Başkanın Mesajı
Prof. Dr. Yavuz Kocabey Mesajı
Sayın TUSYAD Üyeleri,
Yeni yılın ve yeni dönemimizin hepimize sağlık, mutluluk ve başarı getirmesini umuyorum. Ortak çabamız olan spor yaralanmalarının tedavisi alanında ilerlememizi düşünürken, sizi TUSYAD Başkanı olarak selamlamaktan onur duyuyorum.
Öncelikle, misyonumuzda kararlılığınız için teşekkür etmek isterim. Tutkunuz ve uzmanlığınız, spor yaralanmalarının tedavisi, artroskopi ve diz cerrahisi konularındaki mükemmeliyeti teşvik etmedeki başarımızın arkasındaki itici güç olacaktır.
Memnuniyetle paylaşmak isterim ki; Sayın Veli Lök Hocamızın kurduğu, değerli yöneticilerimiz ve kıymetli üyelerimizin katkılarıyla çok büyük başarılara imza atan derneğimizin, yönetimini devraldığımız günden itibaren hedefimiz; TUSYAD için, daha da kalıcı, inovatif ve dünyadaki emsal derneklerle yarışacak kilometre taşlarına ulaşmak olacaktır.
Geleceğe baktığımızda, önemli girişimlerimiz olacak. TUSYAD üyesi olan meslektaşlarımızın yer aldığı ülkemizin pek çok şehrinde; bölgesel toplantılar, kadavra kursları, dal çalışmaları, bilimsel kurullarımızın faaliyetleri, çok disiplinli sempozyumlar, webinarlar ve daha pek çok bilimsel faaliyeti gündemimize ve çalışma programımıza almış bulunduğumuzun müjdesini vermek istiyorum.
Derneğimizin sürekli büyümesi için katılımınız kritiktir. Her üyeyi aktif olarak tartışmalara katılmaya, görüşlerini paylaşmaya ve birlikte inşa ettiğimiz canlı topluluğumuza katkıda bulunmaya davet ediyorum.
TUSYAD, iş birliği üzerine kurulmuştur ve üyelerimizin topluluğumuz içinde anlamlı ilişkiler kurmaları önemlidir. Toplam bilgi ve deneyimleriniz, spor yaralanmalarının tedavisi, artroskopi ve diz cerrahisi alanlarında geleceği şekillendirmede çok değerlidir.
Mükemmeliyeti hedeflediğimiz bu süreçte, geri bildirimleriniz çok önemlidir. Derneğimizin etkisini artırmak için önerilerinizi veya fikirlerinizi lütfen paylaşın. Üyelerimizden duymak her zaman heyecan vericidir.
Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlarken, Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonu ve liderliği bizim için her zaman ilham kaynağı olmaya devam edecektir. Atatürk’ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti, bilim, sanat ve spor gibi alanlarda ilerlemenin yanı sıra sağlık ve eğitimde de büyük adımlar atmıştır. TUSYAD olarak, Cumhuriyetimizin temel değerlerine ve Atatürk ilke ve devrimlerine olan bağlılığımızı sürdürerek, spor yaralanmalarının tedavisi, artroskopi ve diz cerrahisi konusundaki çalışmalarımızı Cumhuriyetimizin daha nice 100. yıllarında gururla kutlamak üzere şekillendirmeye devam edeceğiz.
Son olarak; yüksek teveccühünüz ve destekleriniz için kalben teşekkür ederim. Birlikte, spor yaralanmalarının tedavisi, artroskopi ve diz cerrahisi alanlarındaki değişen manzarayı takip edeceğiz ve alana kalıcı katkılarda bulunacağız.
TUSYAD’ın ayrılmaz bir parçası olduğunuz için gönülden teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Prof. Dr. Yavuz KOCABEY
TUSYAD BAŞKANI
Prof. Dr. Emin Taşkıran Mesajı
Değerli TUSYAD Ailesi;
Derneğimizin 17. Olağan Genel Kurulu 08.10.2021 tarihinde Perissia Otel Ürgüp Nevşehir’ de 15. TUSYAD Kongresi (06-09 Ekim 2021) sırasında gerçekleştirildi. Covıd-19 pandemisi nedeniyle dernek faaliyetlerinin yavaşlatılıp genel kurulların askıya alınması nedeniyle, olağan tarihinden yaklaşık 16 aylık gecikmeyle gerçekleştirilebilmiştir. Başarılı ve katılımlı (113 oy kullanıldı) bir genel kurulun sonunda, yeni yönetim ve denetleme kurulları seçilmiştir. Yeni yönetim kurulu genel kurul sonrası ilk toplantısını gerçekleştirerek görev dağılımını yapmıştır. Yönetim kurulu üyeleri şahsımı TUSYAD Başkanlığına layık görmüştür. Yeni YK’ nın görev dağılımı aşağıdaki gibidir:
Başkan: Emin TAŞKIRAN
İkinci Başkan: Alper KAYA
Sekreter: Egemen TURHAN
Sayman: Hasan TATARİ
Üyeler: Hüseyin YERCAN, Murat DEMİREL, Gökhan POLAT, Mehmet ARMANGİL ve Engin ÇETİNKAYA
Kongreler derneğin Yönetim Kurulunun iki yıl içinde yapmış olduğu çalışmaların sonuçlarının yansımalarıdır. Covıd-19 pandemisi nedeniyle çok zor şartlar altında 15. Kongremiz yukarıda belirtilen tarihlerde aynı yerde gerçekleştirilmiştir. Bilindiği gibi pandemi nedeniyle iki kez ertelenmişti. Yüz yüze gerçekleştirilen kongrede şartlara göre oldukça iyi bir katılım ve yüksek bir bilimsel seviye sağlanmıştır. Kongre detaylarını daha sonra web sayfamızda bulabileceksiniz.
Kurullarımız derneği dinamize eden, katılımı arttıran ögelerimizdir. Kurulların etkinliklerini arttırarak, 2023’te yapılması planlanan 16. kongremize katkılarını arttırmak hedeflerimiz arasındadır. Bu nedenle bilimsel kurullarımızın yaptığı çalışmaların kongrelerimizde özet olarak yer alması ve bilimsel programın şekillenmesinde göz önünde bulundurulması bir model olarak yerleştirilmeye çalışılacaktır. Bunu yaparken şu ana kadar uygulanan dernek işleyişini korumak önceliğimiz olacaktır. Düzenli yönetim kurulu toplantıları yapmak, şubelerimizle eşgüdüm göstermek, ama onları akademik etkinliklerinde özgür bırakmak ve teşvik etmek, kurullarımızı düzenli çalıştırmak amacındayız. Ayrıca çatı derneğimiz TOTBİD ve şubeleriyle akademik işbirliğimiz çok değerlidir. Yine uluslararası kardeş derneklerle (başta ESSKA, ISAKOS, APKASS) ilişkilerimizi korumak hatta geliştirmek hedeflerimiz arasında olacaktır.
Kötü uygulamaları azaltıcı tedbirler kapsamında temel teknikler ve ileri teknikler ayırımının iyi yapılmasını sağlamak, düzeye göre uygulama önermek, kurslar ve sertifikasyon konusunda yeniden bir planlama ve düzenlemeye gitmek bu sürede şubelerimizin katılımını sağlamak amaçlarımız arasındadır.
Gelişen ve öne çıkan her şey karşıtını da yaratır. Eklem koruyucu minimal invaziv olsa da artroskopi cerrahi bir yöntemdir ve doğal olarak karşıtı konservatif tedavidir. Maalesef konservatif tedavinin içinde filizlenen alternatif tıp ve sözde bilim uygulamaları farklı uzmanlık alanlarından gelmekte, hastalarımızın kafasını karıştırmakta ve branşımızı zor duruma sokmaktadır. Ağrı uzmanlarının kas iskelet hastalıkları hakkında bilgi birikimleri olmadan ağrı yolakları üzerinden tedaviyle konuya ilgisi artmaktadır. Aynı grup, tanı detayları mevcut olmayan hastalara kök hücre ve PRP adı altında hiç de etik olmayan uygulamalar yapmaktadır. Bu olgu gruplarını ölçümsel veriler ile değerlendirmeleri imkanı yoktur. Gayrı-bilimsel gözüken bu uygulamalara derneğimiz duyarsız kalamaz. Bu tip uygulamalarla mücadele kapsamında, sözde kök hücre ve sözde PRP uygulamaları
konusunda üyelerimizi eğitmek farkındalığı arttırmak etkinlik alanlarımız arasında olacaktır. (Kas iskelet sisteminin doktorları ağrıcılara karşı)
Dernek etkinliklerinde katılımın arttırılması gelişmeyi hızlandıracaktır. Özellikle kongre ve kurslarımıza asistan ve uzmanlarımızın ilgisini arttıracak bir yapılanma gerekmektedir. Bu amaçla maliyetlerin düşürülmesi ve/veya finans kaynaklarının (sponsorlar, kongre – kurs gelirleri) arttırılması için özel bir çaba gereklidir ve harcanacaktır.
Başta asistan ve genç uzmanlarımız olmak üzere tüm meslektaşlarımız, çoğu zaman kas iskelet radyoloğu olmayan uzmanların yazdığı raporlarla tanılarını koyup, cerrahi planlamalarını yapmaktadır. Bu durum cerraha yanlış ya da eksik teşhis koydurarak yetersiz ya da aşırı tedavilere yol açmakta ve hastalarımızın mutsuz olmasına ve giderek artroskopik cerrahinin prestij kaybetmesine sebep olmaktadır. Bu sorunu azaltmak için özel bir çaba harcamaktan geri durmayacağız. Genç meslektaşlarımızın yeni cerrahi tekniklere ilgisi sevindiricidir. Ancak bu ilgi ( belirli bir öğrenme eğrisi) gerektiren tekniklerin uygulanmasına hemen başlanması anlamı taşımamaktadır. Cerrahi teknik eğitimi veren eğiticilerimizin özellikle öğrenme eğrisine vurgu yapması kaçınılmazdır. Kongre, kurs ve seminerlerimizde geçmiştekine benzer ama daha gelişmiş yeni sertifikasyon (temel ileri ve özel cerrahi teknikler) konusunda çabalayacağız.
Devlet ve üniversite hastanelerinde giderek artan malzeme sorunu ile karşı karşıyayız. Malzeme sorunları bu kurumların işlevsiz hale gelmesine sebep olabilecek niteliktedir. İşlevsizlik hasta hizmetinin durmasının yanında, öğrenci eğitimi ve asistan eğitiminin aksamasına yol açarak mesleki gelişimin de durması anlamını taşımaktadır. Bu durum, ilgili branşta gerilemeye ve onarılması zor kayıplara yol açacaktır. Bu sorunu çözmek için çatı derneğimiz TOTBİD ile eşgüdüm gösterecek bir kurul oluşturma yoluna gidebiliriz.
