2013 Ortopedi ve Travmatoloji İstanbul Buluşması İzlenimleri

2013 Ortopedi ve Travmatoloji İstanbul Buluşması’nda Spor Yaralanmaları, Artroskopi ve Diz Cerrahisi

 

 

2013 Ortopedi ve Travmatoloji İstanbul Buluşması,  24-27 Nisan tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezinde yapıldı. Farklı branşlarda çok sayıda oturumun düzenlendiği kongreye 600’ün üzerinde meslektaşımız katıldı. Buluşmanın özellikle spor yaralanmaları ve artroskopik cerrahiye yönelik oturumları dikkat çekiciydi.

 

Birinci gün, omuz bölgesi patolojilerine yönelik özel oturumlar yapıldı. Rotator kılıf patolojilerine yönelik yapılan 1 saat süreli oturumda özellikle videolar üzerinden farklı patolojilere yaklaşım anlatılırken, instabilite cerrahisinde komplikasyonlara dikkat çekmek için 1 saat süre ile olgu sunumu yapıldı ve bu konularda tartışmaya olanak sağlandı.

 

İkinci gün, ‘Spor yapan çocuk’ başlıklı özel oturumda, çocuk – spor ilişkisi, psikiyatri ve spor hekimliği gibi farklı açılardan tartışıldı. Aynı gün ‘American Journal of Sports Medicine (AJSM)’ editörü Dr. Bruce Reider, özel oturumda, kanıta dayalı tıp  ve çalışmaların değerlendirilmesine yönelik sunumunu yaptı. Öncelikle makalenin anatomisini tarifleyen sunumu sayesinde bir makalenin mutlak parçalarını tanımladı. Daha sonra makalenin başlığından son referansına kadar geçen her bölümde olması gerekenleri anlattı. Bu adımlara göre Dr. Bruce Reider’ in konuşmasını özetlemek gerekirse, Başlık çalışmada yapılan veya elde edilen sonucu basit şekilde ifade etmeli. Özet kısmının, çalışmanın bir minyatürü olduğu unutulmamalı ve çoğu zaman birçok okurun sadece özet kısmına ulaştığı göz önüne alınarak çalışmanın en can alıcı kısımlarını içermesi sağlanmalı. Giriş kısmı çalışmanın hipotezinin neden ve nasıl geliştirildiğini ve önemini anlatmalı ve bu bölümün sonunda çalışmanın hipotezi tek bir cümle ile verilmeli. Materyal ve Metod bölümü, çalışmanın hipotezinin hangi yöntem ile ve nasıl test edildiğini detayları ile anlatmalı. Sonuç bölümü yapılan testlerin veya ölçümlerin sonuçlarını bildirmeli. Tartışma bölümü ise elde edilen sonuçların mevcut hipotezi nasıl doğruladığı veya doğrulamadığını tartışmalı ve bunun mevcut literatür ile olan ilişkisini anlatmalı. Tartışma içerisinde özel bir bölüm çalışmanın kuvvetli ve zayıf yanlarını belirtmeli. Sonuç paragrafı çalışmadan alınması istenen mesajı içermeli ancak kişisel fikirlere yer vermemelidir.

 

Üçüncü gün, toplam 4 saat süre ile spor ortopedisi oturumları yapıldı. Dr. Bruce Reider, Dr. Ned Amendola, Dr. Emilio Calvo ve konusunda uzman birçok konuşmacının yer aldığı programda, ön çapraz bağ cerrahisi, kıkırdak sorunları, patellofemoral ağrı ve omuz instabilite problemlerinde farklı cerrahi tedavi seçenekleri tartışıldı. Dr. Ned Amendola ilk konuşmasında. ön çapraz bağ tek demet rekontrüksiyonları ile ilgili bir konuşma yaptı. Özellikle MOON grup (Multicenter Orthopaedics Outcomes Network) ‘un tek tünel ön çapraz bağ tecrüberini anlatırken uygun femoral ve tibial tünel açılarak yapılan tek tünel ön çapraz bağ rekonstrüksiyonun sporcu grubunda da sonuçlarının çift tünel rekonstrüksiyonlar kadar iyi olduğunu açıkladı. Dr. Ned Amendola’nın ikinci konuşması patellofemoral instabiliteler ile ilgili idi. Konuşmasında yumuşak doku rekonstrüksiyonları yerine daha çok mekanik aks düzeltme ile birlikte olan tüberkül transfer ameliyatları üzerinde yoğunlaştı. Aynı oturumda Dr. Bruce Reider ön çapraz bağ yaralanmaları üzerinde tarihten günümüze yapılan çalışmalar hakkında bir konuşma yaptı. Konuyla ilgili gelişmeleri anatominin tanımlanması, yaralanmanın anlaşılması, tedavinin bulunmaya çalışılması, tedavilerin değerlendirilmesi ve objektif ölçütlerin bulunmaya çalışılmasını geçmişten günümüze anlattı. Konuşmasının sonunda verdiği mesajları özetlemek gerekirse; ‘Yeni bir çalışmaya başlamadan önce konuyla ilgili tarihin bilinmesi aynı hataların tekrarlanmasına engel olacaktır, Çalışma planlarken kolay olan yolu seçmekten kaçınmalıyız, Her zaman anatomiye çok iyi dikkat etmeliyiz, Çalışmalarda elde ettiğimiz sonuçları değerlendirirken mutlaka hassas ve etkin testleri seçmeliyiz.’

 

Dr. Emilio Calvo omuz anterior instabilitelerinde kemik patolojiye yönelik girişimlerden bahsetti. Özellikle glenoid üzerinde %20-25 sınırını geçen kemik defektlerinde sadece labral tamirlerin başarı şansının çok az olduğu ve rekürrens oranlarının çok yüksek olduğunu belirtti. Kemik lezyonu olan hastalarda mutlak bilgisayarlı tomografinin önemini anlattı. Bu noktada Laterjet kemik blok girişiminin hem statik hem de dinamik olarak anterior stabiliteye olan etkisini açıkladı ve daha sonra kendisinin artroskopik Latarjet adımlarını tarif etti. Komplikasyonları ve öğrenme süreci düşünüldüğünde artroskopik Latarjet girişimi tartışmaya açık bir tekniktir fakat önemli olan nokta kemik lezyonu olan hastalarda açık veya artroskopik kemik blok ameliyatlarının mutlaka akılda bulundurulmasıdır.

 

Spora olan ilginin her geçen gün artmasına bağlı olarak meslektaşlarımızın da konuya olan ilgisi sürekli canlı kalmaktadır. 2013 İstanbul Buluşması içinde yer alan spor yaralanmalarına yönelik oturumların, konuyla ilgilenen meslektaşlarımız için oldukça faydalı geçtiği düşüncesindeyiz.

 

Dr. Akgün ve Dr. Kocaoğlu

  • Konu:
    2013 Ortopedi ve Travmatoloji İstanbul Buluşması İzlenimleri
  • Haber Eklenme Tarihi:
    24 Ocak 2018 Çarşamba
  • Konum:
    Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği
  • Yayında geçen süre:
    6 yıl önce
  • Paylaş:
Yorum Yazmak için tıklayınız