TUSYAD 2012-2014 Faaliyet Raporu

TUSYAD 2012-2014 Faaliyet Raporu

Değerli Üyelerimiz,

14.Dönem Yönetim kurulu toplam 14 toplantı yapmıştır; 2 yıllık faaliyet raporu şu şekildedir:

İNTERNET SİTESİ:

Yönetim kurulumuz göreve geldikten sonra ilk iş olarak internet sitesini yenilemek ve zenginleştirmek çabası içinde olmuştur.Yapılacak işlerin üyelerle paylaşılması ve sergilenmesi için öncelikle ilgi çekici ve görselliği olan,zengin bir içerik ile yüklenmiş bir siteye gereksinim olduğu düşünüldü.Önemli bir yenilik olarak ,tam birebir olmasa da sitemiz İngilizce olarak da yayınlanmaya başladı.Site tasarımı hızla yenilerek  şu menü ve alt menüler eklendi:

Hakkımızda: 12 adet yönerge (Ödül,İnternet sitesi,Logo,Üyelik kurulu,Araştırma Destek,Yurtiçi Gezici Eğitim Bursu,Yurtdışı Gezici Eğitim Bursu,İstanbul Gezici Artroskopi Kursu,Gezici Eğitim Bursu sponsorluğu,Bilimsel Kurullar -5 adet,Mali denetim,kongre ve kurs düzenleme ve gelirleri,İktisadi İşletme).Yurtiçi gezici Eğitim Bursu yönergesi içinde “Eğitici ve Eğitim Merkezlerinin Belirlenmesi”ilkeleri ve başvuru sonucu belirlenen 7 eğitim merkezi de yer aldı.

Bu menü içinde yine ilk kez olarak kurumsal logomuz da farklı formatlarda olmak üzere  yer aldı.

Kurullar: Bu menü altında yeni oluşturulan 7 adet kurul alt menüleri yer alıyor.Zamanla kurul etkinlikleri ve üretimlerine yer verilmesi düşünülüyor.

Üyelik: Üyelik formu ve üyeliğin avantajlarını belirten bir yazı yerleştirildi.Bu dönemde asistanların eğitim materyalinden yararlanmaları için “Fahri Üyelik”adı altında yeni bir üyelik tipi belirlendi;tanıtımı ve başvuru formu bu menü altına yerleştirildi.

Etkinlikler: Etkinlik takvimi yerleştirildi.

Haberler:Bu menü altında Haber arşivi bulunmakta.Ana sayfadaki en son 4 haber,yenileri geldikçe sırayla arşive düşmekte.Dönemimizde bu bölümde 85 adet haber ve duyuru  yer almıştır.

Eğitim: Eğitim programı,kurs ve sempozyumlar,olgu sunumu,video  kütüphanesi,skorlar,ödüller,yerel toplantılar olmak üzere toplam 7 adet alt menü yer almaktadır. 

Yayınlar:  Özel AOTT sayıları ,Bizim Öykümüz,Kitaplar ve OJSM olarak 4 alt menü bulunmaktadır.

Bağlantılar: Yurtiçi ve yurtdışı dernek ve dergiler güncellendi.

Şubeler: 6 şubemizin etkinlikleri yer almakta ki lokal aylık toplantılar da buna dahildir.

Kongrelerimiz: 2004’den bu yana TUSYAD kongrelerinin siteleri yüklendi.

İletişim: Dernek merkezinin krokisi ve iletişim formu eklendi.

Banner’lar:Fotoğraf galerisi,Video kütüphanesi,Anket, Güncel kavramlar,Olgu sunumu,Onam Formları,Antalya Artroskopi Kursları,Bizim Öykümüz ,Hastalarımız İçin .Ayrıca Ana sayfanın en üstünde yakın etkinlikleri gösteren bir hareketli banner bulunmakta.

Sitedeki eğitim materyalleri:

Sitedeki eğitim materyallerine büyük önem vermekteyiz.Yönetim kurulumuz göreve geldiğinde sitemizde Olgu Sunumu bölümünde 1,Güncel Kavramlar bölümünde de 1 materyal varken  bu sayılar sırasıyla 15 ve 8 olmuştur.Ek olarak Video Kütüphane’sine de 3 video yerleştirilmiştir.Elbette  bu sayılar hedeflediklerimizin altındadır ancak birikim için bir sürenin geçmesi gerektiği de belirtilmelidir.Katkıları olan herkese çok teşekkür ederiz.Daha da zenginleşecek olan bu bölümlere giriş sadece üyelerimize açıktır.

Hasta bilgilendirme materyalleri:

Sadece PF Kurulun verdiği 1 adet materyal mevcuttur.Arttırılmalıdır.

 

ÜYELİK:

Öncelikli konularımızdan bir diğeri üyeliklerin gözden geçirilmesi ve düzenlenmesi idi;bu amaçla üyelik kurulumuz yoğun bir çaba gösterdi.

İki yıllık dönemde 140 yeni asil üye 69 fahri üye  kaydı yapılmıştır.Toplam asil üye sayısı  437 dir.

