ISL&T (International Symposium on Ligaments & Tendons) toplantısının ardından

1 Mart 2008’deki Uluslararası Tendon ve Ligament toplantısında (ISL&T-- International Symposium on Ligaments & Tendons) adından da anlaşıldığı gibi sadece Ligament ve Tendon araştırmalarıyla ilgili yenilikler konuşuldu. 

Her yıl AAOS toplantısı öncesinde ORS ile birlikte düzenlenen ve özellikle Ligament ve tendon temel araştırmaları konusundaki yenilikleri toparlamak amacıyla yapılan bu sene San Francisco’da sekizincisi düzenlenen toplantıda,Kuzey Amerika’dan; Steve Arnoczky, Kurt Spindler, Savio LY Woo, Albert Banes, Michael Bey, David Corr, Evan Flatow, Guoan Li, Helen Lu, Martha Murray, Louis Soslowsky, Stavros Thomopoulos, Gail Thornton, Michael Torry, Vincent Wang,

Avrupa’dan; Nicola Maffulli, Giuliano Cerulli, Per Renstrom, Christos Papageorgio ve

Asya’dan; Kazunori Yasuda, K.M. Chan, Chih-Hwa Chen, Hiromichi Fujie ve Harukazu Tohyama gibi önemli isimler vardı.

Ülkemizden Sinan Karaoğlu da Substance P konulu bir oturumda moderatörlük yanısıra bir de "The Effects of Various Temperatures on Biomechanical Properties of Tendon Allografts" başlıklı sözlü bildiri ile yer aldı.

 

Toplantıyla ilgili kısa notlar vermek gerekirse:

  • Toplantının aynı zamanda lokal başkanı olan Tom Andriacchi, ÖÇB yetmezliğinde ortaya çıkan dejeneratif artritin sebeplerini araştırmaya yönelik kinematik çalışmaları ve bunun için geliştirdikleri işaretsiz hareket analiz yöntemiyle ilgili sunumu (Markerless motion analysis system) oldukça ilgi çekiciydi. Önce bireyin lazer taraması 1 mm yanılma payı ile (basit olarak üç buyutlu fotokopi denilebilir) yaklaşık 20 saniye gibi kısa bir sürede alınıyor. Daha sonra 8 ayrı kamera verilerinin birleştirilmesine dayalı bir bilgisayar yazılımı sayesinde analiz gerçekleştiriliyor. Hiçbir invaziv yönü olmadan bu kadar hassas ve in-vivo olarak yapılması bu yöntemin en cazip yönleri. Toplantının sonunda Standford üniversitesi BioMotion laboratuarına bir gezi de düzenlenip bu uygulamalar yerinde görülebildi. Demo için izleyiciler arasından seçilen Columbia üniversitesinden  Helen Lu’nun 20 saniyede üç buyutlu modelinin bilgisayar ortamına geçtiğini görmek gerçekten çok ilginçti.
  • Giuliano Cerulli sadece bir hamstring tendonu (ST ya da G) kullanarak yaptığı tamamı içerde ÖÇB rekonstrüksiyonu ve orta dönem sonuçlarını sundu. Yarım tünel yöntemiyle uyguladığı bu teknik daha az dokuyu alarak propriosetif dokuların korunması esasına dayanıyor.
  • Nicola Maffulli, “Rotator Cuff” tamirlerinden sonra Substance P ile eklem sertliği (fibrosis) arasındaki ilişkiyi gösteren çalışmasını sundu.
  • Bir başka ilgi çeken konu da Hiromichi Fujie’nin (K Shino’nun ekibinden biomekanikçi) üç bant ÖÇB ile ilgili robotik çalışmasıydı.  

Bu konuda çalışması olanlar için, Ligament ve tendonla ilgili bu özel toplantının hersene AAOS ve ORS’den hemen önce yapılıyor olması aslında büyük bir avantaj. Ajandalara kaydetmekte fayda var.

  • Konu:
    ISL&T (International Symposium on Ligaments & Tendons) toplantısının ardından
  • Haber Eklenme Tarihi:
    24 Ocak 2018 Çarşamba
  • Konum:
    Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği
  • Yayında geçen süre:
    6 yıl önce
  • Paylaş:
Yorum Yazmak için tıklayınız