Derneğimiz dünyadaki benzerlerine öykünerek faaliyetlerine başlamış olmakla birlikte kendisi özgün bir yapı sergilemektedir. Bu özgünlüğün sebeplerini bulabilmek için oldukça kafa yordum. Evet, oldukça fazla özgünlüğümüz vardı. Birincisi o günkü şartlarda ülkemizin gelişmişliği ve ekonomik şartlarından daha iyi olan ülkelerden, daha önce dernekleşip organize olmuştuk. Bunu derneğimizin cesur kurucu başkanına ve cesur kurucu üyelerine borçluyuz. Üstelik onlar bu cesaret gösterisi ile yetinmeyip fedakarlık dozundaki yardımlarını kendilerinden sonraki kuşağa/kuşaklara aktarmaktan çekinmemişlerdir. İkincisi saygı, samimiyet ve hoşgörünün varlığıydı. Öyle ki daha iyiye ulaşmak için çeşitli çatışmalar yaşanmış; fakat derneğimizin geçmişinde hiçbir zaman “maddesel çıkar çatışmaları” yer almamıştır. Kurucu grubun gösterdiği büyük karakter ve oturtmaya çalıştıkları teamüller sayesinde derneğimiz bir arada kaldı. Özel ve üstün çabalarla derneğimizin başına “Türkiye adının getirilmesi” hepimiz için bir gurur kaynağıydı. Tüzüğümüzün geçirmiş olduğu fazla sayıdaki tadilatlarda bile, bu teamüller sayesinde hep fikir birliği hakim oldu.
Özel ve kişisel çabalarla birçok eğitici nitelikli uluslararası dostlar kazanıldı. İyi ilişkiler kuruldu. Dünyadaki en önemli kişiliklerin genç meslektaşlarımızı yanlarına kabul etmeleri ve kongrelerimize teveccühleri sağlandı (ki bu halen sürmektedir). Ülkemiz ile ilgili ön yargıların giderilmesinde bu özel çabaların büyük katkı sağladığına inanıyorum. Bu tür ilişkilerin gelişmesine devam etmekte kararlıyız.
Yakın zamanda başta şahsım olmak üzere birçok üyemizin mesleki gelişimine eşsiz katkılar sunan Freddie H. Fu‘ nun ani vefat haberi ulaştı. Uluslararası alanda derneğimizin kabulünde önemli rol oynamış olağan dışı sıcak ve verici kişiliğiyle tanıdığımız bu büyük şahsiyetin kaybı dünyada olduğu kadar ülkemizde de hissedilecektir. Bilgisini paylaşmaktan çekinmeyen, insani ilişkileri son derece güçlü bu samimi insanı saygı, sevgi ve minnetle anıyorum. Acımız derindir.
Türümüzün bir virüs tarafından tehdit altında olduğu son iki yıllık süreçte değişik duygular yaşandı. Özellikle ilk aylarda branşımızın aktif faaliyetlerinin durması hepimizi derin bir boşluğa düşürdü. Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği tüm dünyadaki eş örnekleri gibi ortaya çıkışını, gelişimini ve rutin faaliyetlerini mevcut sosyal, ekonomik ve endüstriyel yaşamın evrimleşme sürecine göre şekillendirmiştir. Bu sosyal evrim sürecindeki en ufak bir aksama ve tökezlemenin branş faaliyetlerimizi nasıl askıya aldığını deneyimledik. Maalesef travma, tümör, omurga, el cerrahisi hatta pediatrik ortopedinin bile uygulama olarak yer yer gerisinde kaldık. Derneğimiz kendi bekasını ve giderek gelişimini sağlayan ana unsurların “hayatta kalmak ile ilgili olmaktan çok, hayat kalitesini arttırmak ve yaşam süresini uzatmak ile ilgili olduğunu” farkında olarak faaliyetlerini sürdürmelidir. Bu nedenle hareketli, sosyal ve yalnız yaşamak için değil gelişmek için çabalayan bir anlayışın yanında olmalıyız.
Önümüzdeki görev sürecinde temel amacımız Diz Cerrahisi, Spor Travmatolojisi ve Artroskopi alanlarında gelişmeyi bilimsel yöntemlerle sağlayarak, hastalarımızın yaşam kalitelerini artırmak, Türkiye adının verdiği ağırlıkla bunu tüm ülkeye yaymak, ülkenin uluslararası düzeyde en iyi şekilde temsiliyetini sağlamak olacaktır.
Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneğinin 17. Dönem yönetim kuruluna seçilmiş olmamız sebebiyle teşekkürlerini ve iyi dileklerini ileten tüm branş derneklerimize ve yöneticilerine teşekkür ederiz. Ayrıca, şartların oldukça zorlaşmış olduğu pandemi sürecinde üç yılı aşkın süreyle derneğimizi başarılı bir şekilde yönetmiş ve bugüne gelmesine katkı sağlamış Prof Dr. Ahmet Özgür ATAY başkanlığındaki 16. Dönem yönetim kurulu ve üyelerine teşekkür ederiz. Uzun bir aradan sonra ilk yüz yüze kongreyi gerçekleştirme başarısına imza atan, son derece başarılı, üst düzeyde yurt dışı katılımlı bir kongrenin ortaya çıkmasını sağlayan başta Kongre Başkanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu olmak üzere tüm düzenleme kuruluna teşekkür ederiz.
Prof. Dr. Emin TAŞKIRAN
TUSYAD Yönetim Kurulu Başkanı
Prof. Dr. Ö. Ahmet Atay Mesajı
Sevgili Meslektaşlarım,
Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği’nin Değerli Üyeleri,
Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği (TUSYAD) Yönetim Kurulu adına hepinizi saygı ile selamlıyorum. Antalya’ da gerçekleşen XIV. Türk Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Kongresinde yapılan genel kurul sonrasında Derneğimizin önceki başkanı Dr. Merter Özenci ve Yönetim Kurulundan görevi devir aldık. Bizleri. Yönetim Kurulu Üyeliğine layık gören Genel Kurul Üyelerimize, Yönetim Kurulu üyesi arkadaşlarım adına teşekkürü bir borç bilirim. Amacımız, önceki yönetimlerin sürekli yükselttiği hizmet ve bilimsel seviyeyi daha da yukarıya çıkartmaktır.
2016-2018 yönetim döneminde çok başarılı çalışmalara imza atan ve 14. TUSYAD Kongresini çok başarılı bir şekilde gerçekleştiren önceki başkanı sayın Dr. Merter Özenci’yı, Yönetim Kurulu ve, Düzenleme Kurulu Üyelerini ve emeği geçen herkesi kutlar, kendilerine yeni Yönetim Kurulumuz adına teşekkür ederim.
1987 yılında Prof. Dr. Veli Lök hocamızın önderliğinde kurulan otuz yılın üzerinde çalışmalarını sürdüren derneğimizi , bugünkü saygın ve kurumsal durumuna başarıyla getiren bütün eski Yönetim Kurulu üyelerine ve Başkanlarına, derneğimizin her türlü aktivitesine, toplantısına özveriyle katkıda bulunan, katılan bütün üyelerimize ve çalışanlarımıza teşekkürü bir borç bilirim. Aramızdan ayrılan meslektaşlarımıza, üyelerimize ve çalışanlarımıza Allah’tan rahmet dilerim.
Dernek yönetimde bulunacağımız iki sene boyunca ; geleneksel olan kitap serisini sürdürmek, eğitim ‘CD’leri hazırlamak,Derneğimiz ve Şubelerinin üye sayılarını arttırmak, üyelerle iletişimi hızlandırmak ve etkinleştirmek için üye bilgilerini güncellemek, internet sayfasını revize etmek ve , sosyal medya platformlarından yararlanarak,genç meslektaşlarımızın derneğe olan katkılarını arttırmak, aktif olan kurullara yenilerini eklemek ve çok merkezli çalışmalar için kurullardan yardım almak. temel hedefimiz olacaktır.
2020 yılında düzenlenecek olan TUSYAD Kongresinin zor şartlarda düzenleneceği öngörüldüğü için, çalışmalara en kısa zamanda başlayarak, bütün üyelerimizin desteği ve katılımıyla eski Kongrelerin başarısını yakalamak ve hatta çıtayı daha yükseklere çıkarmak öncelikli amacımız olacaktır.
Siz sevgili üyelerimizin desteğini ve yardımlarını görev süremiz boyunca bekliyoruz. Önerileriniz, görüşleriniz ve eleştirileriniz, çıktığımız bu yolda bize rehberlik yapacaktır.
Sevgi ve Saygılarımla
TUSYAD Yönetim Kurulu Başkanı
Prof. Dr. Ö. Ahmet Atay
Prof. Dr. A. Merter Özenci Mesajı
Değerli Meslektaşlarım,
26 Kasım 2016 tarihinde İstanbul’da yapılan TUSYAD Genel Kurulu’ndaki Yönetim Kurulu seçimi sonucunda Yönetim Kurulu’na bizleri seçen tüm üyelerimize teşekkür ederiz. TUSYAD giderek büyüyen ve gelişen, kurumsal kimliğini geliştiren bir dernek olduğunu geçtiğimiz 30 yıl içinde göstermiştir. Seçimlerimiz de bu başarılı işleyişin bir örneğidir.
Derneğimizin kuruluşuyla başlayan başarı öyküsünde, kurucu ilk başkanımız Prof. Dr. Veli Lök ve ondan aldığı bayrağı giderek yükseklere taşıyan izleyen başkanlarımız, Prof. Dr. Erdoğan Altınel, Prof. Dr. Ethem Gür, Prof. Dr. Ahmet Sebik, Prof. Dr. Aziz Kaya Alturfan, Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral, Prof. Dr. Bülent Alparslan, Prof. Dr. Ömer Taşer, Prof. Dr. Semih Gür, Prof. Dr. Mehmet Serdar Binnet, Prof. Dr. Halit Pınar ve Prof. Dr. Mehmet Aşık birlikte çalıştıkları Yönetim Kurulları ile birlikte derneğimizin bugün bulunduğu konuma gelmesinde çok önemli katkılar yapmışlardır.
Yıllar içinde tüm üyelerin ve Yönetim Kurullarının özverili çalışmaları derneğimizi bugün uluslar arası platformlarda tanınan ve toplantılara davet edilen saygın bir konuma getirmiştir. Bu gelişimde en önemli etken, başkanlar ya da Yönetim Kurulları değişse bile derneğimizin hedeflerinden sapmadan ilerleyen, kusursuz çalışan bir kurumsal yapıya kavuşmuş olmasıdır. Hedefler, görevler ve vizyon giderek gelişen teknolojik alt yapıya uyumlu olarak, insani değerlerden taviz vermeden işlemektedir. Genç meslektaşlarımızı derneğimize kazandırmak, onların vizyonları ve katkılarından yararlanmak temel amaçlarımızdan olmuştur. Bizden önceki Yönetim Kurulları bu görevleri fazlasıyla yerine getirmişler, yolumuzu çizmişlerdir. Bize düşen, bayrağı devraldıktan sonra hedeflerimizi büyütüp geliştirerek sağlam bir zemin hazırlamak ve bizden sonra gelecek Yönetim Kuruluna üzerinde ilerleyecekleri yolu teslim etmektir.
Dernek yönetiminde bulunacağımız bu iki yıllık süreç boyunca, temel hedeflerimiz, genç meslektaşlarımızın derneğe olan katkılarını arttırmak, deneyimli meslektaşlarımızın deneyimlerini aktarabilecekleri değişik platformlar oluşturmak, artık gelenekselleşmiş olan kitap serisini sürdürmek, ülkemizde eksikliği duyulan çok merkezli çalışmaların yürütülebilmesi için gereken katkıyı yapmak olacaktır. Yeni oluşturduğumuz çalışma kurulları ile bu hedefleri yakalamayı umuyoruz.