13 üyenin üyelikleri kendi istekleri ile sonlandırılmıştır

1 asil üyenin üyeliği yönetmelikler gereği (Yabancı uyruklu -azeri) olması nedeniyle, fahri üyeliğe çevrilmiştir.

Üyelerimizden 7 üyenin üyeliği onursal üyeliğe çevrilmiştir.(21.05.2013 tarih ve 112 sayılı YK. kararı ile (Uğur ÖZİÇ, Fikret ÖZTOP, Mümtaz ALPARSLAN, Talat GÖĞÜŞ, Y.Vehbi SÖZEN, Yüksel TENEKECİOĞLU, M.Ali TÜMÖZ)

Üye listesinde de görüleceği üzere son 6 yılda (2009 yılına kadar ödenmeyen aidat borçlarının affedildiği tarihten bu yana)  aidat ödemeyen üye sayısı 61 dir.

Pekçok borçlu üyeye doğrudan ulaşılarak yaklaşık 15.000 TL aidat borcu tahsil edilmiştir. 2 yılda elde edilen toplam üyelik aidat geliri 40.000 TL civarındadır.

 

ŞUBELER:

Ankara ve Çankaya (1990-2013) Şubelerimiz  birleşerek  daha güçlü ve geniş katılımlı tek bir şube (Ankara Şubesi) olarak çalışmaya  devam etmektedir.

 

Şube yönetim kurulları ile toplantılar:

Öncelikli işlerimizden birisi de şube yönetim kurullarımızla ortak toplantılar yapmaktı;ilk yönetim kurulu toplantılarımızda ayrı ayrı şube kurullarımıza da zaman ayırdık ve önceden hazırladığımız standart gündemi görüştük,fikir alışverişinde bulunduk.Bu toplantılar tamamlandıktan sonra şube başkanlarımızla bir toplantı yaptık ve şu sonuç bildirgesini ortaya çıkardık:

TUSYAD Yönetim Kurulunun  Şubelerle Yaptığı Toplantıların  Sonuç Raporu:

TUSYAD YK 2013 yılı içinde 6 şubenin yönetim kurulları ile ayrı toplantılar yaptıktan sonra,15.12.2013’de şubelerin başkanları ile birlikte bir toplantı yapmıştır.Bu toplantının bir bölümünde mali müşavirimiz Yılmaz Bey de hazır bulunmuştur.Toplantılardan ortaya çıkan  sonuç bildirgesi şöyledir:

1-Şubelerin düzenlemekte oldukları etkinlikler dışında daha başka etkinlikler de düzenlenebilir mi sorusu tartışıldı:

“Ne Zaman artroskopi yapmam?”Konunun güncel önemine dikkat çekildi ve şube etkinliklerinde bir konferans  veya oturum konusu olabileceği belirtildi. 

“Deneyim ve Kanıt”: Omurga derneğinin başarılı uygulaması dile getirildi ancak genel kabul görmedi.

 Motor Beceri Geliştirme Kursunun İstanbul Şubesi tarafından yılda 4 kez 18’er katılımcı ile düzenlenmesine karar verildi.Katılım ücretinin kar etmeyecek şekilde belirlenmesine karar verildi.

Adana-Hatay-Mersin bölgesini içine alan aylık (2 ayda bir) toplantılar düzenlenmesi görüşü benimsendi.

Şube bilimsel etkinlikleri sırasında kurullar tarafından aidat borcu olmayan her TUSYAD üyesine açık “Uzman Toplantıları” düzenlenmesine karar verildi.

2-Şubelerin internet sitesine katkıları:

Şubeler menüsü altında her şubenin yer almasına,şubelerin kendi bölümlerinde düzenledikleri etkinlik sitelerinin,toplantıları sonrası görsel materyallerin,bunun yanında aylık toplantı takvimlerinin yer almasına –siteden sorumlu yönetim kurulu üyesinin denetiminde-karar verildi.

Bir yönetim kurulu üyesinin sorumluluğunda,oluşturulan takvime göre her şubenin 2 ayda bir site için “Olgu Sunumu” hazırlamasına ve bu konuda devamlılığın sağlanmasına karar verildi.

1.1.2013   Ankara Şb.

1.3.2013   İstanbul Şb.

1.5.2013   Antalya-Adana Şb.

1.7.2013   İzmir-Aydın Şb.

1.9.2013   Ankara Şb.

1.11.2013   İstanbul Şb.

1.1.2014   Antalya-Adana Şb.

1.3.2014   İzmir-Aydın Şb.

1.5.2014   Ankara Şb.

1.7.2014   İstanbul Şb.

1.9.2014 Antalya-Adana Şb.

1.11.2014   İzmir-Aydın Şb.

1.1.2015   Ankara Şb.

Aynı YK üyesinin sorumluluğunda şubelerin ayrıca,yine aynı takvime bağlı kalarak site için “Güncel Kavramlar” yazısı hazırlamalarına karar verildi.Bu yazıda özellikle genç meslektaşlarımız için spesifik bir konu son görüşler ışığında klinik uygulamalara ışık tutacak ve uyarlanacak şekilde işlenecek. Çeşitlendirmek için farklı branşlardaki arkadaşlardan (Omurga,omuz-dirsek,ayak,ayak.bileği,artroplasti,vs.) spor yaralanmaları ve artroskopi ile ilgili yazılar istenecek.

