3. FAS Sempozyumu ve Kalça Ekleminde Temel Artroskopi Kursunun Ardından;

Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği (TUSYAD) Antalya Şubesi ve Kalça Eklemi Koruyucu Cerrahi Derneği’nin birlikte düzenlediği 3.FAS Sempozyumu ve Kalça Artroskopisi Kursu 11-12 Ocak 2013 tarihlerinde Antalya da yapıldı. Proğram içeriği, konuşmacıların seçimi, model üzerinde ve canlı ameliyatla Kalça Artroskopisi ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Anatomi Araştırma ve Uygulama merkezinde Kadavra üzerinde Güvenli Kalça Dislokasyon uygulaması ile çok başarılı bir sempozyum ve kursu geride bıraktık. Yurt dışında üst düzey toplantılara eşdeğer düzeyde olan bu aktivitenin düzenlenmesinde emeği geçen Kurs Başkanları  Prof. Dr. A. Turan Aydın’a ve Op. Dr. Asım Kayaalp'e, Kurs sekreteri Doç.Dr.Haluk Özcanlı’ya ve bilimsel proğrama katkı veren Sempozyum ve Kurs Eğiticilerine çok teşekkür ediyorum. Konuşmaların sonunda konu ile ilgili yapılan tartışmalar, canlı ameliyat ve kadavra uygulamaları sırasında eğiticilerin katılımcılara ilgisi oldukça üst düzeyde idi. Katılımcılar  açısından verimli olduğunu düşündüğüm kurs ile ilgili konuşmacıların sunumlarından aldığım kısa notlar ile izlenimlerimi paylaşmak istiyorum.
 
Sempozyumun sabah ilk bölümünde fizyopatoloji ve temel bilgiler anlatıldı. Femoro Asetabuler Sıkışma (FAS) özellikle genç aktif kişilerde kronik kalça ağrısının ve kalça osteoartritinin önemli bir nedeni olarak nisbeten yeni tanımlanan bir terim. Farkında olma ile giderek artan sıklıkta tanı konuluyor.
 
Prof. Dr. A.Turan Aydın; klinik bakıda hastaların kasık ağrısını tanımlamak için başparmak ve işaret parmağı ile kasık bölgesini kavrayarak tanımladıkları tipik C bulgusunun FAS dan şüphelenmek için önemli bir klinik bulgu olduğunu belirtti.
 
Prof. Dr. Hakan Ömeroğlu’nun konuşmasının başında gösterdiği Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832)’ye ait “bildiğimizi görürüz” sözü ile kalça ağrısı olan genç kişilerde FAS tanısının akılda tutulması gerektiğini, çekilecek pelvis AP grafisinde yeterli bilgi edinilmediğinde çapraz masa ve Dunn grafilerinin Cam (tümsek) tipi ve Pincer (kıskaç) tipi FAS ın tanısını koymada önemli olduğunu belirtti.   
Akdeniz Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalından Prof. Dr. Can Çevikol, Standart MR kesitlerinin her zaman yeterli bilgi vermeyeceğini, FAS dan şüphelenildiği, MR istem formunda belirtildiğinde oblik planda aksiyel MR kesitleri ile FAS lezyonlarının daha iyi görüldüğünü, gerekirse MR artrografi ile tanıda doğruluğun arttığını belirtti.
 
Doç. Dr. Salih Marangoz, Cam (tümsek) ve Pincer (kıskaç) tipi FAS tedavisinde, kalça artroskopisi ve güvenli cerrahi dislokasyon arasında bir yerde olan mini açık yaklaşımla ilgili olarak, Javad Parvizi ve M. Ribas’ın uygulamalarını ameliyat videosu görüntüleri ile anlattı.
 
Prof. Dr. Mazhar Tokgözoğlu; Salter, Eppright ve Ganz periasetabuler osteotomilerinin endikasyon ve tekniğinden bahsetti. Salter osteotomisinin kalça rotasyon merkezini değiştirdiğini Eppright ve Ganz periasetabuler osteotomilerinin kalça rotasyon merkezini değiştirmediğini belirtti. Eppright osteotomisi, asetabuluma yakın olması nedeniyle etkili düzeltme sağlıyor, ancak avaskuler nekroz riski ve özel osteotomlar gerektirmesi nedeniyle fazla uygulanmıyor. Prof. Dr. Tokgözoğlu, Ganz osteotomisi ile femur başı ve asetabulum uyumunun olduğu, OA riski olan displazik kalçalarda, kalça rotasyon merkezini değiştirmeden etkili bir düzeltme sağlandığını,Ganz osteotomisi tamamlandıktan sonra gerektiğinde ameliyat öncesi saptanan labrum yırtığı gibi eklem içi patoloji varsa buna yönelik tedavi yapılması gerektiğini belirtti.     
  