Önümüzde 2018 yılında Antalya’da düzenlenecek olan 14. TUSYAD Kongresi var. Bir yandan kongre hazırlıklarına başlamış bulunmaktayız. Kongre için belirlenen tarihler, 2-6 Ekim 2018 dir. Kongre ile ilgili gelişmelerimizi ve diğer tüm aktivitelerimizi www.tusyad.org adresinden izleyebilirsiniz.
Görev süremiz olan 2016-2018 yılları arasında bize en büyük destek ve yardımı siz üyelerimizden bekliyoruz. Lütfen önerilerinizi, görüşlerinizi ve en önemlisi eleştirilerinizi bizden sakınmayın. Dernek hepimizin derneğidir, birlikte yol alacağız. Eleştirinin olmadığı ortamlarda ilerlemenin ve değişimin beklenmesi gerçekçi olmaz. Sevgi ve Saygılarımla
Prof.Dr. A.Merter Özenci
TUSYAD Yönetim Kurulu Başkanı
İlk 1 Yılın Ardından, Mehmet Aşık
Değerli Meslektaşlarım,
2 Kasım 2014’de Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarımla birlikte görevi devralmamız sonrasında bir yılı geride bıraktık. Bu bir yıllık süre zarfında Yönetim Kurulumuzca 11 kez toplandık.
Öncelikle görevi devralmamızın ardından yoğun bir çalışma programı içerisinde mevcut Bilimsel Kurullarımıza (Eğitim Kurulu, Eklem Kıkırdağı Kurulu, Menisküs Kurulu, ÖÇB Kurulu, Patellofemoral Kurul, Propriosepsiyon Kurulu, Üyelik Kurulu) ek olarak İnternet Sitesi Kurulu, Uluslararası İlişkiler Kurulu, Spor Hekimliği ve Ortopedik Rehabilitasyon Kurulu, Rejeneratif Tıp Kurulu, Tanıtım ve Halkla İlişkiler Kurulu adı altında 5 yeni Bilimsel Kurul oluşturduk. Bu çerçevede bilimsel kurulların üye sayılarını arttırarak genç meslektaşlarımızın da Dernek faaliyetleri içerisinde daha fazla yer almalarını sağladık.
Yine geçtiğimiz bir yıl içerisinde, Yönetim Kurulumuzca yayınlanmasına karar verdiğimiz TUSYAD Kitap Serisi’nin yazımına başlandı. ‘Patellofemoral Hastalıklar’ ve ‘Kalça Artroskopisi’ kitaplarının yazım aşaması tamamlanmış ve editöryal değerlendirme süreci de bitmek üzere olup, yakın bir tarihte basım aşamasına geçilecektir. ‘Menisküs’ ve ‘Kıkırdak’ kitabının yazım aşaması bitmek üzere olup, en kısa zamanda editöryal değerlendirmeye geçilecektir. ‘Cerrahi Artroskopi; Güncel Teknikler’ ve ‘Diz Eklemi Bağ ve Tendon Sorunları; Güncel Yaklaşımlar’ kitapları da yazım aşamasındadır. Bütün editörlere ve bölüm yazarlarına kitaplarımızın yazımında harcadıkları yoğun mesai için burada teşekkürü bir borç bilirim.
Geçtiğimiz yıl içinde Şubelerimizin eğitim faaliyetleri Yönetim Kurulumuzla koordineli bir şekilde devam etti. Bu bağlamda İstanbul Şubemiz tarafından; Temel Artroskopik Motor Beceri Geliştirme Kursu 11-12 Aralık 2014, 5-6 Mart 2015, 25-26 Haziran 2015, 8-9 Ekim 2015, 17-18 Aralık 2015 tarihlerinde, İstanbul Gezici Artroskopi Kursu 15-20 Aralık 2014, 9-14 Mart 2015, 14-19 Eylül 2015 ve 7-12 Aralık 2015 tarihlerinde, Acıbadem İstanbul Simulatör Üzerinde Diz ve Omuz Artroskopi Kursu 16 Haziran 2015, 17 Eylül 2015 ve 17 Kasım 2015 tarihlerinde, 7. İstanbul Bahar Toplantısı 2-3 Ekim 2015 tarihinde düzenlenmiştir. İzmir ve Aydın Şubelerimizin ortak olarak düzenlediği 14. Ege Diz Cerrahisi ve Artroskopi Günleri 20-21 Şubat 2015 tarihleri arasında, Ankara Şubemizin düzenlediği 16. İleri Cerrahi Artroskopi Kursu planlanan takvimden biraz gecikmeli olarak 13-14 Kasım 2015 tarihleri arasında, Antalya Şubemizin düzenlediği 24. Diz Eklemi Temel Cerrahi Artroskopi Kursu ve 12. Kadavrada Ayak bileği Artroskopi Kursu 1-4 Nisan 2015 tarihleri arasında başarıyla düzenlenmiştir. Bu kurs ve toplantıların düzenlenmesinde emeği olan Şubelerimizin değerli başkanlarına, Yönetim Kurulu üyelerine, Kurs Başkanlarına ve düzenleme kurullarına teşekkür eder, yeni yıl içerisindeki faaliyetlerinde de başarılarının devamını dilerim.
Yeni yılın ilk aylarında 19-21 Şubat 2016 tarihleri arasında İzmir ve Aydın Şubelerimizin ortaklaşa düzenleyecekleri, 15. Ege Diz Cerrahisi Günleri’nin bu yılki konusu ‘Unikondiler Diz Artroplastisi ve Yüksek Tibial Osteotomi’ olacaktır. Bunun dışında Antalya Şubemiz tarafından her yıl düzenlenmekte olan 13. Kadavrada Ayak Bileği Artroskopisi Kursu 5-6 Nisan 2016 tarihlerinde, 25. Diz Ekleminde Temel Cerrahi Artroskopi Kursu, 7-8 Nisan 2016 tarihlerinde düzenlenecektir. Ayrıca Antalya Artroskopi Kurs’larının 25. Yılı münasebetiyle 7 Nisan 2016 tarihinde Antalya Şubemiz tarafından bu kursların başlangıcından buyana emeği geçen bütün eğiticilerin bir araya geleceği bir buluşma da gerçekleştirilecektir.
Bu dönemki faaliyetlerimizden bir diğeri de son derece modern ve gelişmiş bir atmosfere sahip olan Acıbadem Üniversitesi CASE Laboratuvarında, 7-8 Ağustos 2015 tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz ‘Diz Cerrahisinde Güncel Kavramlar’ konulu Kadavra Kursudur. Bu kurs TUSYAD adına bedelsiz olarak tahsis edilmiş olup, TUSYAD üyesi katılımcılar diz cerrahisinin inceliklerini birçok değerli eğitici eşliğinde gözden geçirme ve kadavra üzerinde uygulama şansı bulmuşlardır. Bu modern kadavra laboratuvarını, derneğimiz üyelerinin kullanımına açan ve bize her türlü teknik imkanı sağlayan sayın Hakan Onmuş’a teşekkür ederim.
Bu dönemdeki önemli aktivitelerimizden bir diğeri ise 17-18 Ekim 2015 tarihlerinde Bolu Abant’ta, bütün bilimsel kurulların katılımıyla düzenlemiş olduğumuz, TUSYAD 1. Uzmanlar Kurulu Toplantısıdır. Gerçekten üyelerimizin son derece yoğun ilgi gösterdiği ve bilimsel kurullarımızda görev alan genç meslektaşlarımız tarafından güncel bilgi ve tekniklerin sunulduğu bu üst düzey bilimsel toplantıda, deneyimli hocalarımızın da katılımıyla çok verimli bir tartışma ve bilgi alışverişi ortamı sağlanmıştır. Bu toplantıya derneğimizin kuruluşunun 28. yılı münasebetiyle önceki TUSYAD Başkanları da davet edilmiş ve kendilerine TUSYAD’a vermiş oldukları çok değerli hizmetler için şükran plaketleri takdim edilmiştir. Bu toplantıya katılarak bizleri onurlandıran ve kendilerini genç TUSYAD üyelerine tanıtma imkanını bizlere sunan bütün önceki TUSYAD başkanlarına, eksiksiz katılımları için ayrıca teşekkür ederim.
Yine son bir yıl içindeki yönetimimiz döneminde, bir önceki dönemde açılması kararı alınan ve Kayseri ile çevre illerde artrokopiye gönül veren meslektaşlarımızın bir arada çalışacağı Kayseri Şubemiz, kuruluş işlemlerini tamamlayarak faaliyete geçmiştir. Kurucu üyelerimiz Dr. Sinan Karaoğlu (Kayseri), Dr. Ahmet Güney (Kayseri), Dr. Zekeriya Öztemur (Sivas) ve Dr. Fatih Karaarslan (Yozgat)’dır. Bu şubemizin açılmasında gösterdikleri yoğun emek ve çabaları için kurucu üyelerimize, şubenin kurulmasında öncülük eden ve kuruluş kararını alan önceki TUSYAD başkanımız sayın Dr. Halit Pınar’a ve Yönetim Kurulu Üyelerine tesekkürü bir borç bilirim. Şubemize başarılı bir çalışma dönemi dilerim.
Yine bu dönemde Yönetim Kurulu’muz ve Üyelik Kurulu’muzun yoğun faaliyetleri ile artroskopiye gönül veren bütün genç meslektaşlarımızı TUSYAD çatısı altında birleştirmek üzere üyelik faaliyetlerine hız verilmiştir. Yeni üyelerimiz ve üyelik belgelerini yenilemek isteyen eski üyelerimiz için, Derneğimizin adına yakışan güzellikte yeni Üyelik Belgeleri hazırlanmış ve üyelerimize gönderilmiştir. Yine derneğimizin, hem meslektaşlarımızın hem de vatandaşlarımızın nezdinde tanınırlığının arttırılması, üyelerimizin ve vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi için internet sitemiz ‘www.tusyad.org’ güncellenmiş ve mobil uygulamalar da kullanıma açılmıştır.
27 Ekim-1 Kasım 2015 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen 25. TOTBID Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi için TUSYAD’dan istenen Özel Dal Günü programı ve genel program içerisindeki spor yaralanmaları panel, konferans ve bilimsel oturumlar için Yönetim Kurulumuzca titiz bir bilimsel program hazırlanmış ve Ulusal Kongede TUSYAD oturumları katılımcılar tarafından yoğun bir ilgiyle takip edilmiştir. Bu oturumlarda görev alan bütün moderatör ve konuşmacılara teşekkür ederim.
Önceki TOTBID Yönetiminin her yıl kongre yapma kararı ve diğer bütün kongrelerin bahar aylarına alınması konusundaki ısrarcı tutumuna karşı, TUSYAD olarak 2 yılda bir sonbaharda (Eylül-Ekim aylarında) düzenlemekte olduğumuz TUSYAD Kongrelerimizin yine aynı dönemlerde yapılması konusunda Yönetim Kurulumuzca kararlı bir tutum sergilenmiştir. Yapılan karşılıklı görüşmeler neticesinde TUSYAD kongrelerinin, yine aynı dönemlerde yapılmasına ve TOTBID Kongreleriyle arasında en az 1 aylık bir süre bırakılacak şekilde organize edilmesi konusunda TOTBID yönetimi ile ortak bir karara varılmıştır.