3-Üyeliklerin arttırılması yönünde şubelerin daha aktif olmalarına karar verildi.

4-Şube Genel Kurullarının zamanında yapılması ve sonuç bildirimlerinin mali bilanço ile zamanında merkeze göderilmesinin sağlanmasına karar verildi.Bu konuda bir YK üyesi sorumlu olacak.

5-Merkez ile şubelerin iletişimini iki tarafın da aksatmamak için çaba göstermesine karar verildi.

6-Etkinliklerden elde edilecek karın paylaşımında %75-%25 oranının kabul edilmesine.(Ayrıntı için bkz.ilgili yönerge).

7-Şubelerin il sınırları içinde lokal gezici kurslar düzenlemelerine karar verildi (Uygulama İstanbul’dan başlayacak).

8-Şube toplantı ve kurslarında eğiticilerin yol giderlerinin karşılanması ve bu giderlerin minimum tutulması için önlemler alınmasına karar verildi.Toplantının düzeyini etkilemeksizin konuşmacı ve eğitici sayısında sınırlama yapılması ve daha bölgesel davranılması fikri ise benimsenmedi.

9-Bilimsel etkinliklerde sunum kontrol odasında sunumun webde gerektiğinde paylaşılması için sunucunun yazılı onayının alınmasına karar verildi.

10-Şubelerin etkinliklerinde izlenmesi gereken yöntemi ve İktisadi İşletme-dernek-şube arasındaki mali ilişkileri düzenleyen bir yönerge hazırlanmasına karar verildi.

11-Şube etkinliklerinin duyurularının önce Merkez’e (tusyad@tusyad.org) e-posta ile gönderilerek dernek sekreterinden üyelere duyurmasının istenmesi, birkaç gün sonra genel duyurunun yapılması.

12-Şube etkinliklerinin ,kongrelerde olduğu gibi üyelere indirimli olması.

13-Şube etkinlikleri için hazırlanan görsellerde dernek logosunun kullanımında sitede mevcut olan logo yönergesine titizlikle uyulmasına karar verildi.

ETKİNLİKLER:

11-12 Ocak 2013    1.FAS Sempozyumu ve Kalça Artroskopisi Kursu           Antalya  

01-02 Mart 2013    12. Ege Diz Cerrahisi Artroskopi Günleri                       İzmir                                                                             (Dizin tek kompartman artrozu)

03-06 Nisan 2013 22. Diz Ekleminde Temel Cerrahi Artroskopi Kursu  Antalya

03-06 Nisan 2013    10. Ayak Bileği Artroskopi Kursu            Antalya

05-06 Temmuz 2013       Motor Beceri Geliştirme Kursu      İstanbul                                             

30 Mayıs-1 Haziran 2013  XIV. İleri Cerrahi Artroskopi Kursu            Ankara

27-28 Eylül 2013    6. Bahar Toplantısı                     İstanbul                    (Orta yaş osteoartriti ve tendinopatiler)

05-06 Aralık 2013    Motor Beceri Geliştirme Kursu                           İstanbul

11-12 Ocak 2014    2. FAS Sempozyumu ve Kalça Artroskopisi Kursu    Antalya

13-18 Ocak 2014    İstanbul Gezici Kursu                              İstanbul

21-23 Şubat 2014    13. Ege Diz Cerrahisi Artroskopi günleri            İzmir                   (Patello-femoral eklem)

27-28 Mart 2014    Motor Beceri Geliştirme Kursu                 İstanbul

03-06 Nisan 2014    23.  Diz Ekleminde Temel Cerrahi Artroskopi Kursu     Antalya

03-06 Nisan 2014    11. Ayak Bileği Artroskopi Kursu              Antalya        

07-12 Nisan 2014             İstanbul Gezici Kursu                          İstanbul

12-13 Haziran 2014    Motor Beceri  Geliştirme Kursu                          İstanbul                         

13-14 Haziran 2014    XV. İleri Cerrahi Artroskopi Kursu               Ankara    

16-17 Ekim 2014               Motor Beceri Geliştirme Kursu                           İstanbul   

   

                       Motor Beceri Geliştirme Kursu (5 Kurs)  ve İstanbul Gezici Artroskopi Kursu (3Kurs,6 katılımcı) 2 yeni etkinliğimiz olarak göze çarpmaktadır.

 

                      Diğer Bilimsel Etkinlikler:

        

                      14-15 Haziran  2013’de İstanbul’da düzenlenen Makale Yazım Kursuna hem bilimsel,hem de üyelere katılım desteği sağlanarak maddi destek verildi.

1 Kasım 2013’de   TOTBİD Kongresindeki Özel Dal Gün’ü programı hazırlandı

8-9 Kasım 2013 tarihinde İstanbul’da birincisi düzenlenen Avrupa Temel Artroskopi Kursuna bilimsel destek verildi.

