ISAKOS 2013’ün Ardından

Değerli Meslektaşlarımız,  \"\"

 

12-16 Mayıs 2013 tarihlerinde Kanada’nın Toronto kentinde yapılan 9.ISAKOS International Society of Arthroscopy Knee Surgery and Orthopedic Sports Medicine) Kongresi’nde ülkemiz 58 katılım,1 panel moderatörlüğü,2 sözel,9 poster sunumu ile temsil edildi.Aynı anda 4 salonda yapılan oturumlarda tuttuğumuz notlardan derlediğimiz özet aşağıda verilmiştir:

\"\"

ISAKOS 2013-2015 Başkanı Masahiro Kurosaka, Halit Pınar ve Mustafa Karahan

 

J.Lubowitz: Arthroscopy Dergisine gelen yazıların %60’ı Kuzey Amerika dışından .ISAKOS’un 3824 üyesinin 415’i aynı zamanda AANA’ya (Arthroscopy Association of North America) da üye.Yani ISAKOS üyelerinin %10’undan fazlasını  AANA üyeleri oluşturuyor.

 

Artroskopi Eğitimi:

 

J.Pedowitz: Femoroasetabuler sıkışma (FAS) ameliyatları için Düzey 1 çalışma henüz yok.Bu,elbette ameliyatların yararsız olduğunu göstermez. Kanıta dayalı tıp modern sağlık hizmeti için bir handikaptır. AANA osteoartrit için debridman ve lavajın geri ödemeden çıkarılmasını (Düzey 1) öneriyor.Menisektomi ve eklem faresi çıkarma için artroskopinin yapılabileceğini öneriyor (Düzey 5). Diğer disiplinlerden öğreneceklerimiz var.Aviasyon ve cerrahinin benzerlikleri var: yüksek risk,pahalı oluşları ve simülasyonun önemi. JAAOS dergisinde yayımlanan makalede K.Ateşok ve ark. artroskopide simülasyonun yararlılığına dair kanıtların sınırlı olduğunu bildirmelerine rağmen AANA Copernicus Projesi ile simülasyonun yararlı olduğuna inanmakta.

 

Kıkırdak:

 

M.Ochi: APOSSM yerine kurulan APKASS’ı tanıttı. 15 yaşında bir OCD olgusunda ACI ile 15 yıllık iyi bir sonuç gösterdi. 17 yıl sonunda tekniğin Japonya’da geri ödeme kapsamına alındığını belirtti. Kendisi günümüzde drilleme ve ekleme kültürde çoğaltılmış mezenkimal kök hücre enjeksiyonu  (manyetik hedefleme ile birlikte) yapıyor.

 

K.M.Chan: Tendinopatide biolojik iyileşme artırımı amacıyla hücre terapisi kullanımı için yetersiz kanıt olduğunu belirtti.

 

F.Almqvist: 1.jenerasyon ACI’unda periost hipertrofisi oluyor. Patellada lateral fasetin aşırı tedavisinden kaçınmak gerek.PF eklem için mezenkimal kök hücre stimülasyonu yapmıyoruz.İlgili yönetmelikler nedeniyle her kompartmanda daha çok scaffold yapmaya başladık. W.Rodkey ise PF’de ilk ameliyatta mezenkimal kök hücre stimülasyonu (mikrıkırık) yapıyor.

 

Anonim: Talus OCL’da mikrokırık ile mikrokırık ve mezenkimal kök hücre (MSC) enjeksiyonu sonuçları farksız.MSC enjeksiyon ve defekt onarımı tarzında kullanılabiliyor.Devam eden çalışmalarda MSC ile yağsı kök hücre (ASC) sonuçları benzer . ASC’de enjeksiyon tekniği defekt onarımı tekniğine göre daha az başarılı. Kök hücre tedavisi veterinerlikte iyi sonuçlar veriyor. Periferik kandan da kök hücre elde edilebiliyor.

 

Genç Erişkin Osteoartiti:

 

A.Amendola: Unipolar tibial allogreft ve osteotomi ile iyi sonuçlar mümkün.

A.Pearle: Robotik unikondiler diz protezi ile spora dönüş %90’ın üzerinde.TDP ile bu kadar olmaz.Ayrıca TDP’ne göre daha ekonomik.