Bu dönemdeki en önemli faaliyetlerimizden biri de kuşkusuz 22-26 Kasım 2016 tarihlerinde İstanbul’da düzenleyeceğimiz XIII. TUSYAD İstanbul Kongresi hazırlıklarıdır. Kongremizi Wydham Grand İstanbul Levent Otel’de gerçekleştireceğiz. Alanlarında uluslararası ve ulusal platformda çok değerli otörlerin davetli konuşmacı olarak katılacağı kongremizin hazırlıkları, İstanbul’daki Kongre Düzenleme Kurulu ile birlikte yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bilimsel zenginliğin yanında katılımcılarımıza, binlerce yıllık kültür mirasını barındıran İstanbul’u tanıma ve görsel zenginlikleriyle buluşma imkanı da sunmak üzere zengin bir sosyal program oluşturmayı da amaçlamaktayız. Amerika’dan Ned Amendola’nın Onursal Başkan olarak katılacağı kongremizin detaylarına ‘www.tusyadistanbul2016.org’ adresinden ulaşabilirsiniz. Bütün meslektaşlarımızı 2016 sonbaharında düzenleyeceğimiz bu üst düzey bilimsel şölene davet etmekten büyük onur duymaktayım.
Derneğimizin gerek ulusal gerekse de uluslararası platformda tanıtımına çok önem vermekteyiz. Bu meyanda; Tanıtım ve Halkla İlişkiler Kurulu’muz, derneğimizin ulusal platformda, spor federasyonları ve spor kulüpleri nezdinde tanıtımı için yoğun bir faaliyet içerisinde bulunmaktadır. Yine Spor Hekimliği ve Ortopedik Rehabilitasyon Kurulu; Spor Hekimliği, Fizik Tedavi ve Fizyoterapi Camialarıyla koordinasyon halinde ortak bilimsel toplantılarda buluşma faaliyetleri yapmaktadır. Bunun yanında Uluslararası İlişkiler Kurulu’muz da derneğimizin uluslararası platformda tanıtımı için çalışmalarına yoğun bir şekilde devam etmektedir.
Bütün bu faaliyetlerimiz; Yönetim Kurulumuzun çok değerli üyeleri, Şubelerimizin ve Bilimsel Kurullarımızın Başkan ve üyelerinin, uyum ve koordinasyon içindeki çalışmalarıyla gerçekleşmektedir. Hepsine huzurlarınızda teşekkürü bir borç bilirim.
Hepinize sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl diliyorum.
Sevgi ve Saygılarımla
Prof. Dr. Mehmet Aşık
2014-2016 Dönemine Başlarken, Mehmet Aşık
Değerli Meslektaşlarım,
2 Kasım 2014 tarihinde İzmir’de yapılan TUSYAD Genel Kurulu’nda bizleri Yönetim Kurulu üyeliği görevine layık gören Genel Kurul Üyelerimize, Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarım adına teşekkürü bir borç bilirim. Yönetim Kurulu’ndaki tüm arkadaşlarımla beraber güveninize layık olabilmek için her türlü çabayı sarf edeceğimizi bilmenizi isteriz. Amacımız önceki yönetimlerin çok yükseklere taşıdığı TUSYAD’ın bayrağını daha da yükseklere çıkarmaktır.
1987 yılında Prof. Dr. Veli Lök hocamızın önderliğinde kurulan derneğimizin, kuruluşunun 28. yılında; derneğimizi 2000’li yıllara büyük bir başarıyla taşıyan bütün eski dönem Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerine, yine derneğimizin her türlü aktivitesine büyük bir özveriyle katkıda bulunarak derneğimizin bugünkü seviyesine gelmesini sağlayan bütün üyelerimize, çalışanlarımıza, kongre, sempozyum, kurs ve toplantılarına katkı veren herkese teşekkür ederim. Aramızdan ayrılan meslektaşlarımıza, üyelerimize, çalışanlarımıza Allah’tan rahmet dilerim. Yine derneğimizin kurumsallaşması adına yıllarca büyük mücadele veren ve bugünkü kurumsal seviyeye gelmesinde katkısı ve emeği geçenlere teşekkürü bir borç bilirim.
2012-2014 yönetim döneminde çok değerli ve başarılı çalışmalara imza atan önceki Başkan’ımız sayın Dr Halit Pınar ve Yönetim Kurulu Üyelerini kutluyorum. Yine 12. TUSYAD İzmir Kongresini çok başarılı bir şekilde gerçekleştirerek, Türkiye Ortopedi Camiasında hoş bir seda bırakan kongre başkanı sayın Dr Halit Pınar ve Kongre Sekreteri sayın Dr. Emin Taşkıran’ın şahıslarında tüm düzenleme kurulu üyelerine, kongre çalışanlarına, kongreye bilimsel katkı veren konuşmacı, katılımcı ve kuruluşlara gönülden teşekkür ederim.
Dernek çalışmaları devamlılık arz eder. Bu dönemde Yönetim Kurulu olarak önceliklerimizden birisi, önceki Yönetim Kurulu tarafından başlanan ve tamamlanamayan projeleri devam ettirip sonlandırmak olacaktır. Yine bu dönemde önceliklerimiz arasında, önceki dönemde başarılı faaliyetlere imza atan Bilimsel Kurul’larımızın ve Kurul Üyeleri’mizin sayısını arttırmak olacaktır. Genç meslektaşlarımızın dernek faaliyetleri içerisinde daha fazla yer almalarını sağlamak ve derneğe aidiyetlerini güçlendirmek ana hedeflerimizden biri olacaktır.
Mevcut Kurullarımıza ek olarak; İnternet Sitesi Kurulu, Uluslararası İlişkiler Kurulu, Spor Hekimliği ve Ortopedik Rehabilitasyon Kurulu, Rejeneratif Tıp Kurulu, Tanıtım ve Halkla İlişkiler Kurulu adı altında 5 yeni kurul oluşturulmasını planlamaktayız. Bu sayede derneğimizin hem akademik bilimsel aktivitelerini arttırmayı hem de deneğimizin ulusal ve uluslararası platformdaki tanıtımını daha başarılı bir şekilde geçekleştirmeyi planlıyoruz.
Yine bu dönem önceliklerimiz arasında şubelerimizin aktif ve çok değerli aktivitelerinin Yönetim Kurulumuzla koordineli bir şekilde artarak devamını arzulamaktayız. Bu bağlamda yönetimi devralmamız sonrasında İstanbul Şubemiz tarafından düzenlenen 4. Gezici Artroskopi Kursu 15-20 Aralık 2014 tarihleri arasında, Temel Artroskopik Motor Beceri Geliştirme Kursu da 11-12 Aralık 2014 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Bu kurslara katkıda bulunan tüm eğiticileri gönülden kutlarım. Bunun dışında yakın dönemde İzmir ve Aydın Şubelerimizin ortaklaşa düzenlediği 14. Ege Diz Cerrahisi ve Artroskopi Günleri 20-21 Şubat 2015 tarihinde, Antalya Şubemizin düzenlediği 24. Diz ve Ayak bileği Temel Artroskopi Kursu 1-4 Nisan 2015 tarihinde, Ankara Şubemiz tarafından düzenlenen 16. İleri Cerrahi Artroskopi Kursu Haziran 2015 tarihinde, İstanbul Şubemiz tarafından düzenlen 8. İstanbul Bahar Toplantısı 2-3 Ekim 2015 tarihinde yapılacaktır. Bilimsel toplantı programlarını ‘tusyad.org’ internet sayfamızdan takip edebilirsiniz.
Ayrıca derneğimizin en önemli faaliyeti olan ve iki yılda bir düzenlediğimiz TUSYAD Kongrelerimizin 13.’sünü 2016 yılında İstanbul’da gerçekleştireceğiz. Bilimsel ve sosyal açıdan zengin bir kongre düzenlemek için, İstanbul şubesindeki arkadaşlarımızın katılımıyla çalışmalara şimdiden başladık, ve bu çalışmalara 2 yıl boyunca aralıksız olarak devam edeceğiz. TUSYAD’ın rutin kongre takvimine göre normalde Eylül sonu veya Ekim ayı içerisinde gerçekleştirdiğimiz TUSYAD kongrelerini, TOTBİD Yönetiminin her yıl kongre yapma kararı alması ve 2016 TOTBİD kongresini de 27 Ekim- 1 Kasım 2016 tarihinde yapmayı planlaması dolayısıyla, kongre tarihimizi bir ay öteleyerek 23-26 Kasım 2016 tarihinde yapmaya karar verdik.
Bu dönemde üzerinde duracağımız bir diğer önemli konu, uzun yıllardır TUSYAD bünyesinde gerçekleştirilemeyen TUSYAD adına kitap yazımını, bu dönem gerçekleştirmek olacaktır. Derneğimizin en önemli eğitim faaliyetlerinden birisi olacağına inandığımız kitap yazımını çok önemsiyoruz. Cerrahi Artroskopi, Patellofemoral Hastalıklar, Kalça Artroskopisi, Kıkırdak Hastalıkları, ve Menisküs Cerrahisi başlıkları altında Türkçe ortopedi literatürüne katkı sağlayacak kitaplar yayınlamayı planlıyoruz.
Son olarak şunu ifade etmek isterim; Derneğimizin temelinde birlik ve beraberlik ruhu vardır. Bunu devam ettirmek ve daha da geliştirmek için hepinizin desteğine ihtiyacımız var. Yönetim kurulu olarak yapıcı eleştiri ve önerilerinize her zaman açık olduğumuzu bilmenizi isterim. Görüş ve önerilerinizi lütfen bizlerle paylaşınız. Hepinize sağlıklı ve başarılı bir yıl dilerim.
Sevgi ve Saygılarımla
Prof.Dr. Mehmet Aşık
TUSYAD Yönetim Kurulu Başkanı
İlk 9 Ayın Ardından, Halit Pınar
Değerli Meslektaşlarım,
İlk dört yönetim kurulu toplantımız sonrası sizlere “İlk 3 Ayın Ardından” başlıklı yazı ile seslenmiştim.Bu yazı sonrasında dört toplantı daha yaptık.Eylül ayı içinde Adana Şubemizle yapacağımız toplantı ile şubelerimizle olan toplantıları tamamlamış olacağız.Bu toplantılardan çıkan sonuçları şube yönetim kurullarımız ile paylaşacağız.
İlk 3 aydan bu yana geçen süre zarfında ilk olarak 2014 TUSYAD Kongresi acentası belirlendi ve Ege Kongre’de karar kılındı.
Bu dönemin en önemli uygulamalarından birisi 5 adet Bilimsel Çalışma Kurulu ve Eğitim Kurulu’nun oluşturulması idi: Ön Çapraz Bağ (ÖÇB)Kurulu ( Bşk:Asım Kayaalp), Kıkırdak Kurulu (Bşk: Reha Tandoğan), Patellofemoral Kurulu (Bşk: Semih Aydoğdu), Propiyosepsiyon Kurulu (Bşk: Devrim Akseki),Menisküs Kurulu (Bşk:Uğur Haklar), Eğitim Kurulu(Bşk:Bülent Alparslan).Başkanların kurullara dörder kişi seçmeleri istendi.Kurullarla beraber yönergeleri de hazırlanarak siteye yerleştirildi.
