Bir gazete haberi üzerine bilgilendirme-yine kök hücre

Değerli Meslektaşlarım,
 
Birkaç gün önce çok satan bir gazetemizin internet sayısında  “Diz Kireçlenmelerine Kök Hücre” başlığı ile bir yazı yayımlandi.Yazı bir üniversite hastanesindeki meslektaşımızın verdiği bilgileri içeriyor ve ne yazık ki hatalarla dolu.Bu olguyu ikinci bir “Namaz kıldıran protez” olgusu olarak da kabul edebiliriz.
 
(Ben TUSYAD Yönetim Kurulu  Başkanı sıfatıyla Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı meslektaşımız ile görüştüm.Kendisi  gazetede yazılanın tersine üniversite kadrosunda değil ,Devlet Hastanesi kadrosunda olduğunu söyledi.PRP (trombositten zengin plazma)’nın kök hücre olduğunu sandığını belirtti.Aşağıda sizlerle paylaştığım yazıyı kendisine de göndermemi ve yazıyı ilgili gazeteye ileteceğini belirtti.)
 
TUSYAD’ın ana görevlerinden birisi,diğer derneklerde olduğu gibi eğitimdir.Son hedef nokta daima bireyin sağlığıdır.Derneğimiz bu amaca yönelik olarak sözkonusu yazıya kayıtsız kalamamıştır ve bazı bölümlerini ve saptadığı hataları sizlerle paylaşmaya karar vermiştir.Yanıltıcı bilgilerin hastalarımız  için olduğu kadar eğitim gören genç meslektaşlarımız için de büyük sakıncalar taşıdığı açıktır.
 
Haberde açık adları ile yer alan meslektaşlarımızın  burada ad ve  soyadları verilmemiştir.
 
Aşağıda haberden bazı alıntılara yer verilmiş,altında da bold olarak yaptığımız yorum sizlerin dikkatine sunulmuştur:
 
-“Hastane hekimlerinden Ortopedi Uzmanı Dr. X.X. AA muhabirine yaptığı açıklamada, diz kireçlenmesi rahatsızlıklarında son zamanlarda kök hücre naklinin kullanılmaya başlandığını söyledi”
 
Kök hücre  diz kireçlenmesi rahatsızlıklarında son zamanlarda kullanılmaya başlanan bir yöntem değildir.Klinik sonuçları henüz belli olmayan bir yöntemin rutin kullanımı teşvik edilmektedir ;hasta ve hekimler yanıltılmaktadır.
 
 
-“…bu tedavi yönteminde hastanın ilaca olan ihtiyacının azaldığını, acil ameliyat gerektirenlere müdahalenin de ötelendiğini dile getirdi.”
 
 
Kök hücre uygulamasının ilaca ihtiyacı azalttığına dair bilimsel sonuçlar yoktur;ameliyat gerekenlere müdahaleyi öteleyici etkisi de henüz gösterilmemiştir.Kaldı ki sözedilen ameliyatlar zaten acil değildir. Burada da yanıltma vardır.
 
 
-"Periferik kandan elde ettiğimiz kök hücreleri ayrıştırıyoruz. Dizi kireçlenmiş, suyu kaybolmuş hastaların dizlerine veriyoruz. Orada bozulan, kireçlenmiş alanlar kök hücreler tarafından yenileniyor, tamir ediliyor”
 
 
Periferik kandan da kök hücre elde edilebilir ancak ortopedik uygulaması konusunda bir yayın yoktur. Muhtemelen hücre kültürü sonrası kullanılabilmektedir, zira hücre sayısı çok azdır. Santrifüj yöntemi ile periferik kandan kök hücre ayrıştıran bir sistem tarafımızdan bilinmemektedir.Bu elde edilen trombositten zengin plazmadır (TZP) ve kök hücreden tamamen farklı bir şeydir.Kastedilen bu olsa gerektir.(Görüşmemde kendisi de bunu kabul etti)Burada da kamuoyu yanıltılmıştır.Gerek kök hücrelerin,gerekse TZP’nın insanlarda kireçlenmiş alanları yenilediğine ve tamir ettiğine dair bilimsel veri yoktur.TZP yazıdaki hekimin sözettiği şekilde kullanılsa bile sonuçları henüz tartışmalıdır.
 
 
-“Hastadan alınan kanı katmanlara ayıran bir cihazla kök hücre nakli yaptıklarını anlatan L.S., "Özel bir cihazı var. Kanı katmanlara ayırıyor. Orta bölümündeki 7 cc'lik bölümde de kandaki kök hücreleri birikiyor. Onları enjektörle oradan alarak hastanın dizine veriyoruz" dedi.”
Burada alınış ile ilgili detay verilmiştir.Bu kök hücre değil TZP’dır.Burada hekimin görüşmemizde bana ifade ettiğine göre kendisinin bilgi eksikliği sözkonusudur.
 
 
-“Yöntemi 2 hastada uyguladıklarını dile getiren Dr.X.X., bu kişilerdeki gelişim sürecine göre rutin olarak uygulamaya başlayacaklarını vurguladı.”
 
 
2 hastadaki sonucu görüp rutin uygulama kararı vermek bir hekim ve bilim insanından beklenmeyecek bir davranıştır.
 
 
-“Hastane Başhekimi  Dr.Y.Y. de kök hücre naklinin son yıllarda revaçta olduğunu belirterek, burada amacın hastalıklı genin çıkarılması ve onun yerine sağlam gen monte edilmesi olduğunu ifade etti.”
 
 
Kök hücre uygulamasının hastalıklı genin çıkarılması ve yerine sağlam genin monte edilmesi ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. (Meslektaşımız başhekimi bilmeyerek yanılttığı ifade etmiştir)
 
-“…O yüzden ana hücre veya kök hücre elde edildikten sonra eklem arasına verdiğinizde kıkırdak dokusu gibi görev yapacak. Bu şekilde çeşitli hastalıkların önüne geçmek söz konusu olabilecek" dedi.”
 
Kök hücrenin kıkırdak doku gibi görev yaptığını iddia etmek ve çeşitli hastalıkların önüne geçmeyi sağlayacağını belirtmek hekim ve hastaları yanıltmaktır.
Özet olarak bu şanssız haberde  bir bilgi eksikliği  sözkonusu gibi görünmektedir..Hastalarımızdan da  bazen  dizlerine kök hücre yapılması talepleriyle karşılaşmaktayız.Ne yazık ki hastalarımızın kök hücre diye bildikleri aslında TZP’dır.Bazı hastalardan aldığımız geri bildirimlerin ve izlenimlerin  tersine,hekimlerin bilinçli olarak bu yöntemden kök hücre olarak sözedip yaptıkları uygulamanın hastalar nezdinde etki değerini arttırmak isteyebileceklerine ihtimal dahi vermeyiz.Trombositten zengin plazma  yönteminin  de henüz yararı kesin değildir.Kök hücre ise pratikte  kemik iliği ve yağ gibi dokulardan elde edilir,kandan değil.
 
Sevgi ve saygılarımızla,
 
Dr.Halit Pınar / TUSYAD Yönetim Kurulu Başkanı
 

  • Konu:
    Bir gazete haberi üzerine bilgilendirme-yine kök hücre
  • Haber Eklenme Tarihi:
    24 Ocak 2018 Çarşamba
  • Konum:
    Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği
  • Yayında geçen süre:
    6 yıl önce
  • Paylaş:
Yorum Yazmak için tıklayınız