 

Ön Çapraz bağ (ÖÇB):

C.Brown: Ön çapraz bağ (ÖÇB) rekonstrüksiyonunda %95 tek bant yapıyorum;bunların da %90’ı hamstring (HT) ,%10’u patellar tendon (PT) . 3 giriş kullan . Anteromadialden ve 4 pozisyonunda bak.

 

J.Robinson: 100 diz cerrahına anket yapılmış; femoral tünel için anteromedial giriş ,cetvel kullanım ve skopi kullanımının  daha iyi olduğu sonucuna varılmış.  Transtibial teknik ile femoral tünel kötü oluyor.

F.Fu: Tek bant ÖÇB rekonstrüksiyonunda grefti 0-10 derece arasında tespit ediyorum.Anatomik greft daha fazla insitu yük alıyor. Anatomik rekonstrüksiyon sonrası rehabilitasyon programımızı modifiye etmeliyiz.

 

D.Parker: ÖÇB rekonstrüksiyonunu dizde inflamasyon geçince-sessiz diz- (genellikle 10-14 gün sonra) yapıyorum.Femoral tüneli ayak izinin tam ortasından değil,hafif AM bant yapışma yerine doğru açıyorum.

 

A.Williams: Elit sporcularda travma sonrası dizin “sessiz” kabul edilebilmesi için dizin pasif değil,tam aktif ekztansiyonu elde edilmiş olmalıdır. Anatomik HT ile rekonstrüksiyonda reruptür oranı %15. Non-anatomik rekonstrüksiyonda bu rakam %5.6 idi. Anatomik PT ile rekonstrüksiyonda reruptür oranı %0. Grefti 20-30 derecede tespit ederim ve metal interferans vidası kullanırım.Anatomik yapıyorsan postop dönemde yavaş ilerle (6-9 ay).

 

R.Seil: Literatüre göre küçük çocukta ÖÇB yaralanmalarında konservatif tedavinin yeri olabilir (İki yayında %46 ve %65 başarılı sonuç). Ben breys ve rehabilitasyonla 3-6 ay izliyorum.Her olguya hemen ÖÇB rekonstrüksiyonu yapmam. Laksite ve pivot normal çocukta da (+) olabilir;%25 yanlış pozitiflik sözkonusudur,dikkatli olunmalıdır.Tanner evrelemesi güvenilir değil,kullanmayız. Transfizeal teknik sonucu erişkinden daha az öngörülebilirdir.

 

ÖÇB rekonstrüksiyonunda femoral tünel  tartışmalı oturumu:

 

R.Siebold kendisi AM girişle yapmakla birlikte transtibial (TT) tekniğin bazı avantajlarından sözederek literatürde iki çalışmada sonuçların benzer olduğunu belirtti.M.Ochi TT tekniğin dezavantajlarından sözetti. A.Bedi AM giriş,K.Shino da dışarıdan içeriye tekniğin avantajlarını anlattı.  R.Siebold ise dışarıdan içeriye teknik ile başarısızlığın daha fazla olduğunu savundu.

 

Menisküs Transplantasyonu:

 

J.Farr: Uygun allogreft ölçümü için R-grafi,MR,CT kullanılmalı.Sadece R-grafi ile büyük ölçü alınır.Medial menisküste ön ve arka boynuzların kemik ve yumuşak doku tespitleri ile sonuçlar benzerdir;herikisinde de  zamanla menisküs ekstrude olur.Farklı kemik bloğu şekilleri uygulanabilir. Menisküs transplantı zamanla fibröz interpozisyonel artroplasti haline gelir. Ameliyat spora dönüş için yapılmaz.

 

C.Harner: Menisküsün periferde kalmış olan kenarını korumak gerek,transplant için yararlıdır.Yılda 10-15 olgu yapıyorum (toplam >300 olgu). HTO ile aynı seansta yapmam:önce HTO,sonra gerekirse transplantasyon yaparım.Endikasyonda en önemli kriter lokalize ağrı.Mekanik akstan 2-3 derecelik sapma kabul edilebilir. Amaç kıkırdağı korumak. Allogreft ölçümünü R-grafi ile yaparım. Doku bankasına dikkat edilmeli. Küçük kesiler ve içeriden dışarıya sütürler kullanırım. Medial menisküste kemik blok kullanma.Turnike kullanmam. Anteromedial ve posteromedial iki mini artrotomi yaparım,menisküsü arkadan ekleme sokarım.Arka boynuz tespiti için karşı taraftan tünel açarım. Tam yüklenmeye 6 hafta sonra geçilir. Bu ameliyatı günlük aktiviteler dönüş için yaparız,spora dönüş için değil,ancak bazıları spora dönüyor! İdare edebiliyorsa devam etsin.