İlk olarak ÖÇB Kurulu İleri Cerrahi Artroskopi Kursu bitiminde 1 Haziran 2013’de 5 saatlik bir “Kapalı Toplantı” gerçekleştirdi.Bahar Toplantısının sonunda da İstanbul’da 29 Eylül 2013’de Kıkırdak Kurulu öncülüğünde bir “Kapalı Toplantı” planlamaktayız.
Yurtiçi ve Yurtdışı Gezici Eğitim Bursu yönergeleri de hazırlanarak yönetim kurulunca kabul edildi. Yurt içinde Gezici Eğitim Bursu verecek merkezlerin standartları belirlendi.Bu standartlar ilan edilerek alınan başvurular sonucunda Merkezler ilgili burs yönergesine eklendi.
Paralel olarak Gezici Eğitim Bursu Sponsorluk Yönergesi de hazırlandı.Sponsorluğu kabul eden şu ticari kuruluşlara teşekkür ederiz:Kayseri Özel Dünya Hastanesi,Ankara Özel Çankaya Hastanesi,Hitit Medikal ve MR Medikal.2013 için planlanan ve duyurusu yapılan 2 yurtiçi,1 yurtdışı burs için sadece 1 yurtiçi başvuru oldu ve meslektaşımız TUSYAD –Kayseri Özel Dünya hastanesi bursunu kazanarak adı geçen hastanede 1 ay süre ile eğitim görme hakkını kazandı.
ISAKOS 2017 için başvuru dosyamız gönderildi ancak o tarihte kongre sırası Asya kıtasında olacağından,ve de ISAKOS ülkemizi Avrupa Kıtasında değerlendirdiğinden başvurumuz kabul edilmedi.Burada,bu önceden bilinmiyor mu idi,neden başvuru yapıldı sorusu sorulabilir;önceden sorulduğunda başvuru yapmamız telkin edilmişti.
15 Mart 2013 tarihinde Amsterdam’da ESSKA Yönetim Kurulu’na ESSKA 2018 başvurumuz ile ilgili bir sunum yaptım.Toplam 6 ülkeden son ikiye kalanlar sanırım Eylül ayında belli olacak.
Mart ayı sonunda tarafımdan hazırlanan,hekime şiddete karşı önerileri içeren dilekçe yönetim kurulumuzda kabul edilerek TOTBİD’e iletildi.
İnternet sitemizin eğitim ile ilgili bölümleri sadece üyelerimizin erişimine açık olacak şekilde şifreli hale getirildi.Tüzüğümüz gereği derneğimize üye olamayan asistan kardeşlerimizi “Fahri üye” adı altında derneğimize davet etmeye başladık;böylelikle eğitime en gereksinim duyan meslektaş kesimimizin de eğitim materyallerine erişimini olanaklı kılmayı amaçlamaktayız.Bu arada sitemizdeki eğitim materyallerinin şubelerimizin katkılarıyla her geçen ay zenginleştiğini de belirtmeliyim,ancak yine de ideal noktada olduğumuzu söyleyemem.Sitede gerçekleştirmek istediğimiz yeniliklerden birisi de hasta bilgilendirme bölümü.Bu konuda kurullarımızdan destek beklemekteyiz.Sitenin en azından bazı bölümlerinin İngilizce olması için de çalışmalarımız devam etmektedir.Bu konunun yurtdışı ile iletişimde ve yurtdışında kabul görmede son derece önemli olduğunu düşünmekteyiz.Onam formlarından eksik olan bazıları da siteye eklendi.
Ankara Çankaya Şubemiz’in fesih süreci devam etmekte.Bir yerde iki şubenin birleşmesi olarak da düşünebileceğimiz bu süreç sonunda bu ilimizde daha güçlü ve geniş katılımlı tek bir şubemiz (Ankara Şubesi) göreve devam edecek.
Mayıs sonunda “Kapalı Toplantı”lara davet edilmek için bazı kriterleri tartıştık,ancak çok dar çerçevede kalmaması için “TUSYAD Üyesi olmak ve Aidat borcu olmamak” şartının yeterli olması görüşünü benimsedik.Bu toplantıların bilgilenme ve eğitim amaçlı olmadığını,katılanların belli bir düzeyde olmaları gerektiğini burada vurgulamak isterim.
Bu arada sevindirici bir haber vermek isterim:ESSKA tarafından Amsterdam’da yapılacak 2014 Kongresi için “PCL-Current Trends” başlıklı bir Türk-Yunan paneli hazırlamamız istendi ve panel Yunan Artroskopi Derneği başkanı M.Hantes ile ortak bir çalışma sonucunda büyük oranda belirlendi;Eylül ayında ESSKA’ya bildirilecek.Ayrıca ,geçmiş ESSKA kongrelerine sözlü sunum ile katılımlar esas alınmaya çalışılarak,2014 Kongresinde “Faculty” olarak bazı meslektaşlarımızın adları da program Komitesine gönderildi;arzu eden birkaç arkadaşımız anlatabilecekleri bazı konu başlıklarını da bildirdiler.
14-15 Haziran 2013’de İstanbul’da düzenlenen Makale Yazım Kursuna hem bilimsel,hem de üyelere katılım desteği sağlanarak maddi destek verildi.TUSYAD destekli katılım ne yazık ki beklenenin altında gerçekleşti.Kurs çok başarılı geçti.
AOSSM ‘ın yayın organı AJSM yanında ,sadece online ve açık erişimli olan OJSM de yayın hayatına başladı.AJSM ve OJSM editörü Dr.Bruce Reider ile Nisan sonunda İstanbul Ortopedi Buluşması sırasında çok yararlı bir toplantı yaptık.İmzaladığımız kontrat ile derneğimize bazı avantajlar sunulmaktadır;bununla ilgili ayrıntıya sitemizden ulaşılabilir.Zaten editörler kurulunda bulunan benim dışımda kurulda derneğimizden bir kişinin daha olabilmesi için istedikleri şekilde 3 isim gönderdik.
ESSKA 2013 Mayıs Bülteninde ,derneklerin tanıtıldığı bölümde TUSYAD da yer aldı.
Sitedeki eğitim materyallerine büyük önem vermekteyiz.Yönetim kurulumuz göreve geldiğinde sitemizde Olgu Sunumu bölümünde 1,Güncel Kavramlar bölümünde de 1 materyal varken şu anda bu sayılar sırasıyla 10 ve 8 olmuştur.Ek olarak Video Kütüphane’sine de 3 video yerleştirilmiştir.Elbette bu sayılar hedeflediklerimizin altındadır ancak birikim için bir sürenin geçmesi gerektiği de belirtilmelidir.Katkıları olan herkese çok teşekkür ederiz.Daha da zenginleşecek olan bu bölümlere giriş için birkaç aydır şifre uygulaması başlattığımızı da hatırlatmak isterim;üye olmayanların TUSYAD’a üye olmalarını beklemekteyiz.
Bir süredir İstanbul Veli Lök Beceri Laboratuvarında sürdürülmekte olan Temel Artroskopi Beceri Kurslarının bundan sonra İstanbul Şubemiz tarafından yürütülecek olması sevindiricidir.Bunun gerçekleşmesindeki işbirliği için şube başkanımız Mehmet Altun’a,özverili çalışmaları için Oğuz Poyanlı ve arkadaşlarına teşekkür ederiz.Ekip ilk kursu 5-6 Temmuz 2013 tarihlerinde gerçekleştirdi.
TUSYAD için bir ilk olacak bir başka etkinliği de sizlerle paylaşmak isterim: .” ESSKA 2014 Ulusal Dernekler Ödüllü Sunumlar” oturumunda, TUSYAD 2012 kongresinde en iyi sunum ödülü alan Yavuz Kocabey ve arkadaşları tarafından yapılan “Kıkırdak Defektlerinin Tedavisinde Kök Hücrenin Yeri” adlı çalışmanın yer almasına karar verildi.Kendilerine başarılar diliyoruz.TUSYAD Kongrelerinde en iyi sunum ödülü alan sözlü sunumun ,izleyen ESSKA Kongrelerinde bu kategoride ülkemizi temsil etmesini ileriki kongrelerde de sürdürmeliyiz
Yurtiçi gezici burs için yapılan tek başvuru değerlendirilerek Dr. Murat Baloğlu’nun Kayseri Özel Dünya Hastanesinde yapacağı 30 günlük gezici eğitim bursu başvurusu kabul edildi.Sponsorluğu için ilgili hastane yönetimine ve eğitici Dr.Sinan Karaoğlu’na teşekkür ederiz.Yurtdışı bursu için ne yazık ki bir başvuru olmamıştır.Araştırma desteği için yapılan başvurular da incelendikten sonra 2013 yılı için desteğin verilmemesine karar verilmiştir.
Yurtdışı sunum ödülüne, ISAKOS 2013’de Dr. Uğur Haklar’ın yaptığı “How successful are the results of double-vertical meniscal suture? adlı çalışması layık bulundu.
Eğitim Kurulumuz 14 Temmuz 2013 Pazar günü Hocamız Bülent Alparslan başkanlığında (katılanlar:A.T.Aydın,O.Poyanlı,H.Özsoy,E.Taşkıran ve H.Pınar) çok yararlı bir toplantı gerçekleştirdi.Tüm gün süren toplantıda daha önce hazırlanmış (Turan,Tandoğan,Karahan) eğitim programımız güncellendi ve 3 aşamalı kurslarımız gözden geçirildi. Bu toplantıdan iki hafta önce emekli olan Bülent Hoca’mıza TUSYAD’a hizmetleri için buradan da teşekkür etmek isteriz.
Bu arada TOTBİD 2013 Kongresindeki Özel Dal Gün’ü programımız TOTBİD Spor Travmatolojisi Şubesi, TUSYAD ÖÇB ve Kıkırdak Kurullarının katkıları ile hazırlandı ve düzenleme kuruluna gönderildi.Meslektaşlarımıza yararlı olmasını dileriz.
6 Temmuz 2013 tarihinde toplanan TOTBİD Eşgüdüm Kurulu’na TUSYAD’ı temsilen ben katıldım.Bu girişimi çok yararlı bulmaktayız.TUSYAD hazırlanan yönergeyi ve bildirgeyi imzalamıştır.
Önümüzde İzmir’de 15-18 Eylül tarihlerinde önemli bir Uluslararası Kongre,ICRS var.27-28 Eylül’de İstanbul Bahar Toplantısı,hemen ardından 4-5 Ekim 2013 tarihlerinde Antalya Canlı Artroskopi gibi önemli etkinliklerimiz var.Antalya’daki bu yeni eğitim etkinliği için Şube Başkanı A.T.Aydın ve Merter Özenci’ye kolaylıklar dileriz.Herzaman söylediğimi bir kez daha yinelemek istiyorum:Şubelerimiz zenginliğimizdir.
