isterim Op.Dr. Engin Çetinkaya ile birlikte kursun ilk bursiyerleri olmak bizleri çok mutlu etti. Kursun ve haftanın ilk günü sabah 07.30’da yoğun bir program ile Medipol Üniversitesi Hastanesi’nde başladı. Öncelikle Prof. Dr. Mahir Mahiroğulları ve ekibiyle kliniğe yatan hastaların tartışıldığı endikasyon kararlarının verildiği toplantıya katıldık. Vakaların sunumları tamamlandıktan sonra klinikte devam eden araştırmalar ve başlayacak projeler hakkında ekipte yeralan sorumlu araştırmacılar sunumlarını yaptılar. Bu arada eş zamanlı olarak ayrı bir odada asistan arkadaşlara pediatri konularını içeren bir sınav yapıldı.  Klinik visitini takiben ameliyathaneye geçildi. Çalışma programı oldukça yoğundu. Artroskopik parsiyel menisektomi, hamstring greft ile artroskopik tek tunel ön çapraz bağ anatomik tamiri, artroskopik SLAP tamiri, artroskopik rotator manşet tamiri, artroskopik akromioplasti ve rotator manşet tamirleri Prof. Dr. Mahir Mahiroğullar’ı tarafından uygulandı. Ameliyata katılarak artroskopik düğüm atma fırsatı edindim. 
 
\"\"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Günün sonunda Memorial Hastanesinde TUSYAD, Omuz ve Dirsek, Ayak ve Ayak Bileği derneklerinin istanbul şubelerinin ortaklaşa düzenledikleri ODA toplantısına katılarak TUSYAD başkanı Prof. Dr. Halit Pınar’ın dernek çalışmaları ile ilgili bilgilendirmesinin ardından ‘’Ne zaman artroskopi yapmam’’ isimli konuşmasını dinledik. Kursun ikinci gününde İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinde Prof. Dr. Önder Kılıçoğlu ve Doç. Dr. Atacan Atalar ve ekibiyle birlikte çalıştık. Sabah 07.00’de klinikte düzenlenen servise yatışı verilen hastaların operasyon öncesi ve sonrası durumlarının değerlendirildiği travma toplantısına katıldık. Toplantı sonrasında Prof. Dr. Önder Kılıçoğlu ayak bileği artroskopisi ile 2 ayrı vakasında talusta yer alan kondral defekte, bir diğer vakada ise tibia distalde yer alan kistik lezyona artoskopik debridman uyguladı. Tibio-talar eklemin anatomisi ve bu bölgede yer alan kondral/osteokondral lezyonlara yaklaşımdaki farklıklar ile ilgili oldukça eğitici bir sohbetimiz oldu. Haglund hastalığı ve retrokalkaneal bursiti bulunan hastaya ard ayak artroskopisi uygulanarak kalkaneusta posterior superioriora uzanan kemik yapı ve bursa skopi kontrolü ile artroskopik olarak temizlendi. Doç. Dr. Atacan Atalar tarafından rotator manşet yırtığı bulanan hastaya artroskopik tamir uygulandı. Lateral epikondiliti bulunan diğer hastaya extansör carpi radialis brevisin artroskopik gevşetilmesi uygulandı.  
 
\"\"
 
 
Ertesi çalışma gününde Koç Üniversitesi Amerikan Hastanesi’nde Prof. Dr. Mehmet Demirhan ve ekibi ile birlikte yoğun bir güne sabah erkenden başladık. Omuz nötral ve dış rotasyonda ön arka, axillar ve outlet grafiler ve magnetik rezonans görüntüleri ile hastaları detaylı olarak değerlendirerek operasyon planları hakkında detaylı konışmamızı takiben, operasyon hazırlığını dikkatle takip ettik, konforlu bir artroskopik cerrahi için sistolik tansiyon arterial değerinin 100 mmHg basıncın altında tutulması istenirken, hastalar BIS (bispectal index) ile anestezinin derinliği monitorize edildi. Rotator manşet yırtığı olan 3 ayrı hastanın artroskopik tamiri uygulandı, akromion morfolojisine göre gerekli vakalarda subakromiyal dekompresyon uygulandı. Rotator manşette bir hastada kremsi yapıda diğer hastada granüler tarzda gözlenen kalsifik tendiniti olan diğer iki hastanın kalsifik materyalleri artroskopik olarak çıkarıldı. İşlem sonrası rotator manşetin defekt kalan kısmı artroskopik olarak onarıldı. Skopi kontrolü ile kalsifikasyonun tamamen çıkarıldığı tespit edildi. Donmuş omuzu bulunan diğer hastanın anteroinferior gevşetmesini takiben posterior kapsülde açılarak 360 derece artroskopik yöntemle gevşetmesi sağlandı.
 
\"\"
 

Perşembe günü İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinde Prof. Dr. Mehmet Aşık ile birlikte çalışma olanağımız oldu. Sabah 07.00’de düzenlenen sabah toplantısı ve visiti takiben günün ilk vakaları artroskopik parsiyel menisektomi ve hamstring greft ile transtibial yöntemle artroskopik ön çapraz bağ tamiriydi. Anterolateral ayak bileği impingment bulunan hastanın artroskopik debridmanı ile devam edildi.  Femur başında Cam tipi impingmenti bulunan hastanın kalça ekleminde artroskopik yöntemle femur başı traşlandı. Günün sonunda  hocamızın artroskopik cerrahinin gelişimi ile ilgili deneyimlerini paylaştığı keyifli sohbet sırasında tüm yorgunluğumuzu attık.

 

17 Ocak Cuma günü İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinin Topkapı Eresin Otel’de düzenlenen ‘’Diz Artroplastisinde Güncel Yaklaşımlar’’ konulu mezuniyet sonrası kurs programını takip ettik. Unikondiler diz protezi pratik uygulamasına katıldık. Gezici kursun son günü cumartesi sabah erkenden Acıbadem Fulya Hastanesi’nde Prof. Dr. Ömer Taşer ve ekibiyle birlikte beraber dört ön çapraz bağ tamiri ile güne başladık. Özetle hocamız hamsting greft ile komplet yırtıkta çift band, parsiyel yırtıkta tek band ile anatomik tamiri tercih etti. Hocamızla birlikte ameliyeta girmek heyecan verici önemli bir tecrübe oldu. Op. Dr. Sarper Çetinkaya tarafından bankart ve Slap lezyonu olan hastaya artroskopik tamir uygulandı. Kalça eklemde Pincer ve Cam tipi kombine impingment bulunan hastaya artroskopik tıraşlama ve labrum tamiri uygulandı. 

Kliniklerini açarak deneyimlerin ve bilgilerini paylaşan, kıymetli vakitlerini ayıran değerli hocalarımıza ve ekiplerine, kursun organizasyonunda önemli katkıları bulunan Prof. Dr. Mahir Mahiroğulları’na, Tusyad Başkanı Prof. Dr. Halit Pınar’a ve Tusyad Yönetim Kurulu Üyelerine teşekkür eder saygılarımı sunarım.

Op. Dr. Esra Çirci

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  • Konu:
    İstanbul Gezici Kursu (Ocak 2014)
  • Haber Eklenme Tarihi:
    24 Ocak 2018 Çarşamba
  • Konum:
    Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği
  • Yayında geçen süre:
    6 yıl önce
  • Paylaş:
Yorum Yazmak için tıklayınız