 

P.Verdonk: 26 yılda dünyada 44 çalışmada 1136 menisküs transplantasyonu bildirilmiş. Bunların 2/3’ünde birlikte başka işlemler de yapılmış. Kombine cerrahi olgularında komplikasyon oranı %21.3,izole transplantasyonda ise oran %5.7. Uzun dönemde kıkırdak dejenerasyonunu önlediğine dair yeterli kanıt yok. Menisküs transplantasyonu artık deneysel bir ameliyat değil,TDP’e köprü oluşturan bir ameliyat;bu nedenle yapmakta geç kalmamalı.

 

Dernekler:

 

AOSSM’in 3000 üyesi (C.Harner,Başkan),ESSKA’nın 2215 üyesi (J.E.Mendes) var. ESSKA üyelerinin %78’i Avrupa’dan. ESSKA 75 burs (Fellowship) veriyor.

 

Kıkırdak:

 

A.Gomoll: Kıkırdak tamiri sonuçlarını maksimize etmek için eksen bozukluğu,menisküs patolojisi ve instabilite varsa tedavi edilmeli. T2 FS MR görüntüleri kıkırdak görüntüleme için çok iyi. dGEMRIC kıkırdak kalitesini (GAG konsantrasyonu) gösterir. MR lezyon boyutunda %60’a kadar yanılır;genellikle olduğundan küçük gösterir. Grafide yüklenme çizgisi tibial spinaların dışından geçiyorsa (hemen hemen 3 derece) eksen bozukluğu düzeltilmeli.

 

T.Minas: 2cm kareden büyük lezyonlarda uzun dönem ACI (periost kullanarak) sonuçları iyi .10 yıldan fazla izlenen 210 hastada (%53’üne ek olarak osteotomi yapıldı) sonuçlar %25 başarısız. Olguların %9’una TDP gerekti. Önceden mikrokırık yapılanlarda başarısızlık daha fazla.

 

J.Farr: De Novo ET,De Novo NT ve CAIS: Bu maddelerle pilot çalışmalar yavaş ilerlediği için durdurulmuş.

 

M.Brittberg: 3.jenerasyon ACI (Hyalograft-C) derin defektlerde milföy tekniği ile uygulanabilir,yani kemik greftlemesi ve hücreli scaffoldun katlanarak yerleştirilmesi;çoğu artroskopik yapılabilir. Talus için peçete tekniği şeklinde uygulanabilir;transmalleoler tünelden artroskopik yapılabilir.

 

C.Erggelet: Bioceed-C ve CaRes piyasadan kalktı. Mikrokırık augmentasyonu sadece mikrokırıktan daha iyi.Daha erken tam yüklenmeye geçilebilir. ACI’dan sonra erken yüklenme ile daha iyi kıkırdak elde edilir. Drilleme ile mikrokırıktan daha çok mezenkimal kök hücre gelir. Bir çalışmada otolog kemik iliği kaynaklı mezenkimal kök hücre ile ACI sonuçları eşit bulunmuş.

 

Sert diz:

 

M.Miller: Medial yaralanmalarda,kompleks bölgesel ağrı sendromunda,açık yaralanmalarda ve kafa travmalarında risk daha yüksektir.Önlem daha ameliyathanede uyandırmada başlar;yastık dizin altına değil,topuğun altına konur.Erken  ekstansiyon önemli,sonra zor olur.Kronik olguda neden bulmak daha zordur. Artroskopik gevşetme ve anestezi altında manipülasyondan sonra fotoğraf çek.Sırasıyla notch,suprapatelllar poş ve yan çıkmazlarda çalışılır.Ek girişler yapılabilir.Anterior interval (menisküsler ve patelllar tendon arası bölge) gevşetmesi ihmal edilmemelidir.Cobb ile artroskopik quadrisepsplasti yapılabilir. Anestezi altında manipülasyonu artroskopi gevşetmeden sonra yap.Ekstansiyonda drop-out alçı çok yararlı;Jones alçının önden kesilmesi ile yapılır.