Yönetim kurulu üyelerimize,şube yönetim kuruları ve kurul üyelerimize,İktisadi İşletme müdürümüz sevgili Hasan Öztürk’e destek ve yardımları için çok teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Dr.Halit Pınar
İlk 3 Ayın Ardından, Halit Pınar
Değerli Meslektaşlarım,
TUSYAD olağan genel kurulunun üzerinden 3 aydan biraz fazla bir süre geçti.Bu zaman zarfında,seçimin hemen ardından görev dağılımı amacıyla yapılan ilk yönetim kurulu (YK) toplantısı da dahil 4 toplantı yaptık.
Sizlere 3-4 ayda bir bu köşeden seslenerek toplantılarımızda aldığımız kararları ve tartıştığımız bazı projeleri iletmeye çalışacağız. Göreve getirdiğiniz kişilerden bu paylaşımı beklemek hakkınızdır diye düşünmekteyiz.Ayrıca bu tutumun şeffaf ve katılımcı bir yönetim tarzının gereği olduğu da açıktır.Bu ve bundan sonraki paylaşımlardan sonra sizlerde uyanacak fikirler ve geri bildirimler bizim için çok değerli olacaktır.
Bu yeni dönemde ilk üzerinde durduğumuz konu doğal olarak 2 yıl sonra İzmir’de yapılacak olan TUSYAD kongresi idi.Titiz bir takvim çalışması sonucunda kongre tarihini 24-27 Eylül 2014 olarak belirledik.Tüzükte genel kurulun Ekim ayı içinde yapılacağı belirtilmesine rağmen bayram ve bazı nedenlerden dolayı,TOTBİD kongresinin yakın tarihlerde (Kasım başı) olacağını da göz önünde tutarak bu tarihi seçmek zorunda kaldık.Anlayacağınız üzere olağan genel kurulumuzu kongre sırasında değil,Ekim sonuna doğru yapacağız.
Sayın Prof.Dr.Bülent Alparslan ve Sayın Philippe Neyret kongremizin onursal başkanları olacaklardır.
Bu ilk 3 ay boyunca yaptığımız toplantıların önemli bir kısmını kongre düzenleyici acentanın belirlenmesi çalışmaları oluşturmuştur.Yine de yoğun çalışarak kısa zamanda bir miktar yol katettiğimizi düşünmekteyiz.
İlk olarak sizlerle iletişimimizi ve sizlere kendimizi ifade edebilmemizi sağlayacak yeni bir internet sitesinin olması gerekiyordu ve oldu.İçeriğini,özellikle de eğitici materyal içeriğini zenginleştirmeye giriştik;3 ayda yol almakla beraber takdir edersiniz ki bunun için zaman gerekmektedir.
Yönergeler bir derneğin kurumsal kimliğinin yerleşmesinde ve temel standartlarının sürekliliğinin sağlanmasında son derece önemli yazılı belgelerdir. Derneğin işleyişi için önemli olduğunu düşündüğümüz bazı yönergelerin eksikliğini hissettik ve kısa sürede Ödül,internet sitesi ve logo yönergelerini hazırlayarak sitemize yerleştirdik.Logonun da yönergesi olur mu diye sormayın;çeşitli etkinliklerimizde logomuzun gerek elektronik ortamda,gerekse basılı olarak farklı renklerde kullanıldığını fark ettik ve uzman görüşü alarak ilgili yönergeyi hazırladık.Şubelerimizce düzenlenen ve destek verdiğimiz diğer etkinliklerde bu yönergeye bağlı kalınmasını önemle rica ederiz.
Hemen üzerinde çalışmamız gereken konulardan birisi üyelikler idi.Ne yazık ki aidatların düzenli yatırılmasında neredeyse hepimizin sınıfta kaldığını üzülerek belirtmek isteriz. Aidat borçlarını ayrıntılı olarak gördükten sonra,son 4 yıldan daha önceki borçların affedilmesine ve borçların tahsili için bir çalışma yapılmasına karar verdik.Derneğin yeni üyelere gereksinimi de olduğu düşünülerek sağlıklı bir çalışma için Üyelik Kurulu (Başkan: İrfan Esenkaya ,Başkan Yrd. Nurzat Elmalı) oluşturuldu ve yönergesi hazırlanarak siteye yerleştirildi. Şubelerimizin olmadığı bölgelerden beş genç arkadaşımızı da bu kurula dahil ettik.Bu kardeşlerimiz yeni üyelik katkısı sağlamak yanında, yörelerinde TUSYAD’ın gönüllü temsilcileri olacaklardır.Kendilerine şimdiden teşekkür ediyoruz
Üyelik aidatları hem maddi ,hem de moral olarak bir derneğin en önemli itici güçlerinden biridir.Aidatlarınızın karşılığında mevcutlar dışında önemli kazanımlarınızın olacağını şimdiden söyleyebilirim,ki bunların bazılarını aşağıdaki satırlarda bulacaksınız.Lütfen derneğimize üye olarak sizlere daha fazla katkıda bulunmamızı sağlayınız.
Önümüzdeki aylarda İstanbul’da yapılacak yurtdışı kaynaklı iki önemli etkinliğe TUSYAD’ın bilimsel destek vereceğini duyurmak isterim: 11- 13 Nisan 2013’de yapılacak olan “European Basic Arthroscopy” kursu ve 14-16 Haziran 2013 tarihinde düzenlenecek olan“Study Design,Review and Writing in Orthopaedics, Sports Medicine and Arthroscopy” toplantısı.Yukarıda sözü edilen ikinci toplantı için TUSYAD 50 üyesinin kayıt ücretlerini ödeyerek eğitim için önemli gördüğü bu toplantıya desteği sağlamış olacaktır.
Eğitimden söz açılmışken,etkinliklerimizden söz etmeme izin veriniz:11-12 Ocak 2013 tarihinde Antalya Şubemiz ve Kalça Eklemi Koruyucu Cerrahi Derneği’nin ortak düzenledikleri 3.FAS Sempozyumu ve Kalça Artroskopisi Kursu başarıyla yapıldı.Önümüzdeki ilk etkinliğimiz İzmir ve Aydın Şubelerimizin 1-2 Mart 2013 tarihinde İzmir’de düzenlediği Ege Diz Cerrahisi Artroskopi Günleri.Sonra sırada Antalya’da 3-6 Nisan 2013 tarihlerindeki Diz ve Ayak Bileği Artroskopisi Kursları var.30 Mayıs-1 Haziran 2013’de Ankara ve Çankaya Şubelerinin düzenlediği İleri Artroskopik Cerrahi Kursu, 27-28 Eylül 2013’de İstanbul Şubemizin düzenlediği Bahar Toplantısı sıradaki diğer etkinliklerimiz. Bu etkinliklerimizin bilimsel programlarına eklenecek “Ne zaman MR istemem,ne zaman artroskopi yapmam” konulu bir oturumun katılımcıların pratiğine büyük katkı sağlayacağını düşünmekteyiz ve bu fikri şubelerimizle paylaşıyoruz.
Şubelerimiz TUSYAD’ın en büyük şansı; şubelerimizle iletişime büyük önem veriyoruz.Şubelerle toplantı gündem maddeleri belirleyerek şube yönetim kurullarımız ile ortak yönetim kurulu toplantıları yapmaya karar verdik ve ilk toplantıyı 11 Ocak 2013’de Antalya’da gerçekleştirdik.Sıradaki toplantımız 17 Şubat’ta İstanbul Şubemizle.Tüm şubelerle görüştükten sonra önemli konularda görüş birliği oluşturarak kurumsal gücümüzü pekiştireceğimize ve TUSYAD’a ivme kazandıracağımıza inanıyoruz.
Bir süredir üzerinde çalıştığımız Araştırma Projeleri Destek Yönergesini 12 Ocak 2013 tarihli toplantımızda kabul ederek internet sitemize yükledik.2013 yılından başlayarak,başvurular arasından -uygun projeler olması halinde-her yıl iki projeye toplam 20 bin TL’ye kadar araştırma desteği vermeyi planlıyoruz.Böylelikle TUSYAD’ın önemli bir görevini daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşayacağız.
Gerçekleştirmeyi düşündüğümüz Gezici Eğitim Bursu için de çalışmalarımızın devam ettiğinin müjdesini vermek isterim.
TUSYAD bilindiği üzere bir süredir ISAKOS,ESSKA ve AANA kongrelerinde sözlü olarak sunulacak çalışmalara yurtdışı sunum desteği vermektedir.Yönetim kurulumuz kararı gereği bu destek bu dönem de devam edecektir,ancak genel ekonomik ortam şartları nedeniyle ödül tutarını bir miktar düşürdüğümüzü belirtmek isterim.
TUSYAD ISAKOS 2017 ve ESSKA 2018 kongrelerine ev sahipliği yapmaya taliptir.Bu amaçla,ikinci kez olarak gerekli koşullar yerine getirilerek başvurular yapılmıştır.ISAKOS kongresinde o yıl sıra Asya’da olduğundan başvurumuz da o coğrafya içinde değerlendirilecektir kanısındayım.ESSKA için başvurusunu yaptığımız yılki kongrede sıranın Orta veya Kuzey Avrupa’da olduğunu düşünmekteyim;bu nedenle sanırım pek şansımız olmayacaktır.
TUSYAD bu 3 aylık süre zarfında ayrıca TOTBİD tarafından 2013 kongresi için istenen genel program içinde yer verilecek olası konuları hazırlayarak düzenleme kuruluna göndermiştir.
2 yıllık görev süremiz içinde üç yönetim kurulu toplantımızı yıllardır uzak kaldığımızı düşündüğümüz illerde yapmayı planladık;bu illerden birinin Malatya olacağını şimdiden söyleyebilirim.Sonbahar ve İlkbaharda iki ilimizi daha ziyaret etmeyi planlıyoruz.Bu ziyaretlerde yönetim kurulu toplantımız yanında o yöredeki meslektaşlarımızla sohbet toplantıları da yapmayı heyecanla bekliyoruz.
Son olarak özellikle genç meslektaşlarımıza bir mesaj vermek isterim:Bana veya yönetim kurulundan herhangi bir arkadaşıma çekinmeden yazınız.E-posta adreslerimiz sitemizde mevcuttur.Bizlere yazarak telefonumuzu öğrenebilir ve arayabilirsiniz.Toplantılarda yanımıza gelerek kendinizi tanıtmak ve ifade etmekten çekinmeyiniz.Neler yaptığınızı,projelerinizi bizlere anlatınız.Genç,aktif ve dinamik üyelerle TUSYAD daha da güçlenecektir.Önümüzdeki süreçte karşılaşacağınız üyelik avantajlarını kaçırmamak için üye olmayanların bir an önce üyelik başvurusunda bulunmalarını öneririm.
Değerli meslektaşlarım ilk üç ayımızın ardından söyleyebileceklerim bunlardır.Umarım bir sonraki buluşmamızda da epey söyleyeceklerimiz olacaktır.Bütük bir motivasyonla çalışan ve yoğun emek veren yönetim kurulu üyeleri arkadaşlarıma en içten teşekkürlerimi sunarım.
Saygı ve sevgilerimizle,
Dr.Halit Pınar
2012-2014 Dönemi Başlarken, Halit Pınar
Değerli Meslektaşlarım,
Bizleri TUSYAD yönetim kurulu üyeliği görevine layık gören Genel Kurul üyelerimize arkadaşlarım adına teşekkür ederim.Bu görevi devralan her yönetim için olageldiği gibi, derneğimizin sürekli yükselen hizmet çıtasını daha yükseğe çıkarmak başlıca hedefimizdir.
