AOFAS İzlenimlerim-Dr. Tahir Öğüt

Değerli Meslektaşlarım
AOFAS (American Orthopaedic Foot & Ankle Society), yaz ve kış mevsiminde olmak üzere senede iki kez  toplantı düzenlemektedir. Kış toplantısı AAOS’un içinde özel dal günü olarak yer alırken yaz toplantısı tamamen bağımsız ve daha kapsamlı olarak 3-4 günü içine alacak şekilde yapılır.
Bu sene AOFAS yaz toplantısı 7-10 Temmuz tarihlerinde Maryland şehrinde yapıldı. 7 Temmuz günü sadece panellerden oluşan bir toplantı öncesi kurs günü iken diğer 3 günde serbest bildiriler sunuldu ve sadece 5 adet panel konuşması yapıldı. Katılım sayısı 700-800 kişi arasındaydı.
Bu toplantıda dikkatimi ilk çeken şey tüm konuşmaların sadece tek bir büyük salonda yapılması ve ülkemizdeki durumun aksine serbest bildirilere çok büyük ilgi olmasıydı. Toplantı süresince salon hep tıka basa dolu oldu. Ayrıca koridora konan 8-9 kadar monitorden isteyenler e posterleri yakından inceleme fırsatı buldular. E posterler konularına göre tasnif edilmişlerdi ve her monitörde gösterilen posterler farklıydı.
Dikkatimi ikinci çeken şey ise uzun süredir hiçbir toplantıda serbest bildiri ve posterlerin bu kadar ilgimi çekmemiş olmasıydı. Gerçekten de itiraf etmem gerekirse gerek e posterleri okurken, gerekse serbest bildirileri dinlerken hiç sıkılmadan sonuna dek salonda kalabildim. Bunda bence etkili olan şey bilimsel düzeyin yüksekliği yanı sıra her konuşmacının vakit sınırına çok dikkat etmesi ve ayrıca, ayak-ayak bileğinde araştırılmaya muhtaç hala çok fazla ilgi çekici konunun olmasıydı. 
Bence toplantıdaki üçüncü en önemli şey suponsor medikal firma sayısındaki fazlalık ve bu sektörde geliştirilen yeni implant ve malzeme sayısındaki artıştı. Ayak ve ayak bileği cerrahları olarak bu implant ve ameliyat malzemelerinin çoğunu ülkemizde de kullanabilmeyi arzu ederiz.
Bu toplantıda benim de “spor” bölümünde bir sözel sunumum ayrıca iki de e poster sunumum oldu. ABD dışından sözel bildiri sunumu en çok Kore ve Kanada’dan oldu. Onun dışında  İsviçre, Almanya, Avustralya, Japonya, Hollanda ve İtalya’dan da sözel sunumlar vardı.  Sözel sunumumun oldukça ilgi gördüğüne ve beğenildiğine inanıyorum. Bir çok kişi sunumum sonrasında yanıma gelerek beni tebrik ettiler ve birçoğuyla tartışma imkanım da oldu. Özellikle AOFAS başkanı Dr Saltzman’ın yanıma gelerek beğenisini belirtmesi ve kendi olgularından ve komplikasyonlarından bana bahsetmesinden çok etkilendim. Dr Saltzman milli oyuncumuz Mehmet Okur’un aşil rüptürünü tamir eden doktor olduğundan kendisiyle Mehmet Okur ve ameliyatı hakkında sohbet etme imkanım da oldu.
Mehmet Okur şu anda iki ayağı üzerinde parmak ucuna kalkabiliyor fakat ameliyatlı taraf üzerinde henüz parmak ucuna kalkamıyormuş.
Toplantının kendim ve ülkemiz adına verimli geçtiğine inanıyor saygılar sunuyorum.
Dr Tahir Öğüt

  • Konu:
    AOFAS İzlenimlerim-Dr. Tahir Öğüt
  • Haber Eklenme Tarihi:
    24 Ocak 2018 Çarşamba
  • Konum:
    Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği
  • Yayında geçen süre:
    6 yıl önce
  • Paylaş:
Yorum Yazmak için tıklayınız