 

Patella baja:

 

C.Fink: Kompleks bölgesel ağrı sendromu ile beraber olabilir.Fonksiyonel tipi kuadriseps yetmezliği ile olabilir,FTR gerekir. Yapısal ise kapalı manipülasyon yapma,kemik,yumuşak doku ve bağlara yönelik ameliyat gerekir.Hafif olguda anterior interval gevşetmesi ve Hoffa yağ yastığı debridmanı yapılır;bu işlem patella yüksekliğini değiştirmez.Kemik ameliyatı olarak tibial tüberkül transferi yapılır.Bu ameliyat Caton indeksi 0.6’dan az ise yapılır.yine bu ameliyat için patellar tendon uzunluğu 2.5 cm’den fazla olmalı. Bağa yönelik ameliyat olarak patellar tendon 2.5 cm’den kısa ise tendon uzatma yapılır.Ciddi olgularda İlizarov yapılabilir.P.Lobenhoffer’in tam fleksiyon elde ettiği 10 olgusu var.

 

Menisküs tamiri:

 

R.Arciero: Menisektomiden 40 yıl sonra total diz protezi riski 132 kat artar. Tamir için ideal endikasyonlar:Yırtık kenarın periferden 4mm’den daha az mesafede olması,uyumlu hasta,genç hasta (<45 yaş?),stabil diz ve eksenin normal olması. İçeriden dışarıya altın standarttır. PM ve PL kesi yaparım. 2cm yırtık için 10-12 sütür kullanırım. Sütürler geçirildikten sonra suyu kesip turnikeyi indiririm.Böylece kanama ve tamir yerine pıhtı gelmesi sağlanır,ondan sonra sütürler bağlanır. Tümü içeride araçların sonuçları da içeriden dışarı teknik kadar başarılıdır.Bunlarla vertikal sütür atmak bazen zor olur.Ayrıca 10-12 adet kullanınca pahalı olur. Fibrin,PRP ve kök hücreler beyaz-beyaz izole yırtıklarda iyileşmeyi arttırır. Yırtığın perifere uzaklığı en güçlü prognostik faktördür. Kova sapı yırtıkta 6 hafta 0-90 derece hareket, 4-6 hafta kısmi yüklenme uygularım.ÖÇB rekonstrüksiyonu da yapılmış ise tam yüklenmeye erken geçerim. Rehabilitasyon yavaş olursa sonuçlar daha iyidir.

 

A.Amendola: Menisküs transplantasyonunda başarıyı etkileyen çok değişken var.Literatüre göre canlı kalım %70. Bir seride 3 yılda %70 ekstrüzyon görülmüş.

 

Enjeksiyonlar:

 

C.C.Ru: Hyalüronik asit sonuçları NSAİ ilaçlar ile benzer.Cochrane 2006’da 66 çalışma sonucunda osteoartritte etkili olduğu,kortizondan daha uzun etkili olduğu görülmekte.Yine Cochrane 2006’da kortizon ile ilgili 26 çalışmada ağrının 1-3 hafta süre ile azaldığı,ancak 4-24 hafta için kanıt olmadığı belirtilmiş. Kök hücre,PRP ve sitokinlerle ilgili kanıtlar yetersiz. Metilprednizolonu kullanma çünkü kondrositlere en zararlı olanı. Depomedrol,Lidocain,%0.5 Bupivacain ve ketorolac (doza bağlı) kondrosite toksik etkili.

 

Artroskopik osteoartrit tedavisi:

 

J.L.Dragoo: 2000-2008 arasında artroskopinin osteoartrit(OA) tedavisinde kullanımı %49 oranında düşmüştür.Artroskopi ile OA ile birlikte olan şu patolojilere yönelik girişimde bulunulabilir: Anterior interval fibrosisi (RF ile gevşetme yapılabilir),suprapatellar tethering (hiperfleksiyon ile tipik ağrı olur ve patellaya yükleri arttırır-kalın,septum tipi bir plika vardır),sinovit,osteofitler,eklem hacmının azalması.