Başarılı çalışmalarından dolayı önceki başkan Dr.Mehmet Binnet’i ve şahsında yönetim kurulu üyelerini,ayrıca 11.TUSYAD Kongresini çok başarılı bir şekilde gerçekleştiren Dr.Reha Tandoğan ve düzenleme kurulu üyelerini,isimsiz kahramanları kutlar,kendilerine yeni yönetim kurulumuz adına teşekkür ederim.
Sizlerle iletişime büyük önem veriyoruz. Bu nedenle web sayfamızı yenilemek öncelikli işlerimizden oldu;beğeneceğinizi umarız.Sizlerin de bildiği gibi günümüzde bilgi paylaşımının en önemli yolu elektronik ortamdır.Bu gerçekten hareketle sayfamızı eğitici materyallerle zenginleştirmek çabası içindeyiz;bunun için bizlere biraz zaman tanımanızı rica edeceğiz.Web sayfanızı sık ziyaret ederek bizleri daha iyiye ulaşmak yolunda yüreklendirmiş olacaksınız.Sayfamız ile ilgili zor görevi üstlenen iki yönetim kurulu üyesi arkadaşıma başarılar dilerim.
Eğitim dışında öncelikli işlerimizden birisi üyeliklerin düzenlenmesidir.Bir yandan mevcut üyelikleri güncellerken,diğer taraftan derneğimize yeni üyeler kazandırmak istiyoruz.Üye olmayan meslektaşlarımızı üyeliğe davet ederken,50 TL.’lik aidatların karşılığını vermemiz gerektiğinin de bilinci içindeyiz. Yönetim kurulumuzdan bu konuda görevli iki arkadaşımıza da emekleri için şimdiden teşekkür ederim.
2 yıl hem uzun,hem de kısa bir süredir.Bu nedenle 2014 kongremizin hazırlıklarına da hemen başladık.Kongre bitiminde güzel İzmir’imizden mesleki ve sosyal açılardan doymuş olarak ayrılmanızı sağlamak uğraşısı içinde olacağımızdan emin olabilirsiniz.
Yakın gelecekteki şube etkinliklerini sizlere duyurmak isterim:İlk bilimsel etkinlik Antalya Şubemizin Kalça Eklemi Koruyucu Cerrahi Derneği ile birlikte düzenlediği 3.FAS Sempozyumu ve Kalça Artroskopisi Kursu (11-12 Ocak 2013). İzmir ve Aydın Şubelerinin 1-2 Mart 2013 tarihlerinde İzmir’de düzenlediği 12.Ege Diz Cerrahisi Artroskopi Günlerinin konusu Dizin Tek Kompartman Artrozu.Antalya Şubemizin önümüzdeki diğer etkinlikleri 22.Diz ekleminde Temel Cerrahi Artroskopi Kursu (3-4 Nisan 2013) ve 10.Kadavrada Ayak Bileği Artroskopi Kursu (5-6 Nisan 2013). 30 Mayıs-1 Haziran 2013’de Ankara’da Ankara ve Çankaya Şubelerimizin düzenledikleri İleri Cerrahi Artroskopi Kursu var.TUSYAD’ın yılın son büyük etkinliği önümüzdeki sonbaharda İstanbul Şubemizin düzenlediği Bahar Toplantısı.Bunların yanı sıra İstanbul, Ankara ve İzmir’de şubelerimizin bölgesel bilimsel toplantılarını da hatırlatmak isterim;programlarını sitemizden izleyebilirsiniz.
Yurtiçi ve yurtdışı branşımız ile ilgili bir merkezde bilimsel çalışma ve/veya ziyarette bulunan,bir kongreye katılan meslektaşlarımızın bu etkinlikleri sonlandıktan sonra izlenimlerini bilimsel ağırlıklı olarak sitemizden paylaşmalarına büyük önem vermekteyim.Yazıları bizlerin eğitimine büyük katkı sağlamanın yanında sitemizin içeriğini zenginleştirecektir.
Son olarak yönetim kurulu üyeleri olarak her zaman eleştiri ve önerilerinize açık olduğumuzu bilmenizi isterim.tusyad@tusyad.org’da buluşup paylaşabilmek ümidiyle hepinize sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Saygı ve sevgilerimle,
Dr.Halit Pınar
8 Aralık 2009, Dr. Semih Gür
Sevgili Meslekdaşlarım,
Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği’nin Değerli Üyeleri,
Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği (TUSYAD) yönetim kurulu adına hepinizi saygı ile selamlıyorum. İstanbul’da gerçekleşen IX. Türk Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Kongresinin son günü yapılan genel kurul sonrasında görevi derneğimizin önceki başkanı Prof. Dr. Ömer TAŞER ve yönetim kurulundan devir aldık. Sayın Prof. Dr. Ömer TAŞER ile tüm yönetim kuruluna, derneğimize yaptığı katkılardan dolayı sonsuz şükranlarımızı sunarız.
Öncelikle 14-18 Ekim 2008-İstanbul, IX. TUSYAD kongresinden söz etmek gerek. Bilimsel düzeyi, organizasyonu ve kalitesi ile son derecede başarılı idi. Bu başarı özellikle yabancı davetli konuklar ve yerli katılımcılar tarafından her fırsatta dile getirildi ve halen getirilmekte. Böylelikle giderek yükselen çıtayı daha da yükseklere taşıdık. Başta kongre ve TUSYAD İstanbul Şubesi başkanı olan Prof. Dr. Işık AKGÜN olmak üzere, düzenleme kuruluna, emeği olan herkese ve katılımcılara teşekkür ederiz.
TUSYAD’ın kurumsallaşan yapılanmasında büyük heyecanla görevimize başladık. Kongre sonrasında derneğimizin faaliyetleri hızla devam etti. TUSYAD, düzenlediği bütün bilimsel aktivitelerdeki kalite ve başarısı ile kendisini kanıtladı. Artık gelenekselleşen kurs, toplantı ve sempozyumlar ile Ortopedi camiasındaki yerini en üst noktaya getirdi. Derneğimizin 2009 yılındaki bilimsel aktiviteleri; 5-7 Şubat 2009-İZMİR “8. Ege Diz Cerrahisi Artroskopi Günleri”, 5-7 Mart 2009-ANTALYA “VII. Ayak Bileği Temel Artroskopi Kursu”, 26- 28 Mart 2009-ANTALYA “18. Diz Ekleminde Temel Cerrahi Artroskopi Kursu”, 8-9 Mayıs 2009-ANTALYA “II. Omuz Eklemi Temel Cerrahi Artroskopi Kursu”, 18-20 Haziran 2009-ANKARA “X. İleri Cerrahi Artroskopi Kursu”, 25-26 Eylül 2009-İSTANBUL “4. Bahar Sempozyumu” şeklinde oldu. Birbirinden güzel, bilimsel düzeyi yüksek aktivitelerimizi derneğimiz üyeleri ve meslektaşlarımızla birlikte önemli katılımcı sayılarıyla gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıllarda da toplantılarımız artan kalitesi ile sürecek.
Bilimsel aktivitelerin önemli bir yönüne katkı sağlamak amacı ile TUSYAD olarak uluslararası kongrelerde sözlü sunum yapacak meslektaşlarımıza katkı sağlamak için ciddi ölçüde mali destek sağlamak şeklinde aldığımız kararı web sayfamızda yayınlayarak uygulamaya koyduk.
Bilimsel faaliyetlerimiz yanında yönetim kurulu olarak özellikle artroskopi eğitim süreci ve sertifikasyonlar konusunda önemli adımlar atarak konunun kurumsallaşmasını sağlayan kararlar aldık. Ülkemizde halen çözümlenmeyen tıpta uzmanlık eğitiminin içerisinde “Artroskopi Eğitimi”nin şeklini standart kurslar şeklinde düzenlenme kriterlerini, içeriği ve uygulama koşullarını saptayarak kurumsal hale ve özellikle sertifikasyon konusunu ileri dönemleri planlayarak son şekline getirdik.
Yine dünyada artan kıkırdak patolojilerinin tedavi yöntemlerinin ülkemizdeki uygulamalarındaki sorunlar konusunda Sağlık Bakanlığı ve SGK kurumu tarafından istenen görüşlerimizi bilimsel düzeydeki değerlendirmeler şeklinde belirttik. Konuyla ilgili bütün toplantılara TUSYAD olarak katılarak düşüncelerimizi ilettik. Mevcut mevzuatlar(?) çerçevesinde etik, bilimsel görüşlerimizi dikkate alınması beklentisi içinde sunduk. Özellikle otolog kondrosit implantasyonu konusunda derneğimiz yönetim kurulu üyelerinin de içinde bulunduğu kurullar ile gelişmelerin içerisinde yer aldık ve halen de çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz.
Bir önceki yönetim döneminde alınan derneğimizin genel merkez binasının yenilenmesi, yapımı ve açılmasının bizim dönemimizde olması en büyük mutluluğumuz oldu. TUSYAD İzmir şubesinin katkıları ile alınan genel merkezimiz Onursal Başkanımız Prof. Dr. Veli LÖK tarafından, Ulusal Kongre sırasında 5 Ekim 2009 tarihinde düzenlenen tören ile açıldı. Açılış törenimize katılan, bu mutluluğu bizlerle paylaşan tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum.
TUSYAD’ın parlak geleceği için fazla söylenecek söz olduğunu sanmıyorum. Geçmişte yapılanlar, halen yapılmakta olanlar zaten geleceğin ne denli umut dolu olduğunu kanıtlamakta…
Her yönetim döneminin işi bir öncekinden daha zorlaşıyor. Zira yapılan her şey bir öncesinden ileriye doğru gitmekte. TUSYAD’ın kuruluş aşamasından beri içinde olan birisi olarak geçmişte yaşananlardan bu düzeye gelmenin ne kadar önemli olduğunu ve buna kesinlikle sahip çıkılması gerektiğine olan inancım her geçen gün artmakta…TUSYAD ile ilgili kısa, orta vadede ve gelecek hakkında kısaca şunlar söylenebilir.
Kısa/ Orta süreçte; Derneğin bilimsel faaliyetlerinin kalitesini arttırmak, üretimi nitelikli hale getirmek ilk hedeflerimizden birisi. Bu bağlamda, 2010 yılında ülkemizin ekonomik koşullarını göz önüne alarak ticari yönü olmayan katılımın ve bilimsel seviyesinin yüksek olduğu toplantılar, özellikle de 12-16 Ekim 2010 tarihinde Antalya’da X.Türk Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Kongresini derneğimize ve ülkemize yakışır şekilde siz meslektaşlarımızın katkıları ile gerçekleştirmeliyiz. Bu konuda herkesin katkı ve önerilerini beklemekteyim.
