Tusyad Ankara Aylık Toplantısı

Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği

TAMİR EDİLEMEYEN ROTATOR MANŞET YIRTIKLARINA YAKLAŞIM konulu 21/10/2019 tarihli Bilimsel Toplantı Konuşma Özeti

Dr. Aysun GENÇ

TAMİR EDİLEMEYEN ROTATOR MANŞET YIRTIKLARINA YAKLAŞIM: REHABİLİTASYON

                 Kas iskelet sistemi kaynaklı ağrıların önemli bir bölümünü omuz ağrıları oluşturmaktadır. Omuz ağrısına sebep olan nedenlerin başında da rotator manşet patolojileri gelmektedir. Rotator manşet hastalıkları çok geniş bir spektrumda karşımıza çıkmaktadır. Bu spektrumun en ileri aşaması ise onarılamayan yırtık ve manşet yırtığı artropatisidir. Onarılamayan yırtık tanımı, konvansiyonel cerrahi yöntemlerle primer olarak onarılamayan yırtıklardır. Bu yırtıkların özelliklerine baktığımızda; ikiden daha fazla rotator manşet tendonunda tam kat yırtık, retraksiyon, atrofi, yağlı dejenerasyon, psödoparalizi ve bozulmuş mobiliteye neden olan yırtıklar olmalarıdır. Tedavide farklı cerrahi yöntemler ile onarım ve rehabilitasyon ana basamakları oluşturmaktadır.

Düşük fonksiyonel kapasitesi olan, omuz ekleminde fonksiyonel bozukluğu olmayan, ileri yaş ve komorbiditeler nedeni ile cerrahi  tedavinin kontrendike olduğu hastalarda konservatif tedavi ilk seçenektir. Tamir edilemeyen rotator manşet yırtıklarında görülen ana semptomlar; ağrı, disfonksiyon ve kas güçsüzlüğüdür.

Bu hastalarda belirlenen rehabilitasyon tedavisi hasta ve hasar spesifik olmalıdır. Tedaviye uyum açısından ağrı tedavisi önemlidir. Ayrıca rehabilitasyon programlarının önemli bir parçasını da egzersiz oluşturmaktadır. Egzersizin etkisi; ağrı modülasyonu, hasarlı kaslar ve tendonlarda tedavi edici etki, mekanoterapi (remodelling), bozuk hareket kalıplarında kas kompanzasyonu, kinezyofobiyi azaltma ve plasebo etkiler gibi multifaktöriyeldir. Uygulanan egzersiz programının ana hedefi, kademeli olarak hareketi ve omuz kuşağındaki kuvveti artırmaktır. Yine sağlam kalan rotator manşet, deltoid ve skapular kasları güçlendirerek normal etkinliklerin kademeli olarak yeniden başlamasını sağlar. Tedavi basamakları içinde, hem cerrahi yöntemler öncesi ve sonrası, hem de bazı hastalarda tek tedavi seçeneği olan rehabilitasyon hastanın yaşam kalitesini arttıran önemli bir seçenektir.

 

Tusyad Ankara Aylık Toplantısı 

İbn-i Sina Hastanesi ( Hasan Ali Yücel Salonu)   

Açılış konuşmaları

Tusyad Başkanı Ahmet Atay

Totbid Spor Travmatolojisi Derneği Başkanı Tahsin Beyzadeoğlu

TAMİR EDİLEMEYEN ROTATOR MANŞET YIRTIKLARINA YAKLAŞIM

Tamir edilemeyen yırtıklar ve özellikleri Dr. Gazi Huri

Protez dışı cerrahi tedavi seçenekleri Dr. Mehmet Armangil

Ters omuz protezi Dr. Mehmet Demirtaş

Rehabilitasyon Dr. Aysun Genç

Tartışma 

 

 

  • Konu:
    Tusyad Ankara Aylık Toplantısı
  • Haber Eklenme Tarihi:
    13 Mayıs 2020 Çarşamba
  • Konum:
    Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği
  • Yayında geçen süre:
    4 yıl önce
  • Paylaş:
Yorum Yazmak için tıklayınız