Prof. Dr. Cemalettin Aksoy, pediatrik kalça sorunlarından sık görülen Perthes ve slipped capital femoral epifiz (SCFE) in iyileştikten sonra FAS’ a neden olabileceğini özellikle hafif derece de slipped capital femoral epifiz (SCFE) in FAS gelişmesi için daha fazla riskli olduğunu vurguladı ve FAS için yapılan cerrahi yöntemleri olgu sunumları ile gösterdi. 
 
Sempozyumun öğleden sonraki bölümü Prof. Dr. Mümtaz Alparslan’ın moderatörlüğünde FAS’nın artroskopik cerrahi tedavisine ayrılmıştı. Doç. Dr. Tahsin Beyzadeoğlu, kalça eklemi dejeneratif lezyonlarında artroskopik girişimin aynı diz eklemi dejeneratif artritinde olduğu gibi sonuçlarının iyi olmadığını ve kaçınılması gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Reha Tandoğan, labrum yırtıklarında artroskopik tedavi uygulamalarını çok güzel video olgu sunumları ile gösterdi. Labral yırtıkla eşlik eden osteoartrit olmadığında tedavinin başarısının çok yüksek olduğunu belirtti.
 
Dr. Asım Kayaalp, Cam (tümsek) tipi lezyonların artroskopik cerrahisini çok güzel olgu sunumları ile anlattı. Cam (tümsek) eksizyonunun dikkatli yapılması gerektiğini, femur boynunun %30 undan fazlası eksize edildiğinde kırık riskinin yüksek olduğunu bildirdi. Dr. Kayaalp, FAS nın mekanik nedenlere bağlı geliştiğini, semptomu olan hastalarda gecikmeden yapılan cerrahi tedavinin sonuçlarının başarılı olduğunu, bu yüzden konservatif tedavinin yeri olmadığını söyledi. Ancak salondaki katılımcılardan konservatif tedaviyi savunanlar bu konuda güzel bir tartışmayı izlememize neden oldu. 
Prof. Dr. Mehmet Aşık, asemptomatik hastalarda cerrahi tedavinin gereksiz olduğunu, ancak semptomatik hale gelen kronik kalça ağrısı olan özellikle genç yaşta aktif kişilerde labral yırtık, kondrolabral ayrışma gibi geri dönüşü olmayan durumlarda cerrahi tedavinin tek seçenek olduğunu belirtti.  
 
Prof. Dr. Mehmet Arazi femur boyun kırıkları sonrası hatalı kaynama sonucu oluşan cam (tümsek) tipi FAS nın her zaman semptomatik olmadığını, ancak semptomatik hale geldiğinde güvenli cerrahi dislokasyonla yaptığı cerrahi uygulamaları kendi olgu sunumları ile gösterdi.
 
Toplantının en önemli sunumlarından biri Doç. Dr. Hüseyin Yercan’ın sonuçların değerlendirildiği konuşması idi. Dr. Yercan, klinik tanıda kullanılan testlerin FAS için duyarlılığının düşük olduğunu, ayırıcı tanıda başka kalça eklemi patolojilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini, FAS da tedavi sonuçlarının her zaman iyi olmadığını, hastaların dikkatli seçilmesi gerektiğini, tedavinin uzun dönemde doğal seyri değiştirdiği ve osteoartriti önlediğine dair henüz elimizde yeterli veri olmadığını metaanalizlerle sundu.
 
Sempozyum proğramı tamamlandıktan sonra günün son oturumu, Kalça Artroskopisinin temel teknik, endikasyonları, klinik uygulamalar ve komplikasyonlara ayrılmıştı. 2.gün sabah ameliyathaneden canlı ameliyat ve öğleden sonra kadavrada güvenli dislokasyon uygulamaları ile katılımcılar için oldukça verimli bir toplantı olarak hafızalarımızda yer etti. Tek eleştirim katılımcı sayısının 40 ile sınırlandırılması nedeniyle erkenden kayıtların bitmiş olmasıdır.
 
Dr. Nurzat Elmalı
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi
Ortopedi ve Travmatoloji AD
   

  • Konu:
    3. FAS Sempozyumu ve Kalça Ekleminde Temel Artroskopi Kursunun Ardından;
  • Haber Eklenme Tarihi:
    24 Ocak 2018 Çarşamba
  • Konum:
    Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği
  • Yayında geçen süre:
    6 yıl önce
  • Paylaş:
Yorum Yazmak için tıklayınız