Yaptığımız kongreler, bilimsel aktiviteler, tüm faaliyetler artık tamamen uluslararası niteliktedir. Ülkemize gelen yabancı konuklarımızın duyguları, düşünceleri ve yaşadıkları artık derneğimizi ve ülkemizi çok ileriye taşıyacak düzeye geldi. Uluslararası kongreleri (ISAKOS, ESSKA) Türkiye’de yapmak için tüm alt yapının hazır olduğunu görmekteyiz. Artık TUSYAD çatısı altında kişisel ilişkilerimizi kurumsal kimliğimizle birleştirerek bu tür organizasyonlar için el birliği ile sistematik olarak çaba göstermeliyiz. Bireysel çabaları aynı amaç için paylaşarak ve güçlendirerek sürdürmeliyiz. TUSYAD’ın orta / uzun süreçteki hedefi kanımca ülkemizde uluslararası toplantı düzenlemek olmalı.
Hedeflerimize ulaşmanın tek yolu, birlik ve beraberlik içindeki derneğimize sahip çıkmak, onu ileriye götürmek için paylaşarak gelişmek olmalı… Bu öğretiyi bize veren, derneğimizin kuruluşundan bu yana emeği olan başta kurucumuz, Sayın Hocamız Prof. Dr. Veli LÖK olmak üzere tüm hocalarıma, geçmişte başkanlığımızı yapan değerli büyüklerime; başkanlığım döneminde bu güne kadar tüm kararların oy birliği ile alınmasını sağlayan sevgili yönetim kurulumdaki arkadaşlarıma, siz değerli meslektaşlarıma,
Saygı ve Sevgilerimi sunarım.
Prof. Dr. Semih GÜR
TUSYAD Başkanı
10. Dönem Yönetim Kurulu Ardından, Dr. Ömer Taşer, 1 Mart 2009
Değerli Meslekdaşlarım,
Resmi olarak 30.06.1988 yılında kurulan ve ilk yönetim kurulu başkanlığını Prof. Dr. Veli Lök’ün yaptığı Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği’nin (TUSYAD) 10. dönem yönetim kurulu başkanlığını 14.10.2006 ile 18.10.2008 tarihleri arasında büyük bir onurla yürütmeye çalıştım. Bu dönemde yönetim kurulundaki arkadaşlarımın gerçekten özverili çalışmaları ile en başta planladığımız amaçların çoğunu gerçekleştirme imkanı bulduk.
10. dönemde TUSYAD genel merkezi için birçok ihtiyaca cevap verebilecek yeni bir daire satın alındı ve eski genel merkez yeri satıldı. Yeni dairenin iyi bir organizasyonla TUSYAD için yeni bir dönemin başlangıcı olacağı ve birçok yeni ve verimli çalışmaların merkezi olabileceği inancındayım.
TUSYAD web sayfası yeniden organize edildi, ama bu sayfanın meslekdaşlarımız arasındaki iletişimi arttırmak ve meslekdaşlarımızın eğitimine katkıda bulunabilmesini sağlamak amacıyla daha çok çaba sarfedilmesi gerekiyor.
10. dönemde Haziran 2007, Ocak 2008 ve Ekim 2008 tarihlerinde 3 adet bülten yayımlandı. Prof. Dr. Halit Pınar’ın editörlüğünde ve “Diz Ekleminde Osteokondral Lezyonlar” başlığı altında Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica dergisi supplementumu çıkarıldı.
10. dönemde Haziran 2007, Ocak 2008 ve Ekim 2008 tarihlerinde 3 adet bülten yayımlandı.
Prof. Dr. Halit Pınar’ın editörlüğünde ve “Diz Ekleminde Osteokondral Lezyonlar” başlığı altında Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica dergisi supplementumu çıkarıldı.
Yine bu dönemde derneğin 20. kuruluş yıldönümü olması nedeniyle bir tarihçe kitabı hazırlandı. Tarihçe yapmak bizim ülkemizde pek alışılagelmiş bir davranış değil. Ama kurulduğundan bu yana ülkemizde birçok konuda öncülük yapan derneğimizin bu konuda da öncü bir rol oynamasını tüm yönetim kurulu olarak çok istedik ve bu konuda da eksikliklerimize rağmen başarılı bir eser oluşturduk inancındayım. Çok uğraştık, çok zorluklarla karşılaştık. Hatta bazı arkadaşlarımızı istemeden de olsa kırdık. Ama kusurların tümünün sorumluluğunu üzerime alıyor ve gerçekten bu konuda en ufak bir art niyet taşımaksızın tüm çabasını ortaya koyan yönetim kurulundaki arkadaşlarıma ve bilhassa Dr. Uğur Haklar’a huzurlarınızda tekrar teşekkürü bir borç biliyorum.
Yine bu dönemde TUSYAD üyelik belgesi hazırlandı. Derneğe yakışan bir üyelik belgesi hazırlayabilmek için çok değişik kaynaklardan istifade etmeye çalıştık ve sonuçta birçok meslekdaşımızın beğenisini kazanan güzel bir üyelik belgesi ortaya çıktı.
Dış ilişkilerimizde de, yönetim kurulunda olmamasına rağmen gerçekten özveri ile çalışan Dr. Mahmut Nedim Doral’ın da büyük çabaları ile ciddi mesafe alındığı inancındayım.
Derneği bugünlere getiren bizden önceki yönetimlerin çabalarını asla gözardı etmemek gerekir. Onların çabalarına ve ortaya koyduklarına bizler sadece birşeyler eklemeye çalıştık.
Sizlerin teşekkür ve takdirleri bizim en büyük kazancımız ve gurur kaynağımız oldu. Bu yolda herşeyi beraber yaptığımız yönetim kurulundaki tüm arkadaşlarıma tekrar teşekkür etmek istiyorum.
Yapılanlar yeterli mi? Asla değil. Ama önemli olan insanlığa, ülkemize hizmet yolunda birşeyler yapmak. En azından o yolda olmak. Biz o yoldaydık ve bayrağı bizden sonrakilere gönül rahatlığı ile teslim ettik.
Saygıyla, sevgiyle.
Dr. Ömer Taşer
1 Ekim 2007, Dr. Ömer Taşer
Değerli Meslekdaşlarım,
Bir yaz dönemini daha geride bıraktık.Umarım hepiniz için gönlünüzden geçenleri yapma ve yaşama fırsatının olduğu keyifli bir dönem olmuştur.
Eylül ayı ile birlikte hem sosyal hem de mesleki açıdan faaliyetler yoğunlaşmaya başladı. Hem yurtiçi, hem yurtdışı kongre trafiği başladı. Bu yazının konusu değil ama, giderek bir kongre enflasyonu kavramı ortaya çıkmakta. Burada yakın dönemde yapılması gereken, toplantılar sırasında ne pahasına olursa olsun bilimsel düzeyin düşmesine izin vermemek. Ama ileriye yönelik olarak hiç kuşkusuz TOTBİD ve TOTDER gibi genel derneklerin yan dal dernekleri ile biraraya gelmesi ve bu konunun hep birlikte tartışılmaya başlanması gerekiyor.
Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği olarak bir önceki mesajımızda akıcı söylenebilen ve kolay akılda kalacak bir kısaltma arayışı içinde olduğumuzu bildirmiştik. Bu konu üzerinde hatırı sayılır bir mesai sarfettikten sonra “TUSYAD” üzerinde karar kılındı. Artık derneğimizin web sayfasına hem www.tusyad.org hem dewww.tusyad.com üzerinden ulaşmak mümkün. Eski adresimiz www.tsyadcd.org.tr bir süre daha web sayfamıza yönlendirilmiş olarak kalacak. Yaz rehaveti bizi de maalesef biraz etkiledi ama web sayfamız giderek oturmaya başladı. Önümüzdeki bir ayın sonunda karşınızda çok daha canlı ve güncel bir web sitesi olacak. Kuşkusuz bu canlılığın sürdürülebilmesi için sizlerin desteği bu işin olmazsa olmazı.
Saygıyla, Sevgiyle
1 Temmuz 2007, Dr. Ömer Taşer
Değerli Meslekdaşlarım,
Bilindiği gibi TSYADCD 9.Olağan Genel Kurulu 14 Ekim 2006 tarihinde ve derneğimizin tarihinde bir ilk olarak genel merkezin bulunduğu İzmir dışında, kongrenin yapıldığı Kuşadası Sürmeli Otel’de yapıldı. Daha önceki dönemlerde dernek genel kurul toplantıları Dernekler Kanunu uyarınca ancak genel merkezin bulunduğu şehirde yapılabiliyordu.
Dernekler Kanununun değişen yeni şekli, genel kurul toplantılarının genel merkezin bulunduğu il dışında da yapılabilmesine izin veriyor. Bu fırsatı değerlendiren X. yönetim kurulu, 9.olağan genel kurulun VIII. Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Kongresi’nin hemen ardından kongre otelinde yapılmasına ve bundan sonraki genel kurullarında olabildiğince derneğimizin 2 yılda bir yapılan büyük kongresi içinde veya hemen sonrasında toplanmasına karar vermiştir. Bu kararın ne kadar yerinde olduğu 11. olağan genel kurul sırasında belgelendi. Daha önceki dönemlerde ancak kısıtlı sayıda meslekdaşımızın özveri ile İzmir’de toplanması ile gerçekleştirilen genel kurullarımızın sonuncusu bu kez rekor sayıda katılımla yapıldı.
Yeni seçilen yönetim kurulu olarak bu göreve layık olmaya çalışacağız.
Dernek üyeleri arasındaki iletişimi arttırmak ve yapılması gereken işler konusunda karşılıklı geniş tabanlı bir görüş alışverişinde bulunabilmek için günümüzde en etkin yol hiç kuşkusuz Internet haberleşmesi. Biz de bu doğrultuda derneğimize ait bir web sayfası kurma konusunda ciddi çabalar sarfettik ve bugün artık karşınızdayız.
Web sayfasının kurulması aşamasında emeği geçen Dr. Sefa Müezzinoğlu ve Dr. Uğur Haklar’a özellikle teşekkür etmek isterim. Kuşkusuz böyle bir sayfanın kurulması kadar aktif olarak devam ettirilmesi de önemli. Bu noktada sizlerin katkı ve katılımlarınıza ihtiyacımız var. Açıktır ki bulunduğumuz noktadan daha ileriye gitmek ancak elbirliğiyle çalışarak mümkün olacaktır.
Hemen bu bağlamda bir başka noktaya daha temas etmek istiyorum. Bilindiği gibi derneğimizin TSYADCD olarak kısaltılan oldukça uzun bir ismi var.Yazışma dilinde problem olmasa da, konuşma dilinde bu durum bir sorun olarak karşımıza çıkıyor ve biz genelde “derneğimiz, dernek” gibi tanımlamalar kullanıyoruz. Aynı sıkıntıyı yaşayan diğer dernekler TOTBİD, TOTDER ve TOTEK gibi akıcı söylenebilen ve kolay akılda kalabilen, dolayısıyla günlük yaşamda kullanılması kolay kısaltmalar kullanma yoluna gittiler.
Bu sıkıntıyı fazlasıyla yaşayan bir dernek olarak bizde bu konudaki kısaltma önerilerini web sayfamızda sizlerin görüşlerine sunmak istiyoruz. Mevcut kısaltmalar veya bizim aklımıza gelmeyen sizlerden gelen ve beğenilen değişik bir kısaltma önerisi, dernekler kanunu gereğince bir genel kurulda oya sunulacak ve genel kurulun onayından sonra kullanılmaya başlanacaktır.
Sevgi ve Saygılarımla
Dr. Ömer Taşer