 

Doku mühendisliği:

 

Adachi-Ochi: Otolog kondrosit implantasyonunun (ACI) 15 yıllık başarılı bir sonucunu artroskopik olarak gösterdi;hyaline benzer kıkırdak vurgusu yaptı.Ayıca artroskopi ile korrele güzel MRG örnekleri gösterdi.Normal kıkırdağa benzer T2-mapping örnekleri gösterdi.Heriki femur kondilinde steroide bağlı büyük osteonekroz olgusu gösterdi.Mozaikplasti şeklinde hidroksiapatit silindirleri,ACI ve sinovyum kaplama ile artroskopi görüntüsü başarılı idi. ACI’unun 1 Nisan 2013’den itibaren Japonya’da geri ödemeye girdiğini (2.080.000 Yen) ekledi. Ayrıca artroskopik olarak güzel bir mikrokırık sonucu gösterdi. 400mm kare’den büyük lezyonlarda ACI, 200mm kare’den küçük lezyonlarda mozaikplasti, 200-400 mm kare arasında ise ACI veya mozaikplasti önerdi ve spora erken dönüş için moziakplastinin daha iyi olabileceğini ekledi.

 

Kök Hücre:

 

J.Huard: İskelet kası kökenli kök hücreler (MDSC)’den sözetti.İlgili branş hekimlerinin bunu kalp krizi geçirenlerin kalbine verdiklerini söyledi (10 olguda uygulanmış). Kendileri farelerin OA’li dizlerine MDSC enjekte etmişler.Kök hücrelerin kondrogenezde etkili olabilmesi için anjiogenezin bloke edilmesi gerek. PRP’nin içindeki VGEF anjiogenezi arttırır ,o nedenle bloke edilerek PRP uygulanmalı.Bu şekilde VGEF bloke edilmiş PRP MDSC ile birlikte verildiğinde kondrogenezi arttırır. Ön çapraz bağ kökenli (ACLDSC) kök hücreler ekleme enjekte edilince greftin iyileşmesini,özellikle tendon tünel iyileşmesini arttırıyor. ÖÇB greftini kök hücreli bir kılıf ile kaplayıp öyle yerleştirirsen iyileşme daha da iyi olur. Burada anjiogenez gerektiğinden VGEF’yi bloke edersen ÖÇB iyileşmesini azaltırsın. Kısmi ÖÇB kopmasında augmentasyona ek olarak kök hücre biolojik iyileşmeyi arttırıyor. Menisküs kökenli kök hücreleri (Men DSC) ekleme enjekte edersen menisküs yırtığının iyileşmesini arttırırsın.

 

Kas yaralanmalarında PRP yararlı ama antifibrotik bir madde ile birlikte yapmak şartıyla.

 

A.Gobbi: Kemik iliği kökenli kök hücre (BMDSC) ile tek seansta kıkırdak lezyonu tedavisini anlattı.  İliak kristadan minimum 60ml kemik iliği aspire ediyor,bundan jel kıvamında bir pıhtı elde ediliyor.Bu oluşum defekte yerleştiriliyor ve üzeri bir scaffold ile kaplanarak scaffold dikiliyor;kendisi bunu biolojik artroplasti olarak adlandırıyor.Bazı olgulardan artroskopi ve biopsi örnekleri gösterdi. Bu işlemi yapmak için hasta yaşının 60’ın altında,vücut kütle indeksinin 30’un altında olması gerekiyor.   

 

Revizyon ÖÇB:

 

C.Harner: Sunumu V.Musahl yaptı. ABD’de yılda 175.000 ÖÇB rekonstrüksiyonu yapılıyor;6.sık yapılan ameliyat. Revizyonlarımın %70’ini tek seansta yapabiliyorum.Turnike ve bacak tutucu kullanmıyorum.Tünel genişlemesi varsa 2 seanslı ameliyat gerekir ve ikinci ameliyat greftlemeden 4 ay sonra yapılır.Femurda kemik-patellar tendon-kemik (KPTK) greftini endobutton ile tespit ederim.Ameliyat esnasında floroskopi kullanırım.

 

D.Whelan: ÖÇB revizyonunda düzey 1 kanıt yok.İlk tercihim KPTK.

 

K.Shino: Tercihim KPTK.Femurda dikdörtgen yuvayı tercih ederim;bu şekilde alan 50 mm kare. Klasik tünel açıldığında alan daha fazla oluyor,79 mm kare.