                      12 Nisan 2014’de Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji AD.ile birlikte “ÖÇB Rekonstrüksiyonunda Güncel Görüşler”konulu bir bilimsel toplantı düzenlendi.

TOTBİD 2014 Kongresi için spor yaralanmaları,artroskopi ve diz cerrahisi ile ilgili derneğimizden talep edilen oturumlar hazırlandı.

ONAM FORMLARI:

2 olan form sayısı 7'ye çıkarıldı.

 

KURULLAR:

Daha önce mevcut olan Eğitim, Eklem Kıkırdağı ve Propriosepsiyon kurullarına ek olarak  4 yeni kurul daha oluşturuldu ve kurullara yeni başkan ve üyeler seçildi:Ön Çapraz Bağ (ÖÇB)Kurulu ( Bşk:Asım Kayaalp), Eklem  KıkırdağıKurulu (Bşk: Reha Tandoğan), Patellofemoral Kurulu (Bşk: Semih Aydoğdu),  Propiyosepsiyon Kurulu  (Bşk: Devrim Akseki),Menisküs Kurulu (Bşk:Uğur Haklar), Eğitim Kurulu(Bşk:Bülent Alparslan).Üyelik Kurulu (Bşk:İrfan Esenkaya).Başkanların kurullara dörder kişi seçmeleri istendi.Kurullarla beraber yönergeleri de hazırlanarak siteye yerleştirildi.Üyelik Kurulu farklı olarak 9 üyeden oluştu;bölgesel dağılım gözetilerek genç üyelerimize yer verildi.  

Biri  dışında tüm kurullarımız ilk kez olarak TOTBİD 2013 Kongresi sırasında toplantılarını yaptılar

Eğitim Kurulumuz, 3 aşamalı kurslarımızı gözden geçirerek  daha önce hazırlanmış (Turan,Tandoğan,Karahan)  eğitim programımızı güncelledi .Kurul kadavra eğitimi ve eğiticilerin eğitimi konularında çalışmalarını sürdürmektedir.

PF Kurulu,Eklem Kıkırdağı Kurulu ve Menisküs Kurulu tarafından anketler gerçekleştirildi;sonuçları zaman içinde almayı planlamaktayız.

Eklem kıkırdağı uzman toplantısının ardından,katılımcıların da katkıları ile kurul tarafından Ekim 2013’de “Fokal Kıkırdak Defektlerinde Güncel Tedavi Seçenekleri” adlı bir kitapçık yayımlandı.

Uzman Toplantıları:

Bilimsel  kurullar 4 adet “Uzman Toplantısı” gerçekleştirdi:

ÖÇB Uzman Toplantısı:  1 Haziran 2013,Ankara.

Eklem Kıkırdağı Uzman Toplantısı:  29 Eylül 2013,İstanbul.

Patellofemoral Uzman Toplantısı: 23 Şubat 2014,İzmir.

Menisküs Uzman  Toplantısı: 14 Haziran 2014,Ankara.

AİLE MECLİSİ:

İlk kez olarak TUSYAD Aile Meclisi toplantısını TOTBİD 2013 Kongresi sırasında gerçekleştirdik.

Görüşülen ve tartışılan konular şöyledir:

-Kongreler nerede olmalı?      Antalya seçeneği?

-Başkanlık:   4 il yerine 4 bölge?

-Başkanlık sırası?

-Dernek ve Kongre başkanlıkları – ayrı?

-Genç arkadaşların dernekte daha aktif olmaları:

    Materyal sağlama

    Uzman  toplantıları

    ESSKA, ISAKOS ile ilişkiler

    İngilizce siteye yardım

-Siteye materyal sağlama

-Siteye tıklama  -  Reklam alma

-Gelir-giderler : Önlemler

EĞİTİM MALZEMESİ YARDIMI:

Kırıkkale Üniversitesi  Tıp Fakültesi Ortopedi Kliniğinin dilekçe ile başvurup dernekten istediği ihtiyacı olan ikişer adet diz ve kalça maketi Kırıkkale Üniversitesine 2014 İleri Kurs’dan sonra hibe edildi.

 

ESSKA İLE İLİŞKİLER:

ESSKA 2018 Kongresinin İstanbul’da düzenlenmesi için başvuruda bulunduk  ve 15 Mart 2013’de Amsterdam’da Halit Pınar tarafından sunum yapıldı.Değerlendirme sonunda İstanbul son iki aday arasına kalma başarısını gösterdi.30 Kasım 2013’de İstanbul’a değerlendirme gezisi gerçekleştirildi.ESSKA Yönetim Kurulu son değerlendirmede kongrenin Glasgow’da yapılmasına karar verdi.

13 Eylül 2013’de ESSKA’nın yeni merkezi ve yeni fonlarının tanıtıldığı  Lüksemburg’daki resepsiyonda TUSYAD başkan düzeyinde temsil edildi.

