APKASS ve APOA Kongrelerinin Ardından

Asya Pasifik Diz, Artroskopi ve Spor Cerrahisi Derneği (APKASS) Kongresi 14- 15 Nisan 2014 tarihleri arasında Japonya’nın Nara şehrinde düzenlendi. Asya-Pasifik bölgesi insanının her zamanki misafirperverliği ile yoğurulmuş bir coğrafyadır. Kongre Başkanı, değerli dostum Mitsuo Ochi’nin büyük emekleriyle yapılan ve çeşitli ana başlıkları içeren bu toplantıda Asya-Pasifik bölgesinde spor yaralanmaları konusuna verilen önem ve katkılar bir kez daha ortaya çıktı. Daha önce Asya-Pasif Ortopedik Spor Med  olarak işlev gören bu grup şimdi bağımsız derneğini kurarak ilk kongresini gerçekleştirmiş oldu. 2004 de başkanlığını yapmış olduğum APKS (Asia-Pacific Knee Society) ise APOA ile bağlantılı kongrelerini gerçekleştirmeye devam etmektedir. 

\"\"
 

     1. APKASS/Nara Kongresine katılan tüm ülke delegeleri. 16 Nisan 2014
 
Ana başlıklar açısından değerlendirildiğinde ön çapraz bağ tamirlerinde tek/çift tünel tercihinin detaylarıyla tartışıldığını, çoklu bağ yaralanmalarında arka çapraz bağ için posteolateral köşeyi ön çapraz bağ içinse posteromedial köşenin öneminin özellikle vurgulandığını belirtmeliyim. Ön çapraz bağ ve MPFL cerrahisi komplikasyonları üzerinde durulan oturumda komplikasyona yol açmamak için doğru endikasyonlarda doğru tekniğin kullanımı ile mümkün olabileceği konusunda görüş birliğine varıldı. Revizyon ön çapraz bağ tamirlerinde ise geri kalan kısımları mutlaka korumak gerekliliğinin biyolojik ve propriyoseptif yönden faydası üzerinde duruldu. Ülkemizi temsilen katıldığım “Diz Eklem Sertliği”ne yol açan faktörlerin tartışıldığı oturumda ise bu konudaki kişisel görüşümü bir kez daha vurgulayarak bir diz cerrahının sadece diz cerrahisine değil genel ortopedi bilimine her anlamda hakim olması gerektiği, yeri geldiğinde bir polio hastası, bir CP, ya da hemofili hastasını değerlendirebilmenin ne derece önemli olduğu düşüncemi tekrarladım.

\"\"

APOA 2014 Konsey toplantısı, Kuala Lumpur, Malezya, 19 Nisan 2014

Kongrede sadece diz cerrahisi değil artroskopik rotator manşet onarımları da bir başka tartışılan başlıklardan biriydi. Genel yaklaşım olarak masif ve tamir edilmeyen rotator manşet yırtıklarında parsiyel yaklaştırmaların başarılı gevşetmelerden sonra yapılabildiği şeklinde bir kanaat oluştu. PGA (poliglikolik asit) kılıfların greft olarak başarılı kullanımına vurgu yapıldı. Ayrıca minimal invaziv cerrahi, kıkırdak hasarlarının tedavisinde kök hücre tedavisi diğer ilgi çeken başlıklar olarak göze çarptı. Kıkırdak tedavisinde manyetik alanın kök hücreleri stimüle ettiği ve kıkırdak lezyonlarında daha kısa sürede kök hücre elde edilip tedavi edilebileceği belirtildi. Postop rehabilitasyonun önemi üzerinde de durulan toplantıda özellikle eksantrik egzersizlerden oluşan rehabilitasyon protokollerinin başarısı da hatırlatıldı.

 

Tayvan’da gerçekleştirilecek bir sonraki kongreye ülkemizden daha fazla katılım olması ümidiyle özellikle Asya-Pasifik bölgesinde bulunan meslektaşlarımızla ilişkilerimizin her zamankinden daha güçlü bağlarla devam etmesi gerektiğini hatırlatmak istiyorum. 

 

Daha sonra ziyaret ettiğim ülke Malezya oldu. Orada da değerli arkadaşlarım Prof. Dr. Ö. Aydıngöz, Prof. Dr. M. Özenci ile birlikte 2018 APOA kongresini ülkemize aldık.


Arkadaşlarımla birlikte bu başarıyı kutluyor, 2000 yılında ülkemizin adını APOA ye katmak için gösterdiğimiz çabaların sonucu elde ettiğimiz ve gerçekleştirdiğimiz Ankara-2014 APKS kongresi ve bu gibi güzel sonuçlar, gerek bilgi alışverişi, APOA  dergisinde makale yayınlamak, gerkese “fellowship” programlarından elde edeceğimiz imkanlar aracılığı ile gençlerimize fazlasıyla olanak sağlıyacaklardır.  Memnuniyetimi dile getiriyor, 24-27 Eylül 2014 de İzmir’de Prof. Dr. H. Pınar’ın başkanlığında yapılacak 12. Türk Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi  Kongresi’ni anımsatıyor,  saygılar sunuyorum.

 
Prof. Dr. Mahmut Nedim DORAL

  • Konu:
    APKASS ve APOA Kongrelerinin Ardından
  • Haber Eklenme Tarihi:
    24 Ocak 2018 Çarşamba
  • Konum:
    Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği
  • Yayında geçen süre:
    6 yıl önce
  • Paylaş:
Yorum Yazmak için tıklayınız