 

R.Marx: Preop. tünelleri,vidayı ve patellayı görmek için hem MRG hem BT isterim. HT kullanırım.Aktivite düzeyi düşük hastada Aşil allogreft,KPTK kullanılmış ise Kuadriseps tendonu greft olarak tercih ederim.Tünel genişliği 16 mm’ye kadar olan olgularda tek seans revizyon yapılabilir. Hem primerde hem revizyonda femoral tüneli el ile açıyorum,motor kullanmıyorum. Daima metal vidalar kullanıyorum,HT grefti tespitinde bile;biovidalar rezorbe olmuyor.  Revizyonlar prime ameliyatlardan daha az başarılı.Kıkırdak ve menisküs lezyonları da bunda etkili.

 

S.Zaffagnini: %85 tek seansta yapıyorum.Emilebilen vidalar iyi değil. %90 Aşil allogreft,%10 HT kullanıyorum.Geniş bir tibial defekt varsa büyük kemikli Aşil yararlı olur.

 

Panelin tartışma bölümünde 10 derece fikse fleksiyon deformitesi olduğunda gerekirse artroskopik gevşetme ve FTR’yi takiben revizyonun yapılması önerildi.

 

Kıkırdak:

 

M.Brittberg: Evre 4 kıkırdak lezyonunda daha derin delikler açıldığında mikrokırığa göre daha iyi kıkırdak oluşur (JOR 2011). 3.jenerasyon ACI (Hyalograft-C) %95 olguda artroskopik yapılabilir.

 

W.Rodkey: Mikrokırık yaparken santimetrekarede 10-12 küçük ve yüzeyel delik açılır. 7-17 yıl takipte %80’in üzerinde başarı elde ettik. 5.yıldan sonra kötüleşme olmuyor.Defekt çapı sınırlayıcı değil.Rehabilitasyon önemli.   

 

Akut İlk Omuz Çıkığında Tedavi Prensipleri

 

30 yaş ve altı sporcularda spor düzeyi ne olursa olsun ilk çıkık sonrası  tekrarlama riski yüksek ve sekonder labrum ve kıkırdak hasarı fazla olduğu için cerrahi tedavi önerilmekte.

 

Coracoid kırığı ile birlikte anterior omuz çıkığı  varsa 6 hafta immobilzasyon uygun. Bunun ilk 3 haftası dış rotasyonda, sonraki 3 haftası iç rotasyonda yapılmalı.

 

Glenoid Rim kırığı  % 25'in  altındaysa ihmal edilebilir, daha fazlaysa cerrahi tespit gerekir. Bu kırıklarda % 25ten küçük parçalar kolu abdüksiyon ve dış rotasyonda immobilize ederek redükte etmeye çalışılabilir.

 

İnstabilite cerrahisinde de posterior portali daha lateralden açarak manipülasyon daha kolaylaştırılabilir.

 

Sezon başı ilk çıkık, tam  hareket açıklığıvar, ağrısız ve stabilse spora devam edebilir. Eğitilebilir ve kendini koruyabilen sporcuysa, bazen bir omuz askısı  ile spora döndürmek mümkün olabilir.

 

İlk çıkık sonrası sadece artroskopik lavaj konservatif tedaviden üstündür, ama cerrahi yapmışken sadece lavaj yapmak yerine Bankart tamiri yapmak daha mantıklı, zira tamirin sonuçları lavajdan çok üstündür. 

 

Lavajın öne sürülen avantajı hematom boşaldığı için ayrılan labral kompleksin daha iyi apoze olmasıdır, ancak bu sırada iyileşme için gerekli bütün büyüme faktörleri de ortamdan uzaklaştırılmış olur.

 

Hastaya Özel Anatomik ÖÇB Rekonstrüksiyonu

 

Philip Neyret : ÖÇB rekonstrüksiyonu (ÖÇBR) bile birlikte ekstra-artiküler tenodez uygulaması grefti erken olgunlaşma döneminde aşırı yüklenmelerden korur. Pivot shift'i daha iyi düzeltir. Özellikle lateral yapıların sekonder olarak  esnediği kronik olgularda ve revizyon vakalarında düşünülmelidir. Yüksek riskli sporlarda da endike olabilir.