Amsterdam’da yapılan ESSKA 2014  Kongresinde  "PCL-Current Trends" başlıklı bir Türk-Yunan paneli gerçekleştirildi;Yönetim kurulumuzca belirlenen Ö.Taşer,R.Tandoğan ve S.Karaoğlu çok başarılı sunumlar yaptılar.Ayrıca ,geçmiş ESSKA kongrelerine sözlü sunum ile katılımlar esas alınmaya çalışılarak,aynı kongrede “Faculty” olarak bazı meslektaşlarımızın adları da program komitesine gönderildi;arzu eden birkaç arkadaşımız anlatabilecekleri bazı konu başlıklarını da bildirdiler.Ancak bu önerilerimizin dikkate alınmadığını belirtmek isterim.

Yönetim kurulumuzun girişimleri sonucu  TUSYAD için bir ilk olan bir başka etkinliği de sizlerle paylaşmak isterim:Aynı kongrede ödül almış ulusal bildiriler bölümünde  Yavuz Kocabey ve ark.bir önceki TUSYAD Kongresinde en iyi sözlü sunum ödülü kazanan “Kıkırdak Defektlerinin Tedavisinde Kök Hücrenin Yeri” adlı çalışmaları ile ülkemizi temsil ettiler. TUSYAD Kongrelerinde en iyi sunum ödülü alan sözlü sunumun ,izleyen ESSKA Kongrelerinde bu kategoride ülkemizi temsil etmesini ileriki kongrelerde de sürdürmeliyiz

 ESSKA 2013 Mayıs Bülteninde ,derneklerin tanıtıldığı bölümde TUSYAD da yer aldı.

Mustafa Karahan’ın  2014’de ESSKA yönetim kuruluna seçilmesi bizim için ayrı bir gurur kaynağı oldu.

TUSYAD 2014 değerlendirme yazısı ESSKA Bültenine gönderildi.

ISAKOS:

ISAKOS 2017’nin İstanbul’da yapılması için  başvuru dosyası hazırlandı ve  gönderildi ancak o tarihte kongre sırası Asya kıtasında olacağından,ve de ISAKOS ülkemizi Avrupa Kıtasında değerlendirdiğinden başvurumuz kabul edilmedi.Burada,bu önceden bilinmiyor mu idi,neden başvuru yapıldı sorusu sorulabilir;önceden sorulduğunda başvuru yapmamız telkin edilmişti.Bir önceki yönetim kurulu tarafından başlatılmış bir başvuru işlemi de mevcuttu.

TUSYAD 2014 değerlendirme yazısı gönderildi.

Orthopedic Journal of Sports Medicine (OJSM) – TUSYAD’ın resmi yayın organı:

AOSSM ‘ın yayın organı  AJSM yanında ,sadece online ve açık erişimli olan OJSM de yayın hayatına başladı.AJSM ve OJSM editörü Dr.Bruce Reider ile Nisan sonunda İstanbul Ortopedi Buluşması sırasında çok yararlı bir toplantı yaptık.İmzaladığımız kontrat ile derneğimize bazı avantajlar sunulmaktadır;bununla ilgili ayrıntıya sitemizden ulaşılabilir.Zaten  kurucu editörler kurulunda görev alan Halit Pınar  dışında kurulda derneğimizden bir kişinin  daha olabilmesi için istedikleri şekilde –bazı kriterleri gözeterek-3 isim gönderdik ve Tahsin Beyzadeoğlu TUSYAD’ın dergi editörler kurulundaki temsilcisi olarak seçildi.

Derneğimize sunulan başlıca avantajlar özet olarak şöyledir:

- Editörler kurulunda TUSYAD temsilcisi bulunacaktır. Ayrıca OJSM’ye makale değerlendirme danışmanlığı için isimler bildirilecektir. 

-OJSM TUSYAD’ın resmi dergisi olarak listelenebilecektir. 

-TUSYAD’ın adı ve logosu ve kısa bir tanıtımı OJSM internet sitesinde yer alacaktır. 

 -OJSM sitesinden TUSYAD sitesine bir bağlantı verilecektir 

-TUSYAD kongrelerinde sunulmuş çalışmaların OJSM’de yayımlanması durumunda “TUSYAD kongresinde sunulmuştur” ibaresi ve derneğin logosu yer alacaktır 

-TUSYAD’ın duyuruları ve bazı bağlantıları OJSM’de özel bir bölümde yer alabilecektir 

-Makale yayımlama ücreti TUSYAD üyeleri için 1000 USD yerine 750 USD olacaktır.Ücreti derneğin ödemesi durumunda bu ücret 650 USD’dır. 

-Bir TUSYAD üyesinin makalesi yayımlandığında  OJSM TUSYAD’a %5 geri ödeme yapacaktır. 

-TUSYAD 2014 Kongresinde sunulan (sözel ve poster) bildiri özetleri OJSM’de yayımlanacaktır.

