ESSKA bursu ile Barselona izlenimlerim - Sinan Karaoğlu

Kıymetli meslekdaşlarım,

Sizlere ESSKA bursu ile Barselona’da geçirdiğim bir aylık dönemle ilgili bazı bilgiler aktarmak istiyorum.

İlgi alanı spor yaralanmaları, diz cerrahisi, artroskopi olan birisi için hele de futboldan hoşlanıyorsa Barselona bulunmaz bir nimet. Kayseri gibi aynı dönemde (Ocak-Şubat) sıfırın altında 25’leri gören bir şehirden sonra Barselona’nın artı 18’leri de cabası.

Barselona’daki ilk günümde sabah 7:30 da Hospital de la Esperanza’ya gittiğimde  ESSKA derneğinin başkanı Daniel Fritchy’yi karşımda görünce benim için hoş bir sürpriz oldu. Daha sonra burada çok da sakin bir 4 hafta geçiremeyeceğimin sinyallerini aldım; tanışma faslının hemen ardından Dr. Ferran Montserrat ve Daniel Fritchy ile beraber üç ameliyata girdim. Neyseki daha sonra beraber çok güzel bir yemek yiyip sohbet etme fırsatı bulduk, ardından da Daniel Fritchy’i evine, Cenevre’ye yolculadık.

Evsahipliğimi üstlenen Dr. Ferran Montserrat İspanya ve Barselona’da oldukça iyi tanınan bir diz cerrahı. Bir dönem ulusal diz cerrahisi derneğinin başkanlığını da yürütmüş. Şu anda ESSKA’da aktif bir üye, önümüzdeki Porto kongresinde bir ICL'nin yanı sıra hemşire kursunda başkanlık görevi var. Kendi ifadesiyle “Diz Cerrahı”, yani sadece “Artroskopist” ya da sadece “Rekonstrüktif Cerrah” değil. Cerrahi pratiğinde her türlü osteotomiler, artroplastiler ve artroskopik teknikler mevcut. Olaya sadece bir yönüyle bakmanın başarılı sonuçlar almak için yeterli olamayacağını savunarak dizi her yönüyle kavrayan “Diz Cerrahı” kavramının önemini her fırsatta vurguluyor. Her sabah 7:40 da Hospital de la Esperanza’da başlayan çalışmalarımız saat 16:00 dan sonra Centro Medico Teknon hastanesinde çoğu zaman 21:00 e kadar devam ediyordu. Günün yaklaşık yarısı ameliyat diğer yarısı da hasta muayeneleriyle geçiyordu. Büyük bir çoğunluğu  sporcu vakalar artroskopi ve ligament cerrahisi vakaları olsa da aynı zamanda açık ve kapalı kama proksimal tibia osteotomileri, patellofemoral vakalar ve artroplasti vakaları da oldukça doyurucu idi. Çok özetle, ÖÇB vakalarında tek bant (Tibia; santral-klasik Femur; 10:00- 10:30 medial portalden açarak) Patellar tendon tercih ediyor. Çift bant ÖÇB’yi ulusal derneklerinin yürüttüğü çok merkezli prospektif bir çalışma çerçevesinde yürütüyor. Artroplasti vakalarında ise AÇB kesen tercih ediyor.

Beraber çalışma fırsatı bulduğum diğer kişi de ülkemizdeki toplantılardan sıkça tanıdığımız Dr. Ramon Cugat idi. Ramon Cugat da çok yoğun çalışan ve o da sıklıkla profosyonel futbolcularla uğraşan birisi. Öğleden önce başka bir merkezde çalışırken öğleden sonra başlayıp geç saatlere kadar FIATC klinikte ameliyatlarını yapıyor. FIATC klinik bölgenin profosyonel futbolcularına hizmet veren, özelliklede FC Barcelona’nın sigorta şirketine bağlı bir merkez. Dr. Cugat şu sıralarda yoğun olarak trombosit zengin plazmanın klinik uygulamalarıyla meşgul. Trombosit zengin plazmanın uygulama alanı kendi pratiğinde  oldukça geniş. ÖÇB vakalarında tek bant (Tibia; güdüğün anteromedialinden Femur; 10:00- 10:30 medial portalden açarak) Patellar tendon tercih ediyor. Çift bant ÖÇB ve Artroplasti yapmıyor.

Benim bildiğim kadarıyla, ülkemizden daha önce Dr. Hakan Boya ve Dr. Erkal Bilgiç de bu burs ile Cenevre ve Porto’ya gitmişlerdi. Böyle bir tecrübe edinmek isteyebilecek diğer kişiler için süreç hakkında bilgi vermekte fayda var. Başvuru için gereken bilgilere http://www.esska.org/main_training.htm adresinden ulaşılabilse de özetle başvuru sırasında 40 yaşın altında olmak, ortopedi uzmanı olmak ve başvuru formunu doldurarak ESSKA genel merkezine resmen başvurmak gerekiyor. Genelde 31 Mayıstan sonra burs kazananların duyurusu yapılıyor. Bu aşamadan sonra ev sahibi olarak belirlenen kişi ile temasa geçip her iki taraf için de uygun olan ortak bir tarihe karar verilerek süreç devam ediyor. 

Kısaca sosyal yönden de bahsetmek gerekirse, Barselona’nın 3 hafta sonuna ancak sığan Las Ramblas’ı, sokak müzisyenleri ve gösterileri, çılgın mimar Gaudi’nin eserleri, parkları, plajları gerçekten görülmeye değerdi.  Barselona (Camp Nou) ve Espanyol (Olimpiyat) stadlarını görmek ve maçları stadyumdan izlemek de oldukça zevkli idi.

Herkese mutlu günler dileklerimle,

Dr. Sinan Karaoğlu

Erciyes Üniversitesi

  • Konu:
    ESSKA bursu ile Barselona izlenimlerim - Sinan Karaoğlu
  • Haber Eklenme Tarihi:
    24 Ocak 2018 Çarşamba
  • Konum:
    Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği
  • Yayında geçen süre:
    6 yıl önce
  • Paylaş:
Yorum Yazmak için tıklayınız