 

Freddie Fu : Anatomik ÖÇBR yapıldığında, grefte in situ binen yükler, non-anatomik greft yerleşimine göre daha yüksektir. Non-anatomik tekniklere yapılan ÖÇBR'de grefte daha az yük bindiği için re-rüptür riski daha azdır, ancak burada kıkırdak ve menisküslere anormal yükler bindiği için sekonder kıkırdak ve menisküs cerrahisi daha fazladır. MRG'de greftin sinyal intensitesinin yüksek olması olgulaşmanın henüz tamamlanmadığının bir göstergesidir, bu olgularda re-rüpür riski daha yüksektir.  Bu nedenle anatomik ÖÇBR yapılan hastalarda spora dönüş 6 aydan önce olmamalıdır, 9-12 aya kadar uzayabilir. MRG'de greft sinyal intensitesi normale gelince spora dönülmesi daha uygundur. Greft içine yerleştirilen tantalum boncuklarla yapılan ölçümlerde yürüme sırasında bile greftte mikro-hareket olduğu gösterilmiştir. 

 

Andy Williams: Profeyonel sporcularda birçok işlem diğer hasta gruplarından farklıdır.

 

Greft olarak patellar tendon tercih edilmeli, hamstringlerin daha yüksek kopma oranları var. Kalecilerde hamstring tendonları kullanılabilir. ÖÇB lezyonu beraberinde MCL laksitesi varsa hamstringleri MCL rekonstrüksiyonu için kullanabilirsin. Hepsinde değil ama hiperlaksite varsa, varus dizilim varsa, diz hiperekstansiyona geliyorsa, ÖÇBR ilave olarak  lateral eksta-artiküler tenodez yap. BTB grefti için  20 mm bloklar yeterli, fat padi koru.

 

M. Ochi : Bağ artıkları korunarak yapılan ÖÇBR olguların % 50'sinde mümkündür. Bağ artıkları korunduğunda propriyosepsiyon daha iyi, stabilite daha iyi ve bağ lifleri greftin kanlanmasına yardımcı olur. Teknik olarak bağ artığı  longitunal kesilir, PL grefti remnant altından geçirilir, AM grefti remnantın üstünden geçirilir.

 

Romain Seil: Pediatrik ÖÇB rekonstrüksiyonu sonrası büyüme kusuru modern tekniklerle çok nadirdir. 3 tip büyüme kusuru: arrest, boost, deceleration tarif edilmiştir.

 

 

Omuzda Parsiyel Artiküler Yüz Rotator Manşet Yırtıkları (PASTA Lezyonu)

 

Alex Castagna: Parsiyel yırtıklar, tam kat yırtıklardan daha ağrılı olabilir. Üç tip parsiyel yırtık vardır,

 

1. Bursal taraf: Bursal yüz yırtıkları çoğunlukla subakromiyal sıkışma ile ilgilidir ve çoğunlukla anteriordadır. Bunlar daha genç hastalarda görülür ve iyileşme potansiyeli daha yüksektir.   Yaşlı ve geniş ayak izini kaplayan yırtıkları tam kat haline getirip tamir yapmak daha iyidir. Ancak klinik sonuçlarda trans-tendon tamir ile tam kat tamir arasında fark yok

 

2. Artiküler taraf:Parsiyel yırtıkların %90'ı artiküler tarafta görülür. Subakromiyal sıkışmaya bağlı değildir. Anterior yerleşimli olanlar ileri yaş ve dejenerasyonla ilgilidir, sporcularda olanları daha ortaya yakındır. Bu yırtıkların doğal seyri % 53 ilerler, %28 tam yırtık haline gelir. Ağrının artması yırtığın büyümesinin bir göstergesidir. Genel toplumda asemptomatk parsiyel yırtık  % 20, bunun üçte biri yıllar içinde ilerler.

 

3. İntra-tendinöz: Artroskopide her iki yüz de sağlam, MRG’de sinyal değişimi vardır.  Baloncuk işareti: içinde enjektörle hava verince baloncuk oluşur.

 

Konservatif tedavi: Bilimsel temeli yok

 

Artiküler yüz yırtığı :

 

            Yüzeyel 4mm'den az yırtık: sadece debride et . Dişsiz shaver kullan

            4-7 mm yırtık : Sedenter ise debride et, aktifse trans-tendon tamir yap

            7 mm(+) yırtık: Tam kat haline getir ve tamir et.

 

Transtendon tamir daha ağrılı ve yavaş rehabilite olur.Üstelik köpek kulağı olabilir.

 

Bursal yüz yırt

  • Konu:
    ISAKOS 2013’ün Ardından
  • Haber Eklenme Tarihi:
    24 Ocak 2018 Çarşamba
  • Konum:
    Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği
  • Yayında geçen süre:
    6 yıl önce
  • Paylaş:
Yorum Yazmak için tıklayınız