EĞİTİM-ARAŞTIRMA:

Eğitim ve araştırma destekleri bilimsel bir derneğin en önde gelen görevlerindendir.Dönemimizde bu desteğimizi arttırmak yönünde çaba sarfetttik.Daha önceden mevcut kongre ödüllerimize (En iyi sözlü ve poster sunum ödülleri,Veli Lök teşvik ödülü,yurtdışı sunum ödülü) ek olarak şu burs ve destek programlarını  uygulamaya koyduk:

  -  Araştırma Projeleri Desteği Programı  APDP)

      -  Yurtiçi Gezici Eğitim Bursu  

Yurtdışı Gezici Eğitim Bursu 

-  İstanbul Gezici Artroskopi Kursu 

APDP için yıllık 10.000 TL tutar belirledik.2013 için bir başvuru yapıldı ve çalışma destek için uygun bulunmadı.2014 yılı için ne yazık ki başvuru olmadı.

Yukarıdaki araştırma ve eğitim desteklerinin yönergelerine ek olarak Gezici Eğitim Bursu Sponsorluk Yönergesi de hazırlandı.Sponsorluğu kabul eden şu ticari kuruluşlara teşekkür ederiz:Kayseri Memorial Hastanesi,Ankara Özel Çankaya Hastanesi,Hitit Medikal ve MR Medikal.Bu sponsorluklar 2013-2014 için olup yeni 2 yıllık dönem için kendileri ile yeniden görüşülmesi gerekir.

Yurtiçi Gezici Eğitim Burslarının gerçekleştirileceği merkezleri saptamak için belli kriterler konarak duyurular yapılmış ve belirlenen merkezler ilgili burs yönergesi içine dahil edilmiştir.

2013 yılı için TUSYAD-Kayseri Memorial Hastanesi Gezici Eğitim Bursunu kazanan Dr.Murat Baloğlu ve 2014 yılı için TUSYAD- Ankara Özel Çankaya Hastanesi Bursunu kazanan Dr.Umut Hatay Gölge’yi kutlarız.

2013-2014 döneminde Yurtdışı Gezici Eğitim Bursuna (3000TL) ne yazık ki başvuru olmamıştır.

Dönemimiz içinde başlattığımız  ve çok önem verdiğimiz bir diğer eğitim desteğimiz de İstanbul Gezici Artroskopi Kursu’dur.İlk üç kursu kazanan Engin Çetinkaya,Esra Çirci,Umut Hatay Gölge , Ersin Kuyucu, Serdar Sargın ve Ömer Ozel ‘i tebrik ederiz.Kendileri 6 gün boyunca çok önemli merkezlerde ameliyatlara girmişlerdir.Yılda 4 kez yinelenecek bu kursun gerçekleşmesindeki katkılarından dolayı İstanbul Şb.başkanımız Dr.Mehmet Altun ve yönetim kuruluna ve yürütülmesini planlayan Dr.Mahir Mahiroğulları’na teşekkür ederiz.

       Yurtdışı sunum ödülüne, ISAKOS 2013'de Dr. Uğur Haklar'ın yaptığı "How successful are the  results of double-vertical meniscal suture?” adlı çalışması layık bulundu.

 

TUSYAD’IN MALİ YÖNETİMİ İLE İLGİLİ 2 ÖNEMLİ YÖNERGE:

Bu dönemde mali yapı ve yönetim ile ilgili 2 önemli yönerge hazırlanarak siteye eklendi.

   1. TUSYAD Mali Denetim ve  Kongre, Kurslarin Gelir Paylaşım Yönergesi

   2. İktisadi İşletme Yönergesi

TTB LİSTESİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR:

TOTBİD’in yaptığı çalışma gereği listeye branşımız ile ilgili yeni ameliyatlar eklendi  ve puanlar revize edildi.

TOTBİD EŞGÜDÜM KURULU TOPLANTILARI:

3 toplantı  ve ek olarak tüm dernek ve şubeler ortak yönetim kurulları toplantılarına başkan düzeyinde katıldık.Bu toplantılara TUSYAD olarak önem vermekteyiz.

TUSYAD 2014 KONGRESİ:

490 hekim olmak üzere toplam 653 katılım oldu.Katılımcıların dökümü şöyledir:

Ücretli : 380

Bilimsel kurul ücretsiz :84

Davetli:12

Yabancı konuşmacı:14

Fizyoterapist:20

Günlük fizyoterapist: 143

Kongre sunulan (sözel ve poster)bildiri özetleri OJSM’de yayımlanacaktır.

 

TUSYAD 2014 Ödülleri:

VELİ LÖK TEŞVİK ÖDÜLÜ

ARTROSKOPİK ÖN ÇAPRAZ BAĞ CERRAHİSİNDE FEMORAL TÜNELİN TAVANARASI

Ahmet Fırat, Mehmet Faruk Çatma, Birol Tunç, Çiğdem Hacıhafızoğlu, Murat Altay, Murat Bozkurt, Mehmet İsmail Safa Kapıcıoğlu, Osman Tecimel

EN İYİ POSTER SUNUM ÖDÜLÜ

İLERİ HALLUKS VALGUS OLGULARINDA PROKSİMAL OSTEOTOMİNİN EKSTERNAL FİKSATÖR YARDIMLI DÜZELTİLMESİ:  KADAVRA ÇALIŞMASI

Mehmet Erdil, Hasan Hüseyin Ceylan, Deniz Kara, Gökhan Polat, İbrahim Tuncay, Cengiz Şen

