Amerikan Ortopedik Spor Hekimliği Derneğinin (AOSSM) 2013 yılı toplantısı

Amerikan Ortopedik Spor Hekimliği Derneğinin (AOSSM) 2013 yılı toplantısı 11 – 14 Temmuz tarihleri arasında Amerika’nın Chicago kentinde yapıldı. Ülkemizde sınavlara hazırlık kitap yazarlığı ile bilinen Dr. Mark Miller’ın program komitesi başkanlığı yaptığı toplantıya katılım oldukça fazla idi ve toplantı her seneki yüksek kalitesini bu sene de tekrarladı. Yıl içerisinde AAOS, ASES ve AANA toplantılarına katılanlar için AOSSM toplantıları tekrar gibi olmakla birlikte, anılan toplantılara katılamayanlar için AOSSM toplantısı ideal bir özet toplantı niteliğinde geçiyor. Toplantılarda öne çıkan konular yeniden ele alınıyor, kaliteli bildiriler tekrar programa dahil ediliyor.

 

Dört gün süren toplantının açılış gününde 20 dakika süren “Maçın Kalitesi Arttırmak için – Ortopedist’e ortopedist Koç” (Improving Your Game – Surgeons coaching Surgeons) başlıklı oturum çok ilgi çekti. Iki farklı klinikten, biri yaşlı diğeri mesleğinin yükselen kısmında olan toplam 2 konuşmacı vardı. Altmış-beş yaşlarında emekliliğine yakın olan meslektaşımız bir gün boyunca daha genç olanı izlemiş ve izlenimlerini aktardıktan sonra genç olan cevaben yapması gereken değişiklikleri aktardı.

 

Sabah 06:45’te başlayıp 13:00 sularında biten toplantının geleneksel formatında fazla  değişiklik olmamakla birlikte vaka temelli oturumların sayısı önceki yıllara göre daha fazla idi. Ilk kez kadavrada cerrahi program içerisine yerleştirilmiş idi.

 

AOSSM toplantılarına “gerçek bir camia” özelliği veren çok unsur var. Bunlar arasında en önemlisi verilen ödüller.

 

Dr. Thomas A. Brady adına verilen mükemmeliyet ödülü nispeten genç, gelecek vaadeden kişilere verilmekte.

 

Hughston ödülü de yıl içerisinde AJSM’de yayınlanan en değerli çalışmaya verilmekte olup bu yıl Pittsburgh ekibinden Mohseen Hussein ve arkadaşlarının “Prospective Randomized Clinical Evaluation of Conventional Single-Bundle, Anatomic Single-Bundle and Anatomic Double-Bundle Anterior Cruciate Ligament Reconstruction: 281 Cases with 3-to 5-Year Follow-up” isimli çalışmasına verildi.

 

Dr. Cabaud Anısına verilen ödül de AOSSM toplantısında sunulan en değerli temel bilimler çalışmasına verilirken bu yılki ödülü Martha Murray’in “Use of a Bioactive Scaffold to Stimulate Healing also Minimizes Post-Traumatic Osteoarthritis after ACL Surgery” isimli çalışması aldı.

 

 

Robert E. Leach “Mr. Sports Medicine” ödülü de yaşadığı bölgeye yıllar içerisinde en çok katkısı olan ortopediste veriliyor.

 

Toplantının her kısmını detaylı anlatmaktansa bölgesel olarak dikkatimi çeken sunumları aktaracağım.

 

Kalça:

 

Dr. Marc Safran yaptığı “Kalça artroskopisinde yeni ufuklar” konuşmasında gelişmeleri yeni tanılar, yeni teknikler, eski tekniklerin geliştirilmesi ve sınırların belirlenmesi olarak altbaşlıklara ayırmış. Subspinöz sıkışma ve kalça mikroinstabilitesini yeni tanımlanan patolojiler olarak belirtti. Siyatik sinir endoskopisi, hamstring kopmalarının endoskopik tamiri ve gelişimsel kalça displazisinin “shelf” ameliyatlarının endoskopik yapılmasını yeni işlemler olarak nitelerken ligamentum teres ve labrum rekonstrüksiyon tekniklerindeki gelişmelerden bahsetti. Sınırların tanımlanması kısmında ise endikasyonlara uyumun öneminden, kıkırdak hasarının sonucu etkilediğinden, ileri artritik kalçaların yarar görmediğinden ve iliopsoas uzatmanın öneminden bahsetti.

 

Omuz:

 

Tekrarlayan omuz çıkığında ibre artroskopik girişimden yana olsa da kimi özel durumlarda açık girişimlerin üstünlüğünü ortaya koyan birçok yayın öne sürüldü. Her ne kadar yenilik olmasa da tekrar tekrar konuşulduğundan aktarmayı görev biliyorum. Artroskopik girişimlerin başarısını arttırmak için aşağıdaki noktalar belirtildi.

 

  • İyi bir interskalen bölgesel anestezi
  • Arkaya yaklaşık 30 derece yatan lateral dekübit pozisyonu
  • Doğru portal yerleşimi
  • Saat 3’ün altına en az 3 ankor
  • Eğer varsa laksitenin tam olarak anlaşılması ve ona göre davranılması
  • Uygun rehabilitasyon ekibi oluşturulması

Artroskopik girişimlerde başarısızlık nedenleri de aşağıdaki şekilde belirtildi.

  • Uygun olmayan pozisyon ve kıkırdak hasarına yol açacak yanlış portal
  • >20-25% fazla glenoidde kemik kaybı
  • Eşlik eden diğer patolojilerin (HAGL, ALPSA, SLAP, GLAD, rotator cuff yırtığı tanınamaması
  • Bankart / inferior glenohumeral ligament kompleksinin glenoidden tam olarak ayrılmaması
  • Glenoidde saat 4 ve 8 hizalarına inememek ve 3’ten az ankor kullanmak

Diz:

 

Biyolojik tedaviler, çoklu bağ yaralanmaları, menisküs iyileşmesi dahil diz ile ilgi pekçok konu üzerinde konuşuldu.Dikkat çeken konuşmalardan biri Charles Brown’un yaptığı idi. Yıllardır ÖÇB rekonstrüksiyonu yapmasına rağmen tünel yerlerini floroskopi kontrolünde tespit etmeyi tercih ediyor. Femoral tüneli Bernard-Hertel gridinin horizontalde %28, vertikalde 37 kesişimi, tibial tüneli ise Amis-Jakob çizgisinin %43 anterior kısmından açılmasını öneriyor.

 

Ayakbileği:

 

Amsterdam’dam Dr. Gino Kerkhoffs sporcularda ayak çevresi artrodezleri anlattığı konuşmasında subtalar artrodezin düşük beklentili sporların olimpik düzeyindeki elit sporcularına yapılabileceğini ancak yüksek beklentili sporlarda başarılı olamayacağını belirtti. Ayakbileği artrodezinin posteriordan yapılma tekniğini sundu.

 

Saygılarımla,

 

Dr. Mustafa Karahan

  • Konu:
    Amerikan Ortopedik Spor Hekimliği Derneğinin (AOSSM) 2013 yılı toplantısı
  • Haber Eklenme Tarihi:
    24 Ocak 2018 Çarşamba
  • Konum:
    Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği
  • Yayında geçen süre:
    6 yıl önce
  • Paylaş:
Yorum Yazmak için tıklayınız