5.Baltalimanı Ortopedi ve Travmatoloji Günleri’nde Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi

5.Baltalimanı Ortopedi ve Travmatoloji Günleri 22-25 Kasım 2012 tarihlerinde İstanbul’da yapıldı.Yoğun bir katılımın ve endüstri sergisinin dikkat çektiği kongre bilimsel ve sosyal açıdan oldukça doyurucu ve başarılı idi.Onursal Başkan .Dr.Vedat Şahin’i,Başkan Dr.Yavuz Kabukçuoğlu’nu,Sekreter Dr.Ufuk Özkaya’yı,Düzenleme Kurulu’nu ve isimsiz kahramanları başarılarından dolayı kutlar ve kendilerine teşekkür ederim.Açılıştaki etkileyici video sunumu sayesinde Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastane’sini tanımaktan mutlu olduğumu belirtmek isterim.
 
Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi alanında –diğer alanlarda olduğu gibi-önemli yurtdışı ve yurtiçi konuşmacıları dinleme fırsatı bulduk. Yararlı olur umuduyla ,dinleme fırsatı bulduğum yabancı misafirlerin konuşmalarından bir özet sunacağım.
 
Michael Strobel- Menisküs Kök Lezyonları:
 
Menisküs kök (arka yapışma yeri) lezyonları genellikle ön  ve arka çapraz bağ kopmaları ile birlikte olup ciddi lezyonlardır.Beklenenden daha sık olurlar.Rezeksiyon yapıldığı taktirde total veya subtotal menisektomi gibi davranırlar.Lateral menisküste daha ciddidir.
 
Ön çapraz bağ intakt ise bu lezyonları görmek zor olabilir.Lezyon kısmi ise tazelendirme veya dikkatli kısmi rezeksiyon yapılabilir.Tam lezyonlar ise dikilmelidir;normal üç onarım tekniği genellikle yetersiz kalır ve transossöz dikiş gerekir. Medial menisküs için posteromedial ve posterolateral portallerden transseptal teknik kullanırım.
 
 Michael Strobel- Ön Çapraz Bağ Cerrahisindeki Hataların Tedavisi:
 
En önemli nokta anatomidir.Kliniğimizde yılda 1000’den fazla ön çapraz bağ,100’den fazla arka çapraz bağ cerrahisi ve 2800’den fazla artroskopi yapılıyor.
 
Femoral tünel için transtibial teknik yerine artık anteromedial portal tekniğini kullanıyoruz.Metal vidaları çıkarmak güç olabilir;günümüzde artık biobozunur vidaları yeğliyoruz.Transfiksasyon araçlarının sorunları var.
 
Bağın güdüklerini kesmemek gerekir çünkü her hastanın anatomisi farklıdır.Femoral tünel açarken anteromedial portalden bakınız.Grefti tünelden geçirirken de aynı portalden bakmaya devam ediyoruz.
 
Daniel Saris (Önceki ICRS Başkanı)- Menisküs Tamiri ve Cihazlar:
 
Tamir çok önemli ama lateral menisküs için daha da önemlidir;herhangi miktarda yapılan rezeksiyon ileride artroza yol açar!Raporlara göre menisektomi yapılabildiği için manyetik rezonans görüntüleme tehlikelidir denebilir!Hasta için ideal menisküs transplantı kendi sütüre edilmiş menisküsüdür!Sütüre edememek,hastanın istememesi ve rehabilitasyona zamanının olmaması gibi faktörler menisküsün rezeksiyonunu gerektirmez!
 
Tamirde sert tamir araçlarından sakınmak gerekir;sütürlü araçlar daha ön plandadır.Genel olarak arka yarısında tümü-içeride,ön yarısında dışarıdan-içeriye tekniği yeğlerim.
 
Daniel Saris- Çoklu Bağ Rekonstrüksiyonu:
 
Ek bir sorun yoksa 10 gün içinde rekonstrüksiyonu yapmaya çalışırız.Diz çıkığı olmuşsa,sağlam dokulara zarar vermemek için allogrefti yeğleriz.Diz çıkıklarından sonra genellikle rezidüel instabilite kalır.Çoklu bağ rekonstrüksiyonu sonrası spora dönüş nadiren mümkün olabilir.
 
Daniel Saris-Kıkırdak Lezyonları Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar:
 
Fonksiyonel defekt daima görünen defektten büyüktür!Hasta profillerine göre kullanılan yöntem farklı olabilir.Otolog kondrosit implantasyonu artık deneysel bir işlem değildir.
 
2010 yılı makalesinde L.Petersson otolog kondrosit implantasyonu (OKİ)ile 10-20 yıl sonunda %92 tatminkar sonuç vermiştir.Bu hastaların %74’ü bir önceki yıla daha iyi olduklarını belirtmişlerdir.
 
Defektin yaşı önemlidir.Çalışmamızda 3 yıldan büyük defektlerde OKİ ve mikrokırık sonuçları benzer iken,3 yıldan erken defektlerde OKİ sonuçları daha iyi bulunmuştur.
 
Birkaç yıl içinde kıkırdak hücreleri ile kök hücrelerini karıştırarak tek aşamalı ameliyatlar yapacağız.Şu an menisküsün %50’den fazlası yoksa (önceden menisektomili) OKİ yapmıyoruz.Menisküs transplantasyonu ile OKİ birlikte yapılması durumunda geri ödemesi yok.Bir başka nokta:trombositten zengin plazmanın (PRP) kıkırdak oluşumu üzerine olumlu etkisini laboratuar ortamında göremedik.
 
Thomas Buchhorn-Ayak Bileği İnstabiliteleri:
 
2005 yılında Almanya’da 18000 ayak bileği burkulması olup bunun sisteme maliyeti 46.7 milyon euro olarak hesaplanmıştır.Fonksiyonel instabilitenin mekanik olandan ayırt edilmesi gerekir;birincisinde peroneal adele veya propriosepsiyon zayıflığı sözkonusudur.
 
Açık bağ rekonstrüsiyonu öncesine artroskopi ayaparak eşlik eden lezyonların tedavisini yapmakta yarar vardır.(Kronik lateral instabilite için artroskopik tamir videosu gösterdi).
 
Dr. Halit Pınar
 

  • Konu:
    5.Baltalimanı Ortopedi ve Travmatoloji Günleri’nde Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi
  • Haber Eklenme Tarihi:
    24 Ocak 2018 Çarşamba
  • Konum:
    Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği
  • Yayında geçen süre:
    6 yıl önce
  • Paylaş:
Yorum Yazmak için tıklayınız