 

 

 

EN İYİ SÖZLÜ SUNUM ÖDÜLÜ

KEÇİ DİZLERİNDE ORTA KISIM DEFEKT TİP KISMİ ÖN ÇAPRAZ BAĞ YARALANMA MODELİ: İNFRAPATELLAR YAĞ YASTIĞININ ALINMASININ ETKİSİ

Bekir Karakılıç, Emin Taşkıran, Başak Doğanavşargil, Salih Çelik

 

Kongrede aşağıdaki  sözel sunum mazeret belirtmeksizin sunulmamıştır.Kendilerine yazı yazılmış,iki yıl sonraki kongrede sunum yapamayacakları bildirilmiştir:

S59 Patellofemoral Ağrının Anlaşılması İçin Yeni Bir Belirteç ΔQ 

  Faik   Türkmen, Cem Sever, Bayram Yolcu, Mehmet Ali Acar, Burkay Kutluhan Kacıra,  Serdar Toker

 

SİVİL TOPLUM KURULUŞU OLARAK TUSYAD:

1.Bilimsel etkinliklerimizin açılış konuşmalarında insanlarımızı yakından ilgilendiren güncel konulara slayt sunumlarıyla çizim ve yazım olarak tarafımdan değinilerek katılımcılarda farkındalık yaratılmaya çalışıldı.

2.Kök Hücre ve Trombositten Zengin Plazma Üzerine basında yer alan yanlış haberler üzerine halkı doğru bilgilendirme sorumluğumuz gereği TOTBİD Spor Travmatolojisi Şubesi ile ortak bir yazı kaleme alınmış ve 10 Aralık 2012 tarihinde Anadolu Ajansına gönderilmiştir .

3.Sayın Sadık Çelik’in  8 Aralık 2012 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan hekime şiddet üzerine olan yazısı izni alınarak sitemizde yayımlanmıştır.

4.Hekime şiddet ile ilgili olarak 2013 Mart ayı sonunda TOTBİD’e bir dilekçe yazılarak önerilerde bulunuldu.

5.TOTBİD ve diğer alt branş dernekleri ile birlikte kaleme alınanan hekime şiddet ile ilgili bir kınama yazısı gazetede yayımlandı.

6.Eğirdir’de adı ile anılan caddeden Prof.Dr.Orhan Aslanoğlu’nun adının alınması ve plaketinin kaldırlmasının öğrenilmesi üzerine (Ünal Kuzgun Hocamızdan) belediye başkanına 9 Temmuz 2014 tarihinde bir mektup gönderildi. Ayrıca TOTBİD ve alt branş dernekleri olarak ortak bir bildiri yayımlanarak aynı makama gönderildi. 

7.Etik konusu (bilim etiği,hekim-hekim,hekim –hasta ve hekim-endüstri ilişkileri) 2014 Mayıs ayı başında toplanan TOTBİD  Eşgüdüm Kurulu gündemi için önerildi ve burada dile getirildi.Ayrıca iki üyemizden gelen şikayetler TOTBİD Etik Kurulunda değerlendirilmek üzere TOTBİD YK.’na bir dilekçe ile bildirildi.

Yapılamayanlar ve ilerisi için projeksiyonlar:

1.Kurulların oluşturdukları projelerin bir kısmı(siteye eğitim materyali sağlama,hasta bilgilendirme,çok merkezli çalışmalar,tanı ve tedavi kılavuzları vs.) gerçekleştirilemedi.Gelecek dönemlerde kurullarımızdan bu konularda daha fazla destek bekliyoruz.

2.Yozgat dışında en az 1 veya 2 yeni kurulmuş üniversite ilinde yönetim kurulu toplantısı ve kısa ortak bilimsel toplantı yapmayı gerçekleştiremedik.Şube yönetim kurullarımızla ayrı ayrı toplantılar yapmamız ve yoğun kongre takvimi bunda etkin olmuştur.Yeni dönem için Elazığ,Erzurum,Çorum,Kars,Van ve benzeri iller düşünülebilir.

3. İnternet sitesi kurulu oluşturulması ve burada genç arkadaşlara yer verilmesi çok yararlı olacaktır.Hem TR,hem EN sitenin güncellenmesi ve daha zenginleştirilmesi için bu şarttır.5 kişi yeterli olacaktır.

4. İlk kez 2014 İleri Cerrahi Artroskopi Kursunda kullanılan taze dondurulmuş kadavralar tüm kurslarımızda yer almalıdır. TOTBİD’in yürüttüğü bir proje kadavra kurslarımıza destek olacaktır.

5.TOTBİD bünyesinde kurulacak bir eğitim merkezi veya başka bir merkez (Acıbadem?) ile ilgili aktif girişimlerin yapılması.İlgili firmalar ile görüşmelerde bulunulması ve somut sonuçların elde edilmesi.

