Ulusal Spor Hekimliği Kongresi İzlenimleri (Dr. İbrahim Karaman)

Değerli Hocalarım, meslekdaşlarım,

İki yılda bir düzenlenen Ulusal Spor Hekimliği Kongresinin onbirincisi 6-9 Aralık 2007 tarihlerinde Antalya'da gerçekleşti. Onursal başkanlığını sayın Prof. Dr. Necati Akgün'ün yaptığı kongrede, ulusal ve uluslararası saygın bilim adamları konuşmacı olarak katkıda bulundu. Mesleki kariyerin başlarında birisi, genç bir üyesi olarak bu kongrede Necati Akgün hocanın ülkemizdeki spor hekimliğinin kuruluşundaki rolünü öğrenmiş ve bu değerli kişinin spor hekimliğindeki önemi dikkate alındığında seçimin ne kadar doğru olduğunu görmüş oldum.

Kongrede, temel bilimler, klinik ve uygulamalı alanlarda spor ve egzersizin sağlığa etkisi, antrenmanlara hücresel-moleküler düzeyde uyum, spor fizyolojisi ve biyokimyası, spor yaralanmalarına konservatif ve cerrahi yaklaşım gibi konular ile, spor biyomekaniği, doping, sporcu beslenmesi ile ilgili konular üst düzey konferanslar ve sempozyumlarla tartışıldı.

Ortopedi eğitimimin sonlarında olmam nedeniyle sıklıkla ortopedi ağırlıklı oturumlara katılmama rağmen bu kongrede bir çok farklı disiplinin (ortopedi, spor hekimi, fizyoterapist, spor bilimcileri...) birbirini destekler biçimde birarada çalıştığının farkına vardım ve ilgimi çeken ortopedi harici konulara da mümkün olduğunca katılmaya çalıştım. Bu arada aynı anda birden fazla salonda oturumlar yapılan tüm kongrelerde olduğu gibi, seçimde zorlanıp katılamadığımız toplantılar da oldu. Katılabildiğim oturumlardan, Metin Lütfü Baydar'ın konuşmasının özellikle sonlarında milli duygularımız kabardı, Paco Biosca'nın PRGF uygulamaları oldukça ilginçti, Feridun Çilli, Cem Çetin ve Sinan Karaoğlu'nun konuşmaları önleyici tıp açısından oldukça umut verici idi. Fatih Küçükdurmaz'ın "Formula1'de sağlık organizasyonu" konulu sunumu da dikkatimi çeken sunumlar arasında idi. Ayrıca Halit Pınar ve Ahmet Turan Aydın'ın tekrarlayan ayak bileği yaralanmaları ve konservatif tedavisi üzerine yaptıkları sunumlar da oldukça ilgi çekici idi.

Artur Gluschenko (FC Shakhtar Donetsk), Paco Biosca (FC Shakhtar Donetsk), Jose Huylebroek (RSC Anderlecht) gibi avrupanın önemli kulüplerinin sağlık temsilcilerinin de kongrede yer alması, elit düzeydeki uygulamaların merak edilen yönlerini görebilmek açısından oldukça heyecan verici idi.

Dr. İbrahim Karaman

  • Konu:
    Ulusal Spor Hekimliği Kongresi İzlenimleri (Dr. İbrahim Karaman)
  • Haber Eklenme Tarihi:
    24 Ocak 2018 Çarşamba
  • Konum:
    Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği
  • Yayında geçen süre:
    6 yıl önce
  • Paylaş:
Yorum Yazmak için tıklayınız