6.Dönemimizde gündeme gelmesine rağmen bir kitap üretilmesi başarılamamıştır.Kalça artroskopisi ve diz çevresi ostetomiler konularında kitap basımı için karar alınmış ancak gerçekleştirilememiştir.İlk 1.5 yılımız süresince daha çok derneğin temel kurumsal yapılanması ve internet sitesindeki eğitim materyali içeriğinin zenginleştirilmesi üzerinde durulmuştur.Bazı üyelerimizin kongre hazırlıklarını yürütmek zorunda  olmaları,bazı üyelerimizin de başka zeminlerde önemli görevler üstlenmeleri  de çalışmalarımızı olumsuz etkilemiştir.

7. Siteye daha fazla eğitim materyali (hasta eğitimi de dahil) sağlanması ve takvime uyulması çok yararlı olacaktır

8. Siteye endüstriden reklam alınması üzerinde durulmalıdır.

9.Uzman Toplantılarının geliştirilerek sürdürülmesi.

10.“Orta Anadolu Şubesi” kurulması. 

11.Şu konular çeşitli platformlarda tartışılmalıdır:

-Ekonomik önlemler

-Kongrelerin düzenlenmesinde değişiklikler (yer,sistem,vs)

-Kongre ve dernek başkanlıkları

-TUSYAD kongrelerinin tarihi: Sonbaharda devam veya ilkbahar? 

 

12. Daha fazla üyemizin “derneğin içinde” olmalarının sağlanması.”Derneğin içinde olmak”’tan anladığımız şudur:

a.Eğitici pozisyonundaki kişilerin kurs ve toplantılardaki görevlerinin dışında da üyelerimize önderlik ve kılavuzluk yapmaları.Bu bağlamda aylık lokal toplantılara katılımları çok önemlidir.Katılımları ile hem genç arkadaşların eğitimine katkı yapmış olacaklar,hem de onlar için motivasyon kaynağı olacaklardır.2 yılda bir yapılan şube genel kurullarına katılım da aynı çerçevede düşünülebilir.

b.Sadece kurul başkanlarının değil,üyelerin de sorumluluk hissederek üzerlerine düşen görevleri zamanında yerine getirmeleri gerekir.Benzer şekilde şube yönetim kurullarının üyeleri de  sayıca muazzam bir potansiyeldir.

c.Kıdemli üyelerin dernek yönetim kurulu başkanı ve üyeleri  ile yakın temasta olmaları,dernek uygulamalarını yakından izleyip olumlu-olumsuz eleştirilerde bulunmaları yararlı olacaktır.

d.Genç meslektaşlarımızın tüm yürütme kurullarımızın başkanlarına ve üyelerine  başvurup katkı sağlama isteklerini belirtmeleri önemlidir.Bir kurulda olmadan da katkı yapılabilir;zamanla elbette bu arkadaşlarımız görevi bizlerden devralacaklardır.Sadece vitrin görevlerde yer almak düşüncesinde olmayıp,fedakarca çalışmalıdırlar.

e.Daha fazla kıdemli eğiticimizin ESSKA,ISAKOS kongre ve kurslarında görev alabilmelerinin sağlanması için çalışılmalıdır.Yine daha fazla sayıda genç arkadaşımıza yurtdışı eğitimleri için yol gösterici olunmalı ve desteklenmelidir.

f.Üyelerimiz AOTT’da hakemlik için daha istekli olmalı ve sorumluluk almalıdırlar.Hakemlik eğitimin çok önemli bir komponentidir.Yapacağınız etkin  ve zamanında değerlendirmeler ile yayımlanan çalışmaların kalitesine katkı yaparak önemli bir eğitim katkısı sağlamış olacaksınız.

İdeal  TUSYAD kurulları üyesi:

-Bir dönem görev yapan ve başarılı olan üye istediği taktirde bir dönem daha yönetim kurulunda görev alabilmelidir.

-Üyelik öncelikli birkaç işinden birisi olmalıdır;4-5.sırada gelen  bir iş olmamalıdır.Toplantılara devamlılığı olmalıdır;TUSYAD öncelikli olmalıdır

-Projeler üretebilmeli ve gerçekleştirilmesi için çaba göstermeli,sorumluluk almalıdır. 

-Kararlaştırılan iş ve görev paylaşımını zamanında eksiksiz yerine getirmelidir.

-Başkan ve diğer üyelerin e-posta ve diğer araçlarla yürüttükleri iletişime    erken yanıt vermelidir.

-Derneğin içinde olmalıdır.

Sözlerime son verirken yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma,İktisadi İşletme müdürümüz Hasan Öztürk’e,merkez ofis sekreterimiz Nusret Çelik’e,tüm şube ve kurullarımızın başkan ve üyelerine,mali müşavirimiz Yılmaz Ağırtaş’a ve siz değerli katılımcılara teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Dr.Halit Pınar 

30 Ekim 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  • Konu:
    TUSYAD 2012-2014 Faaliyet Raporu
  • Haber Eklenme Tarihi:
    24 Ocak 2018 Çarşamba
  • Konum:
    Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği
  • Yayında geçen süre:
    6 yıl önce
  • Paylaş:
Yorum